waga32 23.05.06, 08:36 Dziewczyny w czym pierzecie ubranka dla swoich Maluszków? I jeszcze coś...pierzecie w pralce czy ręcznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jashka80dm a tertre gotowac? 23.05.06, 08:39 ja sie troche jakby podpisze pod tym pytaniem. za miesiac mam termin, wiec powoli chce sie juz przygotowac. chcialabym uprac ubranka no i oczywiscie pieluszki tetrowe i flanelowe jakie mam. czy pieluszki trzeba gotowac skoro sa nowe? czy gotuje sie tylko te... zafajdane? Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 08:40 kiedyś rozpuszczałam płatki mydlane i prałam w pralce(zepsuła się grzałaka), traz czasem w płynie Bebi(na płatkach mydlanych) do prania bielizny niemowlęcej w pralkach. Czy ręcznie czy w pralce to zależy od ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 08:40 my pierzemy w Vizirze sensitive i pluczemy w bialym lenorze....a co do pieluszek tetrowych to nie mam pojecia, nie uzywamy Odpowiedz Link Zgłoś
waga32 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 08:43 a ile ma Twój Dzidziuś? Pytam, bo chętnie płukałabym ciuszki w płynie, ale troszke się boję. Moja córeczka ma 2 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:20 moj synek skonczyl 7 miesiecy.....ale w plynie pluczeny od urodzenia, bo mamy obrzydliwie twarda wode, wiec ja sobie nawet skarpetki plucze w plynie ..inaczej wszystko byloby jak tarka a i synek ma wszystko takie mieciutkie i pachnace absolutnie nie namawiam ale mysle ze mozesz sprobowac, w razie czego zuzyjecie dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 a co do prania w pralce czy recznie 23.05.06, 08:42 wszystko piore w pralce, nlody ma bardzo duzo ubranek wiec zawsze udaje sie uzbierac cala pralke Odpowiedz Link Zgłoś
krossa1 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 08:52 my na początku praliśmy w cypisku, ale jak mały zaczął sam jeść to cypisek już niestety nie dopierał. teraz pierzemy w visirze sensitiv, oczywiście w pralce. od początku prałam w pralce, przy małym dziecku jest wystarczająco dużo pracy i po co utrudniać sobie życie praniem ręcznym. po prostu nastaw 2 razy program płukania i już)))))) a co do nowych pieluszek to wrzuć do pralki na 95 st. i to wystarczy,trzeba je przeprać bo nie wiadomo kto wykładał towar))))))) płyn musisz niestety przetestować na dziecku, mój niestety nie lubi zapachów i jak mu płuczę w płynie to strasznie mi kicha. pozdrawiam, kasia! Odpowiedz Link Zgłoś
kama1978k Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:02 Pierwsze ciuszki - jeszcze przed porodem ( również pieluchy tetrowe ) uprałam w Lovelli. Potem przez kilka pierwszych miesięcy też używałam Lovelli ( proszek do pralki a płyn do ręcznego - czasem musiałam uprać jedną rzecz więc w pralce by się nie opłacało ). Le od kiedy Filip zaczął jeśc inne rzeczy poza mlekiem - głównie marchewkę Lovella nie wystarczała. Teraz piorę normalnie w proszku który my używamy ( teraz to jest chyby Ariel ) i płuczę w Lenor sensitive ( taki z dzidziusiem ). Ustawiam w pralce dodatkowe płukanie. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:06 Ja prałam w Cypisku i nic mlodemu po nim nie było. Nie urzywam żadnych środków do płukania. Po prasowaniu ciuszki są wystarczająco miękkie. To samo robię z pieluszkami tetrowymi, które warto mieć do ulewania lub do położenia na przewijaku. U lekarza też może się przydać żeby położyć malca na czymś własnym. Ostatnio Cypisek zniknął z półek - może go już nie robią..? Teraz piorę w Dzidziusiu i tez jest dobrze. Płatki mydlane się nie sprawdziły - nie rozpuszczają się. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:11 A co do tego jak piorę to jednak w pralce - nie mam siły jeszcze na ręczne pranie. Ale tak naprawdę ważne jest to żeby dobrze wypłukać pranie więc jeśli chcesz prać ręcznie to kilkakrotnie płucz w ciepłej wodzie a jeśli pierzesz w pralce to przynajmniej na początku nastawiaj dodatkowe płukanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gerandia Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:41 moj synek ma 7 mies. od urodzenia piore jego i swoje ciuszki w Vizir Senetive a dopiero od niedawna plucze w plynie wszystko oczywiscie w pralce Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:17 Do roku prałam w Jelpie oczywiście w pralce. Odkad synek skończył rok pierzemy w tym proszku co nasze rzeczy np. Vizir, Ariel itp. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonka6 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:18 Piorę w proszku vizir sensitiv a do płukania używam białego lenora- pięknie pachnie. Na koniec włączam dodatkowe płukanie. Oczywiście piorę w pralce, ręcznie chyba bym się zajechała, a zresztą po co? Odpowiedz Link Zgłoś
jashka80dm Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:32 ja wlasnie na dniach chce juz wszystko wyprac. bo nie wyobrazam sobie zeby ojciec dziecka pral i prasowal- on sobie koszuli nawet nie wyprasuje a co mowic o ubrankach dla dzidzi ))) czyli ubranka dzieciece dwa razy plukac poprostu a pieluszki wygotowac. Mam proszek Jelp i plyn tez Jelp, wiec chyba powinno byc dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:36 Ja pralam w Dzidziusiu do chyba 8 czy 1 roku, pozniej przeszlam na normalny proszek. Ubranka i pieluchy wypralam w normalnej temp. i wyprasowalam (wiecej juz nie prasowalam) Nie wlaczalam dodatkowego plukania. Maly ma 2,6l i nie jest alergikiem Odpowiedz Link Zgłoś
maltom69 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:44 Od urodzenia Jelp soft 2 w 1, jest ze środkiem zmiękczającym. Od wprowadzenia zupek, owoców i soków do jadłospisu dolewam czasem Vanish albo polewam nim plamy, jak nie są stare schodzą od razu, "przeterminowane" po dwóch, trzech praniach. No i oczywiście prawie wszystko w pralce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janemisiak Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 09:53 Przed porodem wszystkie rzeczy synka wyprałam w Jelpie. Niestety okazało się, że bardzo go uczula. Od tamtej pory, piorę w płatkach mydlanych w pralce, lub ręcznie w mydle Bambino. Mały ma trzy miesiące ale boję się zaryzykować i prać znowu w Jelpie. Jane Odpowiedz Link Zgłoś
steffan Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 11:42 w pralce ) w loveli. od 9 mies. zycia w tym proszku, co my - były juz różne proszki. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka200377 Re: pytanie o pranie... 24.05.06, 17:33 Moja Julka ma 7,5 miesiaca. Od poczatku pierzemy w Loveli i płuczemy w Lenorze sensitive albo w Silanie sensitive. Nie gotuje. Wszystko piore w pralce od samego poczatku, no chyba ze cos farbuje to w rękach. Teraz już zdarza mi sie wyprac ciuszki Julki w moim proszku i nic jej nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 11:50 płyn Dzidziuś - w pralce; czasem przed praniem moczyłam w płatkach mydlanych ( zalewałam wrzącą wodą, bo gotować mi się nie chciało ) - płatki mydlane nie nadają sie do prania w pralce, bo za mocno sie pienią; czasem przepierałam ręcznie w płatkach i wtrzucałam do pralki na cykl płukania Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: pytanie o pranie... 23.05.06, 21:33 W pralce. Od początku w lovelli,dodatkowe płukanie,bez płynów do płukania Teraz mały ma już 11 miesięcy więc jak tylko skończy mi się lovella to zaczynam persil sensitive.Mam nadzieję że będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś