Dodaj do ulubionych

pytanie o pranie...

23.05.06, 08:36
Dziewczyny w czym pierzecie ubranka dla swoich Maluszków? I jeszcze
coś...pierzecie w pralce czy ręcznie?
Obserwuj wątek
    • jashka80dm a tertre gotowac? 23.05.06, 08:39
      ja sie troche jakby podpisze pod tym pytaniem. za miesiac mam termin, wiec powoli chce sie juz przygotowac. chcialabym uprac ubranka no i oczywiscie pieluszki tetrowe i flanelowe jakie mam. czy pieluszki trzeba gotowac skoro sa nowe? czy gotuje sie tylko te... zafajdane?
    • 5_monika Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 08:40
      kiedyś rozpuszczałam płatki mydlane i prałam w pralce(zepsuła się grzałaka),
      traz czasem w płynie Bebi(na płatkach mydlanych) do prania bielizny niemowlęcej
      w pralkach.
      Czy ręcznie czy w pralce to zależy od ilości.
    • shady27 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 08:40
      my pierzemy w Vizirze sensitive i pluczemy w bialym lenorze....a co do pieluszek tetrowych to nie mam pojecia, nie uzywamy
      • waga32 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 08:43
        a ile ma Twój Dzidziuś? Pytam, bo chętnie płukałabym ciuszki w płynie, ale
        troszke się boję. Moja córeczka ma 2 miesiące.
        • shady27 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:20
          moj synek skonczyl 7 miesiecy.....ale w plynie pluczeny od urodzenia, bo mamy obrzydliwie twarda wode, wiec ja sobie nawet skarpetki plucze w plynie ..inaczej wszystko byloby jak tarka wink a i synek ma wszystko takie mieciutkie i pachnace smile

absolutnie nie namawiam ale mysle ze mozesz sprobowac, w razie czego zuzyjecie dla siebie
    • shady27 a co do prania w pralce czy recznie 23.05.06, 08:42
      wszystko piore w pralce, nlody ma bardzo duzo ubranek wiec zawsze udaje sie uzbierac cala pralke
    • krossa1 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 08:52
      my na początku praliśmy w cypisku, ale jak mały zaczął sam jeść to cypisek już
      niestety nie dopierał. teraz pierzemy w visirze sensitiv, oczywiście w pralce.
      od początku prałam w pralce, przy małym dziecku jest wystarczająco dużo pracy i
      po co utrudniać sobie życie praniem ręcznym. po prostu nastaw 2 razy program
      płukania i jużsmile))))))
      a co do nowych pieluszek to wrzuć do pralki na 95 st. i to wystarczy,trzeba je
      przeprać bo nie wiadomo kto wykładał towarsmile)))))))
      płyn musisz niestety przetestować na dziecku, mój niestety nie lubi zapachów i
      jak mu płuczę w płynie to strasznie mi kicha.
      pozdrawiam, kasia!
    • kama1978k Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:02
      Pierwsze ciuszki - jeszcze przed porodem ( również pieluchy tetrowe ) uprałam
      w Lovelli. Potem przez kilka pierwszych miesięcy też używałam Lovelli (
      proszek do pralki a płyn do ręcznego - czasem musiałam uprać jedną rzecz
      więc w pralce by się nie opłacało ). Le od kiedy Filip zaczął jeśc inne
      rzeczy poza mlekiem - głównie marchewkę Lovella nie wystarczała. Teraz piorę
      normalnie w proszku który my używamy ( teraz to jest chyby Ariel ) i
      płuczę w Lenor sensitive ( taki z dzidziusiem ). Ustawiam w pralce dodatkowe
      płukanie.
    • elag3 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:06
      Ja prałam w Cypisku i nic mlodemu po nim nie było. Nie urzywam żadnych środków
      do płukania. Po prasowaniu ciuszki są wystarczająco miękkie. To samo robię z
      pieluszkami tetrowymi, które warto mieć do ulewania lub do położenia na
      przewijaku. U lekarza też może się przydać żeby położyć malca na czymś własnym.
      Ostatnio Cypisek zniknął z półek - może go już nie robią..? Teraz piorę w
      Dzidziusiu i tez jest dobrze. Płatki mydlane się nie sprawdziły - nie
      rozpuszczają się.
      • elag3 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:11
        A co do tego jak piorę to jednak w pralce - nie mam siły jeszcze na ręczne
        pranie. Ale tak naprawdę ważne jest to żeby dobrze wypłukać pranie więc jeśli
        chcesz prać ręcznie to kilkakrotnie płucz w ciepłej wodzie a jeśli pierzesz w
        pralce to przynajmniej na początku nastawiaj dodatkowe płukanie.
        • gerandia Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:41
          moj synek ma 7 mies. od urodzenia piore jego i swoje ciuszki w Vizir Senetive a
          dopiero od niedawna plucze w plynie wszystko oczywiscie w pralce
      • inia33 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:13
        lovela w pralce
    • mara_jade73 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:17
      Do roku prałam w Jelpie oczywiście w pralce. Odkad synek skończył rok pierzemy
      w tym proszku co nasze rzeczy np. Vizir, Ariel itp.
    • cynamonka6 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:18
      Piorę w proszku vizir sensitiv a do płukania używam białego lenora- pięknie
      pachnie. Na koniec włączam dodatkowe płukanie. Oczywiście piorę w pralce,
      ręcznie chyba bym się zajechała, a zresztą po co?
    • jashka80dm Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:32
      ja wlasnie na dniach chce juz wszystko wyprac. bo nie wyobrazam sobie zeby ojciec dziecka pral i prasowal- on sobie koszuli nawet nie wyprasuje smile a co mowic o ubrankach dla dzidzi smile))) czyli ubranka dzieciece dwa razy plukac poprostu a pieluszki wygotowac. Mam proszek Jelp i plyn tez Jelp, wiec chyba powinno byc dobrze?
    • weronikarb Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:36
      Ja pralam w Dzidziusiu do chyba 8 czy 1 roku, pozniej przeszlam na normalny
      proszek.
      Ubranka i pieluchy wypralam w normalnej temp. i wyprasowalam (wiecej juz nie
      prasowalam)
      Nie wlaczalam dodatkowego plukania.
      Maly ma 2,6l i nie jest alergikiem
    • maltom69 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:44
      Od urodzenia Jelp soft 2 w 1, jest ze środkiem zmiękczającym. Od wprowadzenia
      zupek, owoców i soków do jadłospisu dolewam czasem Vanish albo polewam nim
      plamy, jak nie są stare schodzą od razu, "przeterminowane" po dwóch, trzech
      praniach. No i oczywiście prawie wszystko w pralce. Pozdrawiam
    • janemisiak Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:53
      Przed porodem wszystkie rzeczy synka wyprałam w Jelpie.
      Niestety okazało się, że bardzo go uczula.
      Od tamtej pory, piorę w płatkach mydlanych w pralce, lub ręcznie w mydle
      Bambino. Mały ma trzy miesiące ale boję się zaryzykować i prać znowu w Jelpie.

Jane
    • steffan Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 11:42
      w pralce smile) w loveli. od 9 mies. zycia w tym proszku, co my - były juz różne proszki.
      • mirabelka200377 Re: pytanie o pranie... 24.05.06, 17:33
        Moja Julka ma 7,5 miesiaca. Od poczatku pierzemy w Loveli i płuczemy w Lenorze
        sensitive albo w Silanie sensitive. Nie gotuje. Wszystko piore w pralce od
        samego poczatku, no chyba ze cos farbuje to w rękach. Teraz już zdarza mi sie
        wyprac ciuszki Julki w moim proszku i nic jej nie jest.
    • b.bujak Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 11:50
      płyn Dzidziuś - w pralce;
      czasem przed praniem moczyłam w płatkach mydlanych ( zalewałam wrzącą wodą, bo
      gotować mi się nie chciało ) - płatki mydlane nie nadają sie do prania w
      pralce, bo za mocno sie pienią; czasem przepierałam ręcznie w płatkach i
      wtrzucałam do pralki na cykl płukania
      • gusia210 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 21:33
        W pralce.
        Od początku w lovelli,dodatkowe płukanie,bez płynów do płukania
        Teraz mały ma już 11 miesięcy więc jak tylko skończy mi się lovella to zaczynam
        persil sensitive.Mam nadzieję że będzie ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka