helen82 12.05.06, 13:45 kolezanka poradzila mi zeby małemu(5tyg)zakladać rajstopy,bo spiochy to juz przezytek , i tak sie niewygodnie zaklada.ja jestem negatywnie nastawiona do rajstop u takiego maluszka.. co wy o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kama1978k Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 13:52 Nie wiedziałam że w modzie niemowlęcej też są jakieś trendy. Uważam że rajstopki są zbyt obcisłe dla takich malutkich nóżek - można od czasu do czasu założyć dziewczynce do malutkiej sukieneczki ale cały czas to chyba nie bardzo. Najwygodniejsze - zamiast śpiochów - są pajacyki. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 13:54 rajstopy są niewygodne do wkładania a poza tym uciskają (takie miałam wrażenie) brzuszek.Pajacyki najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
amoszyn Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 13:57 Ja też nie lubiłam (i nadal nie lubię) rajstop. po pierwsze często zjeżdżają dziecku i gumka nie uciska brzuszka. poza tym śpiochy są takie ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 14:00 Gumka w rajstopach dla niemowląt jest luźna i nie uciska brzuszka bardziej niż pampers. Dla mnie wygodniej było zakładać rajstopy (najmniejszy rozmiar był i tak dość luźny), niż pajacyki czy śpiochy, bo i w pajacach, i śpiochach moje dzieci sie plątały. Ale wybór należy do ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 14:33 chyba to zależy od rajstopek. Moja córcia miała taki duży rozdęty brzuszek ze śladami po gumce, że rzadko jej zakładałam rajstopki. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks32 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 14:11 Ja osobiście za rajstopami nie przepadam, mój synek też. Jest dużo fajnych ciuszków dla maluchów (jak się komuś śpioszki czy pajacyki nie podobają), ja uważam jednak śpioszki za super praktyczne: nic nie uciska, nic się nie podwija, niczego nie trzeba obciągać, nigdzie nie wieje. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 14:22 zakladalam synowi z zimie pod spodnie.Ja nie lubie spiochow, a rajstopki sa fajne i nic nie uciska. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 14:26 Rajstopki frotkowe to super sprawa.Nie mialam problemu z zakladaniem.Jedynie przy przewijaniu musialam calkiem zdejmowac,bo maly tak fikal nozkami,ze balam sie zeby nie pobrudzil.Spiochy,a wlasciwie pajacyki lubie na noc,bo sa wygodne do przewijania(rozpina sie tylko nogawki). Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 14:46 ja mam odmienne zdanie....uwazam ze rajstopy to koszmar i napewno ich nigdy dziecku nie zaloze, a spiochy sa praktyczne Odpowiedz Link Zgłoś
pom Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 14:46 Mój maluch ma 2 miesiące i nosi rajstopki firmy Wola - rozmiar 62-74. Są mięciutkie, nigdzie nie uciskają. Nawet bym nie myślała o rajstopkach dla niego ale nie mogłam nigdzie dostac półspiochów, więc doradzono mi rajstopki i jestem zadowolona. Teraz sobie śpi w bodziaku i w rajstopkach wlasnie. A co do uciskania - bardziej obciskają nóżki niektóre skarpetki. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 15:37 ani rajstopy (brrr, porażka u takiego malucha, niewygodnie się zakłada) ani śpiochy (wg. mnie też niewygodnie się zakłada, my mamy tylko body i pajace, i 1 dres na sytuacje kryzysowe kiedy wszystkie pajace są w praniu. Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 15:44 moj syn nigdy nie mial na sobie rajstop, uwazam spodenki bawalniane za wygodniejsze i ladniejsze dla oka Odpowiedz Link Zgłoś
guruburu Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 16:08 nie znam rajstop w 100 % bawelnianych - a po co przy takich już 'upałach' dodatkowo dogrzewać skórę? Bawełna czy len tzn. naturalne tkaniny sa najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
mammazuzi Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 16:14 tak sobie czytam i mysle ze kazdy powinien ubierac dzieciaczki po swojemu i nic nikomu nie narzucac. wybor ciuszkow jest teraz tak ogromny ze mozna sobie stroic dzidziusie wedlug wlasnych upodoban. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 16:24 Śpiochy są słodkie! A rajstopy bez spodni wyglądają obleśnie i ratuje je tylko długa bluza wypuszczona górą. Niemowlakowi długiej bluzy nie załozysz. Jak ci sie nie podobają rajstopki, to zakładaj spioszki, są czadowe i śliczne. I mają tę przewagę nad pajacem, ze mozna komponowac fajne zestawy z bodaskiem, na przykład ciemnoniebieskie body i jasnobłękitne spiochy, albo czerwony kaftan i żóte spioszki. Pajac jest pojedynczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 20:13 mika_p napisała: > Śpiochy są słodkie! > A rajstopy bez spodni wyglądają obleśnie i ratuje je tylko długa bluza > wypuszczona górą. Niemowlakowi długiej bluzy nie załozysz. A czemu nie? Nie, nie czepiam się, tak z ciekawości pytam ) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 20:51 Szczegółowo dlatego, ze jest wiosna, idzie lato i jest ciepło. Ogólnie dlatego, że łatwiej, jak wszystko się trzyma i jest powkasywane albo przykryte czymś długim jak śpiochy - nie podwija sie tak przy noszeniu, trzymaniu itp. A w ogole bo tak. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 22:14 Może faktycznie masz rację. Dawno nie miałam niemowlęcia w domu. Ale można długą koszulkę, i hartować, hartować... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: niemowle a rajstopy 13.05.06, 01:52 Jasne. Rajstopki, dluga koszulka - normalnie siódme dziecko stróża. A zdaje się, ze tu rozmawiamy o walorach estetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 16:52 Nie wiem, czy wiek ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o rajstopki, ale dla mnie są świetne - po domu moja 6,5 mies. córka stale nosi body + rajstopki. Spodenki + skarpetki też są ok, ale skarpetki błyskawicznie ściąga Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 17:05 Rajstopki takiemu maluchowi niewygodnie się ubiera i przylegają do nóżek, nie pozwalając skórze dobrze oddychać. Ubieraj śpiochy (pierwsze słyszę, żeby to był przeżytek), na rajtuzki przyjdzie czas. U mnie zaczeły się sprawdzać, jak mała rozpoczęła raczkowanie - w śpiochach się plątała. Odpowiedz Link Zgłoś
paola1111 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 17:06 Dużo zależy też od ruchliwości dziecka, gdy jest bardzo ruchliwe nogi ciągle gdzieś ze spiochów uciekają i palce trafają między zatrzaski. Mój syn nosi rajstopki gdy jest chłodniej, a teraz spodnie i skarpetki. Pierwsze rajstopy kupiłam gdy miał 3 m-ce. Poza tym jest trochę niewymiarowy długi korpusik i krótkie nóżki. Jeslitwoje dziecko jest spokojne a nie masz przekonania do rajstop i wolisz spiochy szczególnie te zapinane w kroku nie kupuj narazie rajstop. Napewno przydadzą się jak dziecko będzie bardziej aktywne, wtedy dobrze gdy ubranie trzyma się ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
patrysia55 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 19:24 ja dostałam przypadkiem rajstopki ( byłam w szoku że takie sa )) i powiem, że do dziś uważam że sa super!!! W spiochach zaginał mi sie kaftanik do góry itp itd. Rajstopki sa milutkie, cieplutkie, i na prawde dobrze dobrane nie uciskają. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 19:27 Maksio ma teraz 2,5 m-ca a rajstopy firmy Wola używamy od m-ca i nam się sprawdzają. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 21:26 Sama nie znoszę rajstop to i u dzieci unikam... Odpowiedz Link Zgłoś
helen82 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 22:03 no po tych odp to moze sie przekonam do rajstopek.chociaz dzisiaj usłyszałam ,ze maja negatywny wpływ na bioderka,najlepiej zapytam peiatry Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: niemowle a rajstopy 12.05.06, 23:48 A jakim cudem szkodzą na bioderka? Teoria dziwna i naciągana. A śpiochy nie szkodzą? Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: niemowle a rajstopy 13.05.06, 01:54 Na pewno szkodzą, rajstopy to złowcielone Kiedys zetknęłam się z twierdzeniem, ze bodasy szkodzą na kręgosłup niemowlęcia, autor wpisu uzasadniał to tym, że ubranko jest naciągnięte i uciska ramiona, jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: niemowle a rajstopy 13.05.06, 09:24 Na jesieni - czemu nie. Moja prawie "mowlaczka" całą zimę "przełaziła" w rajstopach. Spiochy w tym wieku (jeszcze dziecię nawet nie pełza więc w niczym nie przeszkadzają) i o tej porze roku (zasadniczo ciepło - śpiochy są zwykle bawełniane, lepiej oddychają i są cieńsze) mają sens jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś