Dodaj do ulubionych

odparzona dupcia

09.03.06, 11:41
moja maleńka ma 6 tyg. wcześniej nie było problemów z odparzeniami. od
jakiegoś czsu ma odparzoną dupcię i nic nie mogę na to poradzić. byliśmy u
lekarki,powiedziała żeby nie wycierać dupci chusteczkami, tylko cały czas myć
i używać mąki ziemniaczanej i kąpać małą w korze dębu. tak robię! i dalej to
samo. używałam już penatenu,alantanu i sudocremu. poradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • mooh Re: odparzona dupcia 09.03.06, 11:45
      Poszukaj tu forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=503. A jak któraś mama
      tutaj będzie Ci polecać Tormentiol, to nie słuchaj.
      • mooh Re: odparzona dupcia 09.03.06, 11:46
        Link chyba nie działa. Jeszcze raz forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=503
      • luna333 Re: odparzona dupcia 09.03.06, 11:48
        jeszcze bephanten maść, możesz również spróbować alantan maść ale taką dwuskładnikową nie mamiętam 5% czegoś i 2% czegoś - w aptece będą wiedzieć ona czyba też jest z pantenolem - mój to dostał w szpitalu po antybiotykach i pomogło.
    • gusia210 Re: odparzona dupcia 09.03.06, 11:47
      Nam pomógł bepanthen.Ale nie była odparzona tylko trochę czerwona.
      • yagga1 Re: odparzona dupcia 09.03.06, 11:50
        Tanno Hermal Lotio, to mi polecił dermatolog dziecięcy, ale dla 8
        miesięczniaka - więc dopytaj, czy można wcześniej. Działa (jak już nie dałam
        rady mąką ziemniaczaną, Oilatum i korą dębu lub rumiankiem). Bardzo dobrze robi
        powietrze, czyli zostawianie odkrytej pupci - no ale to zależy od temperatury w
        mieszkaniu.
    • sabana Re: odparzona dupcia 09.03.06, 11:51
      U nas działał tylko sudocrem i pentacrem i wkrótce okazało się że Pentacrem
      jest dla nas nawet lepszy! pomysł z odstawieniem na kilka dni chusteczek jest
      bardzo dobry a ja polecam ci jeszcze przejście na tetrę ale tylko w ciagu dnia.
      Na noc, na spacer i spanie w dzień - pampersy lub inne. A do tetry kup sobie
      takie majteczki z siateczki, kosztuja około 7-8 zł. działają rewelacyjnie,
      siateczka trzyma z dala wilgoć od pupy. kup sobie dwie pary i pierz na zmianę.
      my byłysmy bardzo zadowolone. dzieki temu tetra nie przemaka, nie moczy
      ubranek, nie przesuwa się. polecam.

mama zuzi 6,5 mies.
      • luna333 Re: odparzona dupcia 09.03.06, 11:53
        a co do chusteczek to może tak być że to uczulenie - mój nie toleruje i od urodzenia myję mu pupę wodą i wacikami Dzidziuś. Pupa bezproblemowa
    • asik_cz Re: odparzona dupcia 09.03.06, 12:02
      Ja myłam pupcię tylko wodą i mydłem, niczym nie smarowałam było ok. Nagle pupka
      zrobiła sie czerwona i utrzymywało sie to dość długo. Lekarka sugerowała
      uczulenie na pampersy, próbowałam tetrę, ale nie pomagało. Super zadziałał za to
      alantan plus - smarowałam przy każdym przewijaniu i po kilku dniach zmiany
      zniknęły. Teraz niczym nie smaruję i nadal używam pampersów
    • db19 Re: odparzona dupcia 09.03.06, 12:29
      Ja to już nawet nie będę pisać czego próbowałam bo absolutnie wszystkiego i
      prawie nic nie działało. Rada jest taka, że próbuj po kolei co mówią dziewczyny
      i cierpliwie patrz co się dzieje - nie zmieniaj jak się nie zagoi po pół dnia,
      tylko tak ze dwa-trzy dni stosuj jedną rzecz (chyba że widzisz pogorszenie). No
      i często zmieniaj pieluszki (też w nocy...) bo jak ma ranki na pupci to
      bakterie mają pole do popisu...
    • ella53 Re: odparzona dupcia 09.03.06, 18:05
      Spróbuj zmienić pieluchy. Moje dziecko odparzeniem pupy reaguje na pieluchy
      inne niż Hughies (to nie znaczy, że są najlepsze, tylko widocznie te mu
      najbardziej pasują). Ja wyleczyłam kąpiąc malucha w wodzie z linomagiem (8 zł)
      i smarując grubo maścią witaminową z wit. A. (1.80 zł) oraz natychmiast
      wracając do Hughiesów. Poza tym możesz kąpać w krochmalu lub rumianku.
    • faq Re: odparzona dupcia 09.03.06, 19:16
      sprobuj sudokrem, wyrzuc chusteczki calkiem albo zmien na jakies inne i zmien
      pieluchy. A poza tym - pupa sie odparza kiedy dziecko ma lekkie rozwolnienie -
      kupa ma kwasny odczyn. Moze zbyt czesto je? Moja corka tak zareagowala na
      przekarmienie - piersia niby sie przekarmic nie da ale jednak.
      • naturella Re: odparzona dupcia 09.03.06, 19:33
        Po pierwsze, to może być grzybica, poproś lekarkę na receptę na Nystatynę,
        rozrób z wodą i tym smaruj na przemian z Linomagiem. A chusteczki odstaw
        zupełnie i pupę przecieraj tylko wacikami zmoczonymi w słabym roztworze
        nadmanganianu potasu (saszetka w aptece ok. 1 zł). Roztwór ma być różowy, nie
        fioletowy (b.słaby!).
        Gwarantuję, że przejdzie. Możesz jeszze od czasu do czasu popsikać Pansthenolem
        w sprayu.
        • asiadd1 Re: odparzona dupcia 09.03.06, 21:59
          poroś lekarkę o receptę na maś pośladkową, robią ją w niektorych aptekach, ale musisz mieć receptę. Działa rewelacyjnie a pódełko starcza na ok 6 tygodni i kosztuje 5 złotych. Wietrz dziecku pupę i rzeczywiśie wypróbuj inne chusteczki i pieluchy
    • baas1 Re: odparzona dupcia 09.03.06, 22:50
      A może spróbuj zwykłego krem na odparzenia Nivea, u mnie pomogło, bo wszystkie
      alantany i inne nie pomagały, a nawet rozmiękczały naskórek i doszło do tego,
      że zrobiły się nadżerki w dwóch miejscach. Po posmarowaniu kremem przeszło
      przez jedną noc, może dlatego,że zawiera cynk. Tetra też nie jest chyba na to
      za dobra, bo jednak jest twarda i obciera, przynajmniej u mnie tak było.
    • ladybird75 Re: odparzona dupcia 10.03.06, 08:03
      U nas nie pomagaly ani masci z antybiotykiem ani ze srodkiem przeciwgrzybicznym.
      Pupa zagoila sie bardzo ladnie dopiero po regularnym smarowaniu mascia tranowa i
      podsypywaniu maka ziemniaczana. No i oczywiscie czeste wietrzenie (np. w dzien
      spanie na brzuchu z odkryta pupa) a takze mycie woda (prz obfitej kupce
      najlepiej splukac pod kranem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka