uszatkowa 07.04.06, 14:34 mamy które maja podobnie ze swoimi maleństwami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariolka81 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:01 Co to znaczy sam nie siada? Mój chłopczyk ma dziewięć miesięcy i siada sam z pozycji na czworaka ale z pozycji leżącej sam się nie podniesie. Nie chce też raczkować. Odpowiedz Link Zgłoś
18buzka Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:23 hej usztakowa moj ma 8,5 i posadzony siedzi super, ale sam nie usiadzie. nie raczkuje,ale ostro chce wstawac. moj sam nie siada bo w mojej opini ma za slabe raczki i troche musi to potrwac. a ile mierzy i wazy towj maly ( moj tez chudzielec wiec rozpoznaje twoje posty jak piszesz o wadze dzieciaczka) pozdrawiam buzka Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka81 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:29 Sorki,że się wtrące ale ja również chcę skonsultować z Wami wagę dzieci Kacperek 16.04 skonczy 9 miesięcy i waży 9 kg. Czy to już "chudzielec"? NIe wiem ile mierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:32 Mariolka, moj Mateusz jak rowno 9m-cy wazyl rowno 9kg.Jest sredni, ani gruby ani chudy Co do siadania, to usiadl SAM z siebie (z kleku) jak mial 10 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiekbia Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:39 Młody jest na pocżątku 9 m-ca. Posadzony siedzi ale sam nie chce usiąść z innej pozycji. Zamiast raczkować, śmiesznie sie czołga. Dla niego nie ważna metoda, ważne byleby była skuteczna. O zgrozo dla mnie. Mogę zapomnieć o czasach kiedy dziecko tkwiło w jednym miejscu, Lubi też chodzic trzymany za rączki. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:46 Może trochę poza tematem,ale nie mogę się powstrzymać... mój syn - 6 miesiąc, dostał skierowanie na USG mózgu, ponieważ przez 5 minut był sam na sam z panią dr i nie wziął od niej do rączki misia burego, tylko sie badawczo przyglądał (pani). Na nic moje zapewnienia, że w dumu rwie się do zabawek i nie wciskam mu nic do rączki. Diagnoza: jest za spokojny!Nie wiem co będzie gdy nie będzie sam siadał w wieku książkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:51 mielismy podobna sytuacje u neurloga, pani dr dawala Mlodemu jakiegos wstretnego dyzurnego zwierzaka, ktore to moje dziecko calkowicie ignorowalo.Pani,zafrasowana tym, ze Mateusz olewa zwierzaka, robila z nim (zwierzakiem) rozne fiku-miku, a Mateusz nic, patrzyl na okno, na kalendarz na scianie etc.Widzac, ze pani dr jest bliska stwierdzenia,ze Mateusz jest chory albo jeszcze cos innego, wyjelam czym predzej z torby naszego psiaka-maskotke, do ktorej Mateusz od razu wyciagnal rece i sie szeroko usmiechnal. A co bedzie jakies wysluzone miski targal! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Znam to! 07.04.06, 16:39 Ostatnio u pediatry, kiedy próbowała podicągnąć małego do pozycji siedzącej, zamiast patrzeć na nią i się podciągać rozglądał się po ścianach i kolorowych kalendarzach i "gadał" do nich. Siłą rzeczy - siadanie mu nie wyszło. Pediatra była bliska skierowania go na rehabilitację i nakazała mi poświęcanie dziecku więcej czasu, tak aby reagował na ich spojrzenia, uśmiechy, rozmowy. Nie dała się przekonać, że mały naprawdę rozmawia i nie tylko z nami ale i z innymi członaki rodziny i znajomymi Odpowiedz Link Zgłoś
figi331 Re: Znam to! 07.04.06, 17:55 trafia mnie jak slysze takie historie... Ja juz zmienilam pediatre, na takiego ktory nie wciska dziecku "kalectwa" z byle powodu. Moj maly ma skonczone 6 miesiecy i potrafi chwilke sam podziedziec (siada pionowo z pozycji pollezacej) a jego 10 miesieczny kolega sidzi badziej samodzielnie, ale tylko posadzony. Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 ewa_mama_jasia 07.04.06, 18:56 U nas było tak samo. Synek podciagał się do siadu już w wieku 3,5 mies., ale mając pół roku u pediatry zagapił się na obrazki i już słyszałam "neurlog, neurolog" Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: ewa_mama_jasia 07.04.06, 19:15 Mam wcześniaka, po operacji odźwiernika i z różnymi problemami po operacji, jak usłyszałam taką diagnozę to dostałam palpitacji zanim przypomniałam sobie jaka jest rzeczywistość. Chodzimy do szpitala klinicznego, a tam każde dziecko jest wpasowywane w tabelki i wykresiki, mimo problemów wcześniejszych ze zdrowiem Kuba wygląda kwitnąco, wierzga nogami, bawi sie zabawkami i próbuje siadać, ale lekarka patrzyła na mnie z wyrozumiałością jak jej to mówiłam, cóż... matki idealizują swoje dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
lenkaaa Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:56 Moja cora ma skonczone 10 miesiecy i umie siedziec, ale nie chce tego robic. Kiedy ja posadze, to siedzi przez chwile ale zaraz przechodzi na czworaka i albo raczkuje albo staje przy meblach. Jeszcze nigdy nie widzialam, zeby z wlasnej woli usiadla i bawila sie w tej pozycji. Za to uwielbia raczkowac, stawac i chodzic przy meblach. ----------\\--//----------- --------(@ @)--------- --o00o--(_)--o00o-- Odpowiedz Link Zgłoś
marta308 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 16:28 Moj zaczyna 9 msc i sam nie usiadzie.Jak go posadze to siedzi.O raczkowaniu nawet nie mysli,bo jak go postawie w pozycji raczkowania,to od razu kladzie sie na brzuch.Mam wrazenie,ze ma za slabe raczki.Kazde dziecko rozwija sie inaczej,wiec ja nie martwie sie tym,ze niektore juz raczkuja czy same siadaja. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 18:59 Mój usiadł samodzielnie z pozycji do raczkowania mając prawie 10 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś