Dodaj do ulubionych

2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania?

23.04.06, 09:30
wiem ze jest na ten temat wiele bo znalazlam w wyszukiwarce ale chcialabym
abyscie pomogly mi indywidualnie bo juz nie mam siły.

Jak wygladaja dziąsełka jak zaczyna sie ząbkowanie? moja ma w niektorych
miejscach leciutko białe.

Jest z reguły spokojnym dzieckiem a od paru dni szok!! płacze ciągle nie
zachowuje sie jak przy kolkach bo nie kurczy nozek i przy kolkach zawsze
szuszarka i noszenie pomagalo a teraz nie ma sposobu moge ja noscic a ona i
tak wyje tak bardzo ze co chwile sie krztusi!!sad(

Do tego wsuwa paluszki caly czas i ssie , wtedy przykladam ja do cyca bo
wyglada na to ze jest glodna a ona histeria w tym momencie albo probuje
butelko bo mysle moze akurat nie chce tera cyca a ona znowu histeriasad

Od rana bylo to samo teraz udalo mi sie ja uspic bo zmeczyla sie tym rykiem
juz, wczesnie rano usmiechnieta a tu nagle znowu ja dopadlo

Czy to zabki tak taka o sobie znac i czy powinnam isc do pediatry?
Obserwuj wątek
    • aguska231 Re: 2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania 23.04.06, 10:03
      wklada palce do buzi moj to od razu cala piesc, ma niecale 3 miesiace ma biale
      pogrubione dziasla wczesniej takich niemial, tez placze "bez powodu" a
      wczesniej tego niebylo bo jest grzeczny 0 kolek i innych przypadlosci, kupilam
      masc na dziasla i jest spokojniejszy radze tobie to samo a tez nam sie
      zaczynalo od lekko bialego dziaselka . powodzenia
    • sorbetta Re: 2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania 23.04.06, 21:32
      Mam to samo. Też pakuje piąstki do buzi, ślini się, płacze częściej i też przy
      jedzeniu. Czasem jest też rozpalony. Dodam, że skończył właśnie dwa miesiące,
      więc troszkę bym się zdziwiła, jakby to były ząbki. Też jestem ciekawa, jakie są
      jeszcze objawy wyrzynających się zabków i jak wyglądają dziąsła. Słyszałam, że
      są jakby lekko spuchnięte. Może ktoś, kto już to przeszedł, nam odpisze.
    • mooh Re: 2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania 23.04.06, 21:46
      Moja córka miała dokładnie 2,5 miesiąca, gdy pojawiły się pierwsze oznaki
      zabkowania. Mam zdjęcia z tamtego czasu, na których w charakterystyczny sposób
      ssie dolną wargę. Na zęby poczekałyśmy jednak jakiś czas, bo pojawiły się
      dopiero po 1,5 misiąca. Niestety, od tamtego czasu moja mała właściwie cały
      czas ząbkuje. Dziś wyszedł ósmy ząb - druga górna dwójka i widzę, że to nie
      koniec.
      • ezrapound Mooh, 23.04.06, 21:53
        Witaj! No proszę! Obydwie buszujemy na niemowlaku... u nas cały czas idą górne
        dwójki, ale jakoś się nie mogą wykluć. Kiedy to się skończy?
      • mikuluk Re: 2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania 23.04.06, 22:01
        Nie przerażajcie mnie, bo moja ma pełne 2 miesiące i od wczoraj ma to samo!
        • szynszylka2004 Re: 2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania 24.04.06, 08:31
          Tak to obiawy ząbkowania dziecko wklada paluszki lub piastke albo jakies
          przedmiotytzn gryzaki gleboko do buzi... to trwa ok msc zazwyczaj zanim wyjdzie
          1 zabek a puzniej po ok 0,5 bedzie widac nastepny a puzniej troszke przerwy
          mozecie wlozy gryzaczka do lodowki zeby był chlodniejszy na 3-5 min i dac
          maluchowi to zmniejszy jego ból, swedzenie
          powodzenia
          --------------------------
          Agnieszka z córcia Amelką...
          2571552
          www.amelka2005.bobasy.pl
          • ade1 Re: 2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania 24.04.06, 08:38
            i tak jak tylko dziecko sie pojawi na swiecie i zaczyna plakac to wszystkie
            matki twierdza ze dziecko zabkuje, z tym ze na pojawienie zebow czekaja jeszcze
            5-6-7 m-cy.
            • konefka29 Re: 2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania 24.04.06, 08:54
              moja Zu miala pierwsze zabki w wieku 3 miesiecy. Tuz wczesniej zaczela pchac do
              buzi zabawki, piastki byly duzo wczeniej, no i marudzenie tez.
              • aga25101 Re: 2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania 24.04.06, 09:29
                Witam. moja corcia tez tak miala od 2 miesiaca slinila sie wkladala piastki do
                buzi gryzla gryzaki teraz ma juz prawie 6 miesiecy i ani jednego zabka wiec nie
                jest powiedziane ze to zabki. pozdrawiam
    • lenka_style Re: 2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania 24.04.06, 12:08
      nie wiem co to jest, ale moja córeczka zachowuje się dokładnie tak samo (ma 2,5
      miesiąca)
      zwalam to na jakieś kłopoty z brzuszkiem, w ząbki nie chce mi się wierzyć tak
      wcześnie
    • sorbetta Re: 2 i pół mięsiąca i pierwsze objawy ząbkowania 25.04.06, 21:58
      Rozmawiałąm z pediatrą, co prawda przez telefon, więc nie widziała dzoąsełek
      mojego małego, ale stwierdziła, że to na 99% nie jest ząbkowanie. Dzieci w tym
      wieku się ślinią bardziej, a ssanie paluszków, to po prostu pewien etap w
      poznawaniu świata. Widocznie mój Maciek odkrył akurat własne piąstki. Nie wiem,
      jak u was, ale u mnie chyba to jednak nie ząbkowanie, bo na dodatek nie
      zauważyłąm zmiany wyglądu dziąseł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka