Dodaj do ulubionych

ropiejące oczko

22.05.06, 12:03
moja coreczka ma trzy i pół tygodnia, po wyjciu ze szpitala zaczęło ropieć
jej oczko, lekarz zalecił bidacyne w kroplach, ale to już trwa dwa tygodnie i
raz jest lepiej a potem znów zaczyna ropieć, czy kóraś z was też miała
podobny problem i jak mu zaradziła , proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • annakg Re: ropiejące oczko 22.05.06, 13:47
      koleżanki synek tak miał- lekarz polecił przekłucie kanalika łzowego, ona poszła a położna jakoś tak rozmasowała, że obyło się bez tego.
      Nasz synek zaraz po wyjściu ze szpitala tez miał ropke ale nam pomogły okłady z herbaty- zeszło po 3 dniach.
      • aciki Re: ropiejące oczko 22.05.06, 13:52
        Ten temat był juz tysiace razy na forum. Nie pozwól przetykac kanalika w
        szpitalu, to drastyczny zabieg. Ja też zakrapiałam biodacyna i nic. Pomogły
        masaże ujścia kanalika i przemywanie naparem z rumianku. Przeszlo po 2 dniach.
        Ale uważaj, bo rumianek może wywoływać uczulenie.
      • buzka5 Re: ropiejące oczko 22.05.06, 14:03
        A robiłaś badanie moczu?
    • joanon Re: ropiejące oczko 22.05.06, 15:21
      przemywaj oczko zielem świetlika a najlepiej idź do pediatry
    • ptaszynka79 Re: ropiejące oczko 23.05.06, 10:35
      być może to zatkane kanaliki łzowe, ale u nas jak mały miał 3 tygodnie i
      ropiejace oczka,poszliśmy do lekarza a on stwierdził zapalenie oskrzeli.
      Najgorsze to to ze nie miał ani goraczki, ani "rzęchotania", tylko te oczka i
      delikatna sapke podczas snu. Czasami oczka ropieją gdy maluszek ma katar lub
      zapalenie ucha środkowego. Mam nadzieję, że Twoja córeczka jest zdrowa, pisze
      to tak ku przestrodze, bo czasami można przeoczyc jakies obiawy.
      • mobiadek Re: ropiejące oczko 23.05.06, 11:15
        Mój Mateusz też miał problemy z robiejącymi oczkami. Wlokło się to przez kilka
        miesięcy: rózne krople, specyfiki, raz lepiej, raz gorzej. Mieliśmy skierowanie
        do okulisty, a w perspektywie przetykanie kanalików łzowych. Do okulisty nie
        dotarliśmy w rezultacie. Pomogło przemywanie wywarem ze świetlika i delikatne
        masowanie: opuszkiem palca od nasady noska w kierunku oka.Przeszło i - jak na
        razie - nie wróciło.
        • marki0 Re: ropiejące oczko 23.05.06, 13:09
          a u nas jest to nieodłaczne z infekcja. Ropiejace oczko niczym zwiastuje nan
          nadchodzący katar albo tak jak teraz kaszel. W ciągu ostatnich 3 miesiecy to już
          3 taki przypadek. Włąsnie znowu czekamy na lekarza może to jakiś gronkowiec?
          Małą jest alergiczką-dodam. Byliśmy u okulist, ale ponoć to nie kanalik, ale
          podejrzewała że mała s=obie cos wterła do o0ka, ale teraz widzę że to się wiąże
          z infekcjami. Co do przepychania kanalika, jestem od tego daleka. Podobno to
          staszny zabieg i nie zawsze i tak skuteczny.
    • kiniak24 Re: ropiejące oczko 23.05.06, 15:46
      my też mamy problem z ropiejącym oczkiem. były różne kropelki masaże i
      przemywanie świetlikiem.potem był pierwszy zabieg-potem ropka powróciła .Dwa
      miesiące później kolejny zabieg-i znów powrót ropki.Ostatnio okulista
      powiedział nam ze trzeci zabieg nie ma sensu bo widocznie mały ma wąski kanalik
      i albo w przeciągu KILKU lat się poszerzy albo trzeba zrobić operacje tzn
      wstawić dren i po kilku miesiącach go wyciągnąć a on wtedy poszerzy kanalik.ale
      to dopiero za miesiąc bo dziecko musi mieć skończony roczek. a tym czasem
      Mateuszek budzi sie ze sklejonym oczkiem i nie może go otworzyć a mi brakuje
      już siły bo nie mogę mu pomóc.pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka