Dodaj do ulubionych

tzw.potówki

21.06.06, 07:33
synek(1 miesiąc)ma niestety tendencję do dużej ilości potówek.pomijając całe
ciałko nie wiem jak mam zwalczyć te na buziuni.białe krostki potrafią
utrzymywać się kilka dni.do tego te,które występują na brudce zaogniły się na
czerwono i w ogóle nie chcą zejść.dodatkowo zauważyłam,że synek ma popękane
naczynka krwionośne na policzkach.jaka może być tego przyczyna.no i
oczywiście,drogie mamusie,co z tymi krostkami(potówkami),jest jakaś rada???
Obserwuj wątek
    • truscaveczka Re: tzw.potówki 21.06.06, 07:51
      Potówki pojawiają się u maluszka, gdy (jak sama nazwa wskazuje) się poci. Można
      je przemywać rozcieńczonym naparem z rumianku, a w zakamarkach zasypywać mąką
      ziemniaczaną, ale przede wszystkim trzeba zapobiegać! W takie upały dziecku
      wystarczy cieniutkie ubranko zakrywające całe ciało - najcieńsze śpioszki i
      koszulka. Piszę to, bo wczoraj u pediatry widziałam miesięczne dziecko w
      welurowych śpiochach i ciepłym kaftaniku, całe obsypane potówkami.
      Poza tym polecam przecieranie miejsc narażonych na potówki kilka razy dziennie
      letnią wodą. Jest straszny upał... Sama spływam potem...
      • madziajas2 Re: tzw.potówki 21.06.06, 08:43
        jak mojemu maluchowi powyskakiwaly potowki to przemywalam Go zielem swietlika i
        bardzo fajnie pomoglo (w moim pzypadku zdecydowanie lepiej niz rumianek, ale to
        rzecz indywidualna - jednemu pomoze to a drugiemu co innego). Zapobiegawczo
        kapie od czasu do czasu w maczce ziemniaczanej i oczywisicie staram sie nie
        przegrzewac dziecka. A w takie upaly to zasypuje miejsca szczegolnie narazone
        na pocenie maczka ziemniaczana. Pozdrawiam
        • kiniak22 Re: tzw.potówki 21.06.06, 11:09
          moja cora jak miala potowki glownie na szyi i pod paszkami to wystarczal mi
          zwykly puder i zaraz schodzily po gora kilku dniach ale cos mi sie wydaje ze u
          ciebie to chyba nie sa potowki bo mi nie pasuja te popekane naczynka wiec moze
          lepiej skonsultuj sie z lekarzem bo jest wiele chorob skornych ktore tylko
          przypominaja potowki
    • budzik11 Re: tzw.potówki 21.06.06, 11:15
      Dziewczyny, nie przegrzewajcie dzieci! Dla każdego człowieka, również
      niemowlęcia, grube ubranie w upał to męka! A potówki pojawiają się kiedy dziecko
      jest przegrzewane. Skłonność do potówek u dziecka = notoryczne przegrzewanie!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka