Dodaj do ulubionych

przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu!!!

12.05.06, 21:07
Witam,
wczoraj byłam z moją 6 tygodniową córeczką na pierwszym szczepieniu, miała
podaną szczepionkę Engerix przeciwko żółtaczce, za miesiąc ma mieć pierwszą
dawkę Infanrix-IPV+Hib (taki schemat stosowany jest w naszej przychodni). Przy
zastrzyku bardzo płakała, potem nosiłam ją i przytulałam może z kilka minut
(2,3),uspokoiła się, pielęgniarka chciała ją zobaczyć, jak tylko odchyliłam ją
od siebie zobaczyłyśmy, że coś jest nie tak. Mała była bardzo blada, ospała,
wiotka, dosłownie lała mi się na rękach, pielegniarka szybko ją chwyciła i
trzymała głową w dół aby sie rozpłakała. Zaczęła płakać ale po chwili znów
zasypiała i sytuacja sie powtarzała. Przybiegła lekarka i osłuchiwała ją,
serduszko biło cały czas miarowo, oddech był nierównomierny. Przesiedzielismy
w przychodni 2 godziny. Mała zasneła, cały czas trzymałam jej dłoń na klatce
piersiowj i sprawdzałam czy oddycha, po powrocie do domu tez jej pilnowałam.
dzis jest juz ok, ale umre młodsza o kilka lat, to było straszne przeżycie.
Lekarka stwierdziła, że musiał to być szok na ból przy szczepieniu, że na
reakcję po szcepionce było za wcześnie i że taka reakcja wyglada inaczej. Moje
pytanie do was czy komuś zdarzylo się coś podobnego, co zrobić bo przecież za
miesiąc kolejne szcepienie, a potem nastepne i następne. Mam kupic maść Emla
ale czy to coś da. Jestem przerażona kolejną wizytą i szczepieniem. Proszę
odpiszcie jeśli możecie mi pomóc.
Obserwuj wątek
    • blablatka Re: przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu! 12.05.06, 21:25
      Mój synek aż tak ostro póki co nie reagował -owszem zanosił się płaczem i robi
      starszne sceny ale nie ma sie co dziwić...może jakoś niefortunnie wbiły igłe??
      albo maleństwo jest takie czułe na ból?? wiem,że niektórzy rodzice przed
      szczepieniem podają czopki viburcol(chyba mają działanie uspokajaące)
      Napewno następnym razem będzie już ok!!!!Trzymam mocno kciuki za Was!!
      pozdrawiam
      gg4975740
      • gosiula81 Re: przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu! 12.05.06, 21:45
        Ja mam 25 lat, ale tak samo reaguje na ból. Robie się blada, omdlewam, zalewam
        zimnym potem, nieraz mam drgawki (takie dziwne zimno) i duszności. Jak byłam
        malutka ponoć tak nie ragowałam, ale już w podstawówce tak. Nawet nie wiem jak
        przeżyłam poródsmile Nie załamuj się, może Twoje maleństwo już przy następnej
        sczepionce wcale tak nie zareaguje. Przecież nie ma na to reguły.
    • mama_szymonka Re: przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu! 12.05.06, 22:47
      U nas pani doktor po zbadaniu dzidzi każe na chwilkę przystawić do piersi ,
      potem podaje do buźki strzykawką glukozę [ podobno działa przeciwbólowo , i
      zapobiega omdleniom] , jeszcze raz cyc , szczepionka i cyc.Prawie nie płacze .Po
      glukozie jest tak ospały , ze nie mamy nawet problemu z powrotami do domku , bo
      synek śpi . Glukoza jest w takich sytuacjach dość dobra .To tak jak z dorosłym-
      silny stres powoduje obkurczenie naczyń krwionośnych , ucieczkę glukozy z krwi ,
      potem następuje niedotlenienie mózgu i omdlenie gotowe. Myślę , że takie
      następstwa mogły być u Twojej dzidzi.Następnym razem solidnie ją nakarm .
    • mooh Re: przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu! 12.05.06, 22:52
      Nie wiem, czy taka reakcja jest spowodowana bólem, czy czymś innym, ale myślę
      że nie zaszkodziłoby zasięgnąć opinii specjalisty. Przy najbliższym wojewódzkim
      szpitalu zakaźnym powinnaś znaleźć konsultacyjny punkt szczepień. Zadzwoń tam i
      zapytaj. Jeśli mieszkasz blisko, może spróbuj się umówić. Wszystkie niepożądane
      reakcje poszczepienne powinny być tam zgłaszane, więc może dowiesz się coś na
      ten temat.
    • lenka_style Re: przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu! 13.05.06, 11:00
      ja bym też jednak poradziła się kogoś (tzn. lekarza, najleipej kilku, a nie
      dziewczyn na forum), bo to jednak dziwne bardzo jak na reakcję na ból
      faktycznie jak na reakcję poszczepienną to za wcześnie, ale może to np. szok
      alergiczny przy uczuleniu na białko?
      ból przy ukłuciu nie jest tak wielki dla dziddziusia chyba, moja córeczka raz
      się rozpłacze i koniec, za chwilkę jest spokój
      współczuję koszmaru, jaki przeżyłaś!
    • bursztyn3 Re: przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu! 13.05.06, 12:42
      Oczywiście, drąż temat, koniecznie! Skonsultuj się też z alergologami
      dziecięcymi (najlepiej na oddziale w klinice). Poszperaj w pismiennictwie w
      internecie, może takie przypadki były opisane. Reakcja wygląda niepokojąco.
      Jeśli to teakcja faktycznie na ból, to musisz mieć 100% pewności, bo kolejne
      szczepienia przed Tobą.
    • ella53 Emla jest dobra 13.05.06, 23:25
      Niezależnie od tego, że faktycznie jak pisały poprzedniczki, powinnaś
      skontaktować się z jakimś innym lekarzem, to spróbuj następnym razem zastosować
      emlę (jest na receptę). Właśnie dziś szczepiłam dziecko i po raz pierwszy
      zastosowałam emlę. Pierwsze szczepienie skończyło się strasznym płaczem, a
      dzisiejsze przeszło niezauważalnie. Polecam.
    • ziutencja78 Re: przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu! 13.05.06, 23:59
      Jezeli karmisz piersia to w czasie szczepienia karm. Mozesz tez podac jakies
      polgodziny przed szczepieniem paracetamol dla niemowlakow.
    • maltom69 Re: przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu! 14.05.06, 11:47
      Witam, współczuję takiego doswiadczenia. Mamy 5 miesięczną córeczkę i już dwa
      razy stosowaliśmy maść Emla przed szczepieniem, ważne jest jednak, żeby nałożyć
      ją ok. godzinę przed szczepieniem, bo posmarowanie na kilka minut przed nic nie
      da. Po pierwszym szczepieniu mała bardzo płakała, kolejnych dwóch z Emlą nawet
      nie zauważyła, więc jeśli lekarz poleca Emlę, to warto kupić. Pozdrawiam
    • delfinmm Re: przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu! 14.05.06, 13:34
      My kupilismy mas Emla..rewelacja!!! Dziecko przy 2gim szczepieniu nawet nie
      wiedzialo,ze bylo klute!!! A przy 1szym-strasznie zniosl...nie moglismy go
      uspokoic przez jakis czassad(( Bradzo plakal...
      • mooh Re: przerażająca reakcja na ból przy szczepieniu! 14.05.06, 14:04
        Emla pewnie nie zaszkodzi, ale jednak tę dziwną reakcję raczej należałoby
        wyjaśnić. Może była to reakcja na ból, ale gdzyby coś takiego przydarzyło się
        mojemu dziecku, chciałabym usłyszeć taką samą diagnozę z co najmniej trzech
        źródeł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka