Dodaj do ulubionych

za mało przybiera

21.03.06, 15:17
moja córcia za mało tyje. W ostatni miesiąc 350 gram. Waży 5700 i ma 3,5 m-
ca. Jest tylko na piersi. nie chce jej dokarmiać sztucznym mlekiem. Lekarka
mówi, żeby ściągnąć pokarm po karmieniu, ale jak próbowałam to nic nie udało
mi się naciągnąć. Czy to znaczy że może być go za mało. Co zrobić żeby było
go więcej. Na prawde zależy mi na karmieniu piersią.
Obserwuj wątek
    • mik04 Re: za mało przybiera 21.03.06, 15:36
      Żeby było więcej trzeba karmić częściej.
    • bogusia.woj Re: za mało przybiera 21.03.06, 15:37
      Bardzo ważne jest żebyś jak najczęsciej przystawiała małą do piersi im więcej
      będzie tych karmień tym lepiej Twój organiżm przystosuje się do produkcji ilości
      potrzebnego pokarmu. Możesz też zacząc pić jakieś zioła mlekopędne. Można je
      kupić w aptece . Ja np. piłam herbatki dla kobiet karmiących piersią firmy Hipp.
      Musisz też pamiętać o odpowiedniej diecie, najlepiej lekkostrawnej i dużej
      ilości płynów wody mineralnej, rozwodnionych soków, herbatek owocowych.
      Początkowo organizm kobiety może płatać figle i nie produkować odpowiedniej
      ilości pokarmu. Jednak jeżeli sytuacja będzie się powtarzać możesz wprowadzić
      np. jeden posiłek z mleka sztucznego a sama spróbować w tym czasie odciągnąć
      choć trochę pokarmu z piersi. Jeżeli masz z tym problem to weż wcześniej ciepłą
      kąpiel lub prysznić i rozmasuj piersi delikatnie polewając ciepłą wodą.
    • slodziutka23101 Re: za mało przybiera 21.03.06, 16:25
      hej sa specjalne herbatki na laktacje np. Fito mix lub z hippa sa super polecam
      • ewelina238 Re: za mało przybiera 21.03.06, 22:19
        a ile mała ważyła po urodzeniu?
    • wielorybka Re: za mało przybiera 21.03.06, 23:16
      a najada się? czy płacze z głodu? przybór faktycznie mały bo w tym okresie
      dziecko powinno przybierać minimum 120 na tydzień
      laktator prawdy ci nie powie, mnie sie nie udawało ściągnąć więcej niż 30 ml
      pomiędzy karmieniami, bo po karmieniu to susza była a karmię już 7my miesiąc
    • malk0 Re: za mało przybiera 22.03.06, 08:16
      zrob badanie moczu, moj tez nie przybieral a sie okazalo ze mial bakterie e.coli
      • thmwag1 Re: za mało przybiera 22.03.06, 08:33
        Badania możesz zrobić, zioła możesz pić i oby ci pomogło. Ja z własnego
        doświadczenia mogę ci tylko powiedzieć, że czasem bywa jednak tak, że my mamy za
        mało pokarmu i nie da się z tym nic zrobić, a walka sama w sobie powoduje stres
        i pokarmu jest zamiast więcej to mniej.
        Mój synek w 3 miesiącu przestał przybierać na wadze mimo, że jadł ile chciał, a
        kończył jedzenie sam, po prostu zasypiając. Wyglądał zdrowo ale był kruszynką.
        Zaczął się mój koszmar, karmienie niemal cały czas, ściąganie laktatorem, walka
        o każdą dodatkową kropelkę i co?... i nic. Zaczęłam dokarmiać (choć mój lekarz-
        gorący zwolennik karmienia piersią, załamywał ręce i właściwie przekreślił mnie
        jako matkę karmiącą piersią, bo uważał,że jak już się zacznie dokarmiać to
        pokarm szybko zaniknie. Na początku dostawał synuś 60 ml dziennie, potem coraz
        więcej, ale pierś ciągnął równie zachłannie. Zaczął przybierać na wadze i z
        dzieciaczka o wadze poniżej 3 centyla do tej pory utrzymuje się w 25 centylu.
        No i najważniejsze niebawem skończy 7 miesięcy a ja go dalej karmię piersią. Do
        tego dostaje już oczywiście i inne pokarmy, dostaje też zawsze swoją butlę ale
        pierś jest obowiązkowa.
        Więc spróbuj, ale jak ci nie będzie wychodzić i malutka dalej nie bedzie rosła
        to nie szalej, nie męcz się tylko po troszkę ją dokarmiaj - to wyjdzie na
        zdrowie tak jej jak i tobie. A dodam, że też musiałam robić wszystkie badania
        tak krwi jak i moczu w tym posiew i wszystko wyszło dobrze(poza hemoglobiną, ale
        to był kryzys 3 miesiąca bo już w czwartym miał hemoglobinę w normie), a waga stała
        Pozdrawiam serdecznie
    • mariejo Re: za mało przybiera 22.03.06, 08:38
      Moja corka majac dokladnie 3 mies wazyla 5700g waga urodzeniowa 4580g najnizsza
      4200g. Przybieralam rowno po pol kg na miesiac, w pewnym momencie dzieci
      zaczynaja mniej przybierac,jezeli wytrzymuje 2-3 h bez marudzenia to jest
      OK.Mozesz sciagac mleko po karmieniu, na pocztku nic nie wyciagniesz ale
      spokojnie z czasem troche tego bedzie.
    • pati775 Re: za mało przybiera 22.03.06, 08:41
      wiesz co nie martw sie tak bardzo (choc nie mowie zebys nie byla czujna)
      u nas bylo podobnie maly mial 3,5 miesiaca a w ostatnich 3 tygodniacg przybral
      mi tylko 300g tez sie wystraszylam i zaczelam go czesciej niz on chcial go
      przystawiac do piersi
      generalnie nic to nie dalo bo maly zaczal cierpiec mi na brzuszek(za czesto
      jadl) a waga nie wiele sie zmienila

a sprawdzalas na ktorym jest centylu czy wciaz na tym samym czy spadl - to jest
      dosc istotne no i jaka mial wage urodzeniowa? a w nocy go karmisz ?

teraz wiem ze taki jest urok mojego syna od poczatku na 25 centylu i juz
      grubszy nie bedzie potem sam to sobie nadrobil i juz to znaczy wiecej
      przybieral w tygodniu ale na 25 centylu pozostal do dzis

wiesz spojrzalam w ksiazeczke malego i widze ze mialam podobnie to znaczy
      warzyl 5800 jak mial 3m i 1tydzien a 3 tygodnie pozniej 6130 czyli przybral
      tylko 250g i wtedy sie tak martwilam i latalam z nim do warzenia raz w tygodniu
      ale teraz wiem ze to bylo niepotrzebne
      • starling25 Re: za mało przybiera 22.03.06, 13:50
        dzięki za wszystkie rady!!! Wypróbuję co się da...
        Na razie od wczoraj nic tylko pije pije i pije, na razie nie bardzo widze
        różnice. Ściągam mleko, ale nadal jest tego niewiele. Po za tym nawet to co
        ściągne to mała nie chce pić z butelki. Próbowałam podawać strzykawką i też bez
        skutku. Staram się więc przystawiać jak najczęściej.
        Mała przy urodzeniu ważyła 3680 najmniej 3500. W tabelach centylowych ciągle
        spada i to mnie martwi najbardziej. Najpierw była 50-75 a teraz 10-25.
        Jeśli chciałabym pić soki to jakie?? Mała ma kolki i troche się boje. Zyję
        przysłowiową wodą i chlebem. Może to też ma jakiś wpływ na jej marny przyrost
        wagi. Nie wiem...
        • wielorybka Re: za mało przybiera 22.03.06, 22:39
          jak ty sie głodzisz i wprowadziłas sobie jakąś absurdalną diete eliminacyjną to
          może miec wpływ na zmniejszoną produkcję pokarmu - wystarczy odstawić nabial i
          cytrusy z czekoladą a resztę można jesc bo inaczej się zamęczysz
    • paskowka1973 Re: za mało przybiera 22.03.06, 16:21
      Wszystkie mamy powyżej mają rację, a ja dodam tylko jedno - próbuj karmić małą
      jak jest lekko śpiąca i tak często jak się da. Miałam ten sam problem. Młody w
      wieku ok. 4 m-cy nie przybrał na wadze w ciągu dwóch tyg. w ogóle. Laktatorem
      nic nie wyciągałam z cycków, posiew moczu - jałowy. W poradni laktacyjnej
      poradzono mi karmić go ja przysypia - i rzeczywiście je dłużej no i chyba
      więcej, bo w ciągu ostatniego tygodnia przybrał ok. 350 g. Jedyny minus, że
      nigdnie nie mogę się ruszyć, bo karmię go prawie co godzinę. Ale czego się nie
      robi dla swojej pociechy.
      • bogusia.woj Re: za mało przybiera 22.03.06, 16:27
        Możesz pić rozwodniony sok jabłkowy, zacznij najpierw od niego a potem
        wprowadzaj powoli inne. Ale jabłkowy nie powinien zaszkodzić
    • wieloszka Re: za mało przybiera 22.03.06, 16:24
      dokarmiaj zupkami z ziemniaczka i marchewki, lepsze to niż dawanie mieszanek-
      skoro nic nie udaje się ściągnąć po karmieniu, to może oznaczać, że mleczka na
      styk masz i że mała chętnie coć podje na deserbig_grin powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka