Dodaj do ulubionych

Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0(

17.03.06, 13:12

Czy jest to grozne dla malej? Opryszczka pojawia sie u mnie od 5 roku zycia,
wiec w ciazy oczywiscie tez sie raz pojawila. No i teraz 6 dni po porodzie :0
( Oczywiscie maluszka calowalam po buzce i wiadomo ze przytulam sie do niego
wiec chucham na nia. Opryszczka wylazla przed 20 minutami.
Czy mialyscie opryszczke, czy mozna karmic piersia? Czy moze sie zarazic?
Troche sie zdenerwowalam, bo przeciez to wirus a ona taka malutka :0((

Bardzo prosze o wszelkie informacje
Obserwuj wątek
    • krawro Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 14:02
      Opryszczke powoduje wirus z rodziny ospowatych.Ten przenosi sie przez śline i
      dotyk.Ja miałam opryszczke jak mój miał około 6 tygodni. Lekarka kazała mi
      smarować się Zoviraxem i gdy podchodziłam do małego zakładać maseczke
      higieniczną (kupisz w aptece).Może to przesada ale był mały więc wolałam
      uważać, chodź nie było łatwo (mały ciągle leżał przy piersi a na dworze były
      upały po 30C). Opryszczke miałam znowu gdy był troche większy ale wtedy nie
      szalałm już z maseczką tylko nie całowałm go i nie pozwoliłam dotykać się po
      ustach. Głowa du góry to nie jest tak bardzo zaraźlie.
    • iws Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 14:08
      nie martw się ale trzeba uważać. ja dostała opryszczki 5 dni przed porodem,
      nawet mnie troszkę straszyli, że będę rodzić na sepsie z tego powodu.
      opryszczkę mam regularnie od wielu lat. nie nosiłam maseczki ale nie całowałam
      córci, zawsze myłam ręce gdy dotnęłam buzi i wysuszałam ją spirytusem choć
      lekarze też radzili zowirax lub inną tego typu maść. na szczęście córcia się
      nie zaraziła (ma juz 4 miesiące), po opryszczce u mnie dawno nie ma śladu.
      • sunrise3 Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 14:15
        Najbardziej martwi mnie to, ze zanim opryszczka wyszla to ja calowalam po
        buzce :0(((
        Jesli matka miala opryszczke przed ciaza i w ciazy to dziecko powinno miec
        przeciwciala?
        • b.bujak Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 14:18
          opryszczka roznosi sie najbardziej wtedy, gdy już pękają pęcherzyki, więc się
          nie martw, tylko uwazaj wtedy, gdy będą pękac
          • sunrise3 Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 14:39
            gdzies czytalam ze najbardziej zarazliwa jest przed wysiewem pecherzykow. Mam
            nadzieje, ze jest tak jak piszesz
            • b.bujak Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 14:48
              a nie pomyliło Ci sie z ospą?
            • b.bujak Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 15:02
              hmmm, chyba masz troche racji, skopiuje ci informacje z portalu medycznego:
              [ www.poradnikmedyczny.pl ]

Opryszczka to choroba skóry – głównie twarzy i warg, która jest wywołana przez
              zakażenie wirusem opryszczki pospolitej- Herpes simplex. Zakażenie tym wirusem
              należy do najczęstszych wśród zakażeń spotykanych u człowieka.Badania wykazały,
              że niemal 80 % populacji jest nosicielem wirusa opryszczki, ale większość to
              zakażenia bezobjawowe.Częstotliwość zachorowań u poszczególnych osobników jest
              różna i do tej pory i nie udało się ustalić przyczyny tego zjawiska .

W jaki sposób się zarażamy?

Pierwotne zakażenie ma miejsce zwykle w dzieciństwie.Po zakażeniu u danego
              osobnika utrzymuje się stan nosicielstwa.Zakażenie następuje głownie drogą
              kropelkową lub przez bezpośredni kontakt z zakażonym środowiskiem.
              Najprawdopodobniej wirus przez skórę a następnie śluzówkę penetruje do zwojów
              nerwowych i pozostaje tam do czasu uaktywnienia. Czynnikami aktywującymi wirusa
              są:
              1. stany gorączkowe , choroby zakaźne
              2. nadmierne nasłonecznienie
              3. oziębienie ciała
              4. niedożywienie
              5. miesiączka
              6. zmęczenie
              7. silne przeżycia , stres
              Po uaktywnieniu wirus drogą nerwową powraca do powierzchni nabłonka i wywołuje
              uczucie dokuczliwego swędzenia i pieczenie.W tym miejscu najczęściej pojawiają
              się pierwsze zmiany skórne w opryszczce.

Podstawowe objawy

1. Okres prodromalny ( zwany okresem zwiastunów) –
              To czas pojawienia się kłucia, pieczenia i swędzenia w miejscu, w którym po
              kilku dniach rozwiną się zmiany skórne.Zmiany najczęściej umiejscowione są na
              twarzy ( wargi, nos), na granicy błon śluzowych i skóry.Inne okolice
              występowania opryszczki to:
              · jama ustna
              · rogówka
              · narządy płciowe
              · rzadziej – na palcach rąk

2. Okres powstawania pęcherzyków -
              Pęcherzyki są wykwitami pierwotnymi i mają skłonność do grupowania się.
              Początkowo są twarde i napięte oraz wypełnione płynem surowiczym, który z
              czasem staje się ropnym w wyniku wtórnego zakażenia bakteryjnego.Pęcherzyką
              towarzyszy znaczna bolesność.

3. Okres powstawania nadżerek –
              Po pewnym czasie płyn wypełniający pęcherzyki ulega zmętnieniu a następnie cały
              pęcherzyk pęka i tworzy się bolesna rana zwana nadżerką. Jest to okres, w
              którym
              możliwość przeniesienia zakażenia w inne miejsce jest największa .

4. Okres powstawania strupów –
              Po pewnym czasie zawartość pękniętego pęcherzyka zasycha tworząc strup.Należy
              pamiętać, by ich nie zdrapywać, ponieważ wydłuża to proces gojenia oraz może
              spowodować krwawienie i doprowadzić do przeniesienia wirusa w inne miejsce.

Bardzo ważne jest, by leczenie rozpocząć w momencie pojawienia się objawów
              prodromalnych bowiem wtedy wirus jest już aktywny i należy jak najszybciej mu
              przeciwdziałać.Stosuje się głownie preparaty ( kremy) zawierające leki
              przeciwwirusowe np.acyklowir.Im później wdrożymy leczenie tym dłużej będzie ono
              trwało.

O czym należy pamiętać...

1) Opryszczka jest ZAKAŻNA! Dlatego zawsze należy myć ręce po dotknięciu zmian
              skórnych.
              2) Nie należy rozdrapywać pęcherzyków ze względu na łatwość rozprzestrzeniania
              się .
              3) Należy używać osobnego ręcznika .
              4) Należy unikać dotykania oczu , bo można doprowadzić do powstania opryszczki
              rogówki, co w konsekwencji może spowodować uszkodzenie wzroku .

przejrzalam inne artykuly, nie znalazlam nic o szkodliwosci dla niemowlat
              • maw3 Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 15:32
                a ja bym taka spokojna do końca to nie była.Jak miałam oprzyszczke , moje
                dziecko miało juz 6 miesięcy.I pediatra nakrzyczała na mnie, ze bez maski
                chodzę przy dziecku, bo powikłania mogą być bardzo poważne, a zaraźliwe to jest
                nawet bardzo.Szybko może się przenieść na narządy wewnętrzne. A noworodki to
                powinny być w ogóle izolowane od takich osób.Nie chce siać paniki , ale tak mi
                powiedziała paediatra.kOnsultowałam to wtedy również z pediatrą dyżurującą w
                redakcji gazety dziecięcej i też podobnie mówiła. I zawsze jak mnie to swiństwo
                zaatakuję - chodze w masce , nie całuje, staram się nie nosić i myje często
                ręce. Dopytaj lekarza koniecznie.
    • iws Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 15:34
      na pweno warto dopytać pediatrę ale nie panikujmy - ja leżałam w szpitalu z
      opryszczką w jednym pokoju z córcią i żaden pediatra się nie zamarwiał, że mam
      opryszczkę - kazali tylko uważać
      • maw3 Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 15:38
        być moze, ja tylko pisze o reakcji mojej pediatry. Mnie w każdym razie
        przestraszyć jej się udałosmile.A dopóki do niej nie zadzwoniłam - to też
        luzik.Zadzwoniłam tak ,,na wszelki wypadek".
    • elam11 Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 20:50
      Spokojnie!Miałam opryszczke dzien po porodzie(Maluszka mmiała dokładnie 16
      godzin )i tez sie przeraziłam.Ale pediatra w szpitalu powiedziała aby po prostu
      dbac o higiene, nie przesadzac z całuskami dla dziecka-tzn.nie całować,poza tym
      spirytus na opryszczkę.Malutkiej nic sie nie stało!
      • sunrise3 Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 23:52
        Najwiekszy problem w tym, ze ja wycalowalam po buzce :0(( (wydaje mi sie ze
        wtedy jeszcze tej oprychy nie bylo, wyszla za jakas godzine, ale czy to ma
        znaczenie?)
      • sunrise3 Pytanie do elam 17.03.06, 23:57
        karmilas wtedy maluszka piersia?
    • mac58 Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 17.03.06, 21:47
      ja też miałam to paskudztwo.wydaje mi się że podstawową kwestią jest zachowanie
      higieny i tyle. ( w maseczce nie chodziłam i małemu nic nie było). Polecam maść
      Vratizolin - skuteczna i znacznie tańsza niż Zovirax. Pozdrawiam
    • wielorybka Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 18.03.06, 00:02
      opryszczkę miałam już tydzień przed porodem a potem naprzemiennie po prawej i
      lewej stronie przez chyba 7 tygodni; karmiłam w tym czasie piersią tylko
      starałam się nie całowac dziecka w okresie pęcherzykowym i ogólnie nie rozsiewac
      wirusa; smarowałam zmiany zoviraxem i chodziłam na naswietlania laserem; Młodego
      ominęło smile
      najczęsciej infekcja u noworodków ma postac opryszczkowego zapalenia jamy ustnej
    • monisia64 Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 18.03.06, 06:42
      Ja karmiłam normalnie piersią. Konsultowałam to telefonicznie z lekarzem.
      Bylebyś nie miała żadnych innych dolegliwości, np.gorączki.Poza tym to nie jest
      niebezpieczne.
      • sunrise3 Re: Mam opryszczke wargowa a moja Mała 6 dni :0( 18.03.06, 14:45
        Dzieki, troche sie uspokoilam po Waszych odpowiedziach (choc przyznaje ze jedna
        osoba mowiaca o odizolowaniu mnie wystraszyla). Nie mam zadnych innych
        dolegliwosci (jak rozumiem chodzi o dolegliwosci sugerujace przeziebienie).
        Zreszta nigdy przy opryszce ichnie mialam.

Niestety jednak caly czas troche "spedza mi sen z powiek" to, ze calowalam ja
        po policzkach i nosku (wtedy nie widzialam ani nie czulam zebym miala
        opryszczke, wylazla po jakims czasie)

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka