111a4 12.03.06, 21:27 moja córcia ma 10 miesiecy.jest alergikiem.mam dla niej schemat zywienia.tam jest napisane ze mozna zaczac w tym własnie okresie podawac chleb czy bułki.jak wy robicie?dajecie chlebek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bomba001 Re: chleb - podajecie? 12.03.06, 21:36 ja synkowi podawałam, bułka grahamka, czarny chlebek na zakwasie- takie normalne jedzenie, a nie papki. był niejdakiem, ale cos normalnego doceniał Odpowiedz Link Zgłoś
prosta.krosta Re: chleb - podajecie? 12.03.06, 21:40 Planuję, że młodemu będę tylko ciemne pieczywo dawać (grubawy jest). Na razie ma dop. 7 miesięcy, później więc. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: chleb - podajecie? 12.03.06, 21:50 ale jak podawac?srodek i cała krome czy tylko odrobine? Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: chleb - podajecie? 12.03.06, 21:54 najpierw kroiłam środek na kawałeczki, a potem nawet skórke do gryzienia- nasze mamy dawały 6 msc niemowlakom(. a potem całą kromeczkę- gryza po prostu. ale też zależy jaka skórka i jak dziecko gryzie. moje nie miało zębów (no, dwa) ale sobie zupełnie zupełnie radzilo Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: chleb - podajecie? 12.03.06, 23:24 Prosta.krosta, nie wiesz, ze podawanie pcizeywa niemowlętom rozpoczyna się od lekkostrawnego, czyli białego, a dopiero po dłuższym czasie, w połowie 2. roku życia, wprowadza sie ciemne ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: chleb - podajecie? 12.03.06, 23:40 mika_p napisała: > Prosta.krosta, nie wiesz, ze podawanie pcizeywa niemowlętom rozpoczyna się od > lekkostrawnego, czyli białego, a dopiero po dłuższym czasie, w połowie 2. roku życia, wprowadza sie ciemne ? A może prosta.krosta chce zacząć podawać chleb dopiero w połowie drugiego roku życia A tak serio, to moje żarły i ciemne, i jasne, Szymon tabelkowo - od 10 miesiąca, Młoda duuużo wcześniej (a spróbuj nie dać wyjcowi tego, co dostał brat )). Bez bawienia się w "środeczki, skórki itp.", bez krojenia na kawałeczki, od razu pajda do łapy, co zjadły, to ich Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: chleb - podajecie? 13.03.06, 00:18 Kotula, zasadniczo jak się ma dzici rok po roku, to technika hodowli młodszego jest inna niż jak się ma dzieci z róznicą 6-7 lat. A z ciemnym pieczywem dowcip polega na tym, ze ono ogólnie jest zdrowsze, ale w porównaniu z białym cięzkostrawne, i tyle. Jak ktoś ma strusi żołądek, to mu i bigos w 6. miesiącu nie zaszkodzi. A jak ktoś delikatniejszy, to lepiej niech zaczyna od delikatniejszego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: chleb - podajecie? 13.03.06, 00:24 mika_p napisała: > Kotula, zasadniczo jak się ma dzici rok po roku, to technika hodowli młodszego jest inna niż jak się ma dzieci z róznicą 6-7 lat. DDD normalnie leżę DD Powaliłaś mnie tą "techniką hodowli młodszego". Ale zgadzam się w 100%. Dodam, że znacząco różni się również technika hodowli starszego > A z ciemnym pieczywem dowcip polega na tym, ze ono ogólnie jest zdrowsze, ale w porównaniu z białym cięzkostrawne, i tyle. Jak ktoś ma strusi żołądek, to mu i bigos w 6. miesiącu nie zaszkodzi. A jak ktoś delikatniejszy, to lepiej niech > zaczyna od delikatniejszego jedzenia. I z tym również się zgadzam ))) Zresztą ostatnio moje potomstwo preferuje głównie pieczywo chrupkie Wasa pełnoziarniste )) i pumpernikiel. Ale oni faktycznie mają stalowe żołądki. Odpowiedz Link Zgłoś
prosta.krosta Re: chleb - podajecie? 13.03.06, 00:40 O rany, super, że mnie tak oświeciłas !! Zasugerowałam się tymi bzdetami (link poniżej), i już chciałam młodego karmić za te 5-6 miesięcy po swojemu. Zaczęłabym od lżejszego żarła,bo to normalka i pisać o tym nie trzeba, ale tylko bym zaczęła... ).A tak wiem dzięki mamusiom, że dzidzie trzeba do dwóch latek na białym chlebusiu trzymać ! Dzięki !! A właśnie, jakby poczytać ktoś chciał: kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54930,2210748.html Odpowiedz Link Zgłoś
prosta.krosta Re: chleb - podajecie? 13.03.06, 00:49 Chleb Hruby - suuuuper, polecam (oczywiście for all, nie tylko mamusiom) świetny, dość trudno dostępny. Extra, naprawdę. Ale zaczynać faktycznie radzę od bezglutenowego biszkopta, choć moj najstarszy, jak polubił te biszkopty, tak później musiał walczyć z 15 kg nadwagi mając 16 lat. Hm..stara prawda - co smaczne, to tuczy, co nie tuczy - za dobre nie jest na ogół . Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: chleb - podajecie? 13.03.06, 00:58 E, nie ma co się sugerowac pojedynczą stroną Tam pisza między innymi, żeby na deser dać dziecku drożdzówkę tudzież chałkę, bo to słodycze. Ja jestem ciekawa, jak w dziecko najedzone normalnym obiadem wepchnąć jeszcze kawałek słodkiej buły. Chyba że deser to po ichniemu kilka godzin po posiłku, jak w przedszkolu podwieczorek. Gdyby moje dziecko po obiedzie jeszcze miało miejsce, to raczej wepchnęłabym w nie więcej obiadu albo owoc, a nie bułę. Chałeczka z masełkiem, dżemikiem i kakao, swietne śniadanie dla mnie. Dziecku bym dała "i sok" zamiast "i kakao". Chałka na sztandar! Odpowiedz Link Zgłoś
prosta.krosta Re: chleb - podajecie? 13.03.06, 01:05 E tam, mika, nie kombinuj teraz ). Ale serio, ten chleb Hruby to rewelka. Chałki też kiedyś lubiłam . No, czas popracować. Dość tych igraszek. Dobrej nocy życze . Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: chleb - podajecie? 13.03.06, 01:30 Ale ja lubię chałkę... i jeszcze jak ma kruszonkę... i jak mam czas i ochotę na takie subtelne produkcje śniadanka... Ze swojej strony polecam dla dzieci wafle ryżowe, tez tam opisane. Są i wieloziarniste, i kukurydziane, grube, cienkie, do wyboru do koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 do mika_p 13.03.06, 07:54 a ja sie z toba nie zgodzę. ponieważ często zaglądam do angielskojęzycznych stron, literaturę posiadam stosunkowo nową- a także nasza zaleca zaczynac od ciemnego pieczywa. ono wcale nie jest takie ciężkostrawne, a przyzwyczajaj do bułeczek to będziesz miała miłośnika chleba tostowego! mojemu dziecku nic sie nie stało, a wręcz przeciwnie. wyregulowały mu sie ładnie wypróżnienia. a ciemny i jasny można podawać na zmianę. kiedys pisała dziewczyna z holandii- tam obowiązkowo chleb ciemny sie podaje! no, ale wybór rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: do mika_p 13.03.06, 08:45 bomba001 napisała: > a przyzwyczajaj do > bułeczek to będziesz miała miłośnika chleba tostowego! Nie popadaj w skrajności. Mika nie pisała, aby dawać dziecku wyłącznie białe pieczywo, ale aby zacząć od białego pieczywa. Widzisz różnicę? Poza tym, nie wiem, czy się orientujesz, ale białe pieczywo nie ogranicza się do bułek i chleba tostowego... Odpowiedz Link Zgłoś