Dodaj do ulubionych

jak ubrać malucha na upał?

22.06.06, 20:32
mam 4 miesieczne dziecko, na upały je raczej lekko ubieram bo uwazam ze nie
powinno sie go przegrzewac.Natomiast ludzie starsi mowia ze za lekko, ze nie
przykryty,ale czy to o to chodzi zeby dziecko sie ugrzalo?
Jak ubieracie swoje pociechy?Mam nadzieje ze jednak ja mam racje...
Obserwuj wątek
    • jakw Re: jak ubrać malucha na upał? 22.06.06, 20:35
      Masz rację, krytykom zaproponuj ubranie się w sweterek i przykrycie kocykiem.
    • phantomka Re: jak ubrać malucha na upał? 22.06.06, 20:36
      w body z krotkim rekawkiem lub sama lekka sukienke i pamperssmile...a ja zauwazam
      inna prawidlowosc: osoby starsze podchodza do mnie i mowia, ze bardzo dobrze
      ubieram swoje dziecko, a mlode mamy zjadaja mnie wzrokiem zbulwersowane.
    • shady27 Re: jak ubrać malucha na upał? 22.06.06, 20:37
      Ty masz racje, a glupiego gadania bab nie sluchaj
      • piegusie tylko rampersik 22.06.06, 21:45
        tylko rampersik lub body z krotkim rekawkiem, oczywiscie staram sie przebywac
        jedynie w cieniu badz polcieniu nie wystawiajac delikatnej skory na
        bezposrednie slonce
    • mynia0 Re: jak ubrać malucha na upał? 22.06.06, 22:01
      noja córka , urodzona w lipcu - miała tydzień, jak wyszłam z nią na pierwszy
      spacer. a ponieważ żar lał się z nieba, ubrałam ją tylko w body, ku rozpaczy
      sąsiadek, któe najchetniej przykryłyby biedne maleństwo kocem z polaruwink
      oczywiście, osłaniałam od słońca / szłam sama pod słońce, albo zakrywałam
      parasolką. jak delikatnie wiało, nakrywałam nóżki tetrową pieluchą.
    • zielonakropka Re: jak ubrać malucha na upał? 22.06.06, 22:38
      rampersik (no i pieluszka oczywiście), bez czapki a czasem i bez skarpetek !!
    • martajoanna1 Re: jak ubrać malucha na upał? 22.06.06, 22:42
      w koszulkę i spodenki (krótkie), d tego skarpety bo stopy ma wiecznie lodowate.
      Często podczas spaceru jak widzę, że jest gorąco to ściągam jeszcze spodenki. W
      domu sam pampers. Dla ochłody robię jej kąpiel na zacienionym balkonie
      (oczywiście w ciepłej wodzie).
      Ludzi nie słuchaj, niech sami się przykryją. Przegrzanie jest znacznie
      groźniejsze dla zdrowia niż lekkie niedogrzanie. Dorośli ledwo żyją z upału a
      dają takie głupie rady...
    • figrut Re: jak ubrać malucha na upał? 22.06.06, 23:27
      W takie upały jak dziś, na golaska, rozłożony pampers pod pupą, budka na dół,
      parasolka nad małym. Wywoływałam zgorszenie, ale nie wiem czy z powodu
      "ubrania", czy z powodu nie pakowania w bet. Na moje, to 4 dniowy noworodek nie
      powinien siać zgorszenia nagim ciałkiem:}}}
      • anulaaa body 23.06.06, 00:16
        jeśli jest gorąco to tylko body,w domu na golasasmile
        no inie zakładam skarpetek bo małą odrazu wpada w szałtongue_out
        ja zawsze ubierając mała myśle jak ja bym się czuła w takim czy innym stroju i
        nie przegrzewam od początku
        mała się urodziłą w grudniu i nawet jak były mrozy po -15stopni to z nią
        wychodziłam-gdybyś zobaczyła miny niektórych...wink
        • malgolkab Re: body 23.06.06, 08:22
          tylko body, czasem krotkie spodenki, w domu sam pampers
          • id.kulka jak najlżej :-) 23.06.06, 09:25
            Nasza p. dr jest bardzo uczulona na przegrzewanie dzieci. Co do body i
            rampersa, to tylko luźne, natomiast w upały najlepsza koszulka (głównie
            chłopców się to tyczy). Chodzi o to, by nie ugotować jajekwink Długotrwałe
            przegrzewanie jąder może w przyszłości prowadzić do problemów z płodnością. No
            a pampersy, wiadomo, nie są zbyt przewiewne, więc lepiej nie dokładać zbyt
            wielu kolejnych warstw.
            No i w naszym przypadku dochodzi jeszcze czapka na łepetynę, bo nie jestem w
            stanie utrzymać szkraba cały czas w cieniu. Ale czapka leciutka, bardzo cienka
            i przewiewna. Ciężko taką znaleźć (większośc tych ślicznych kapelusików nadaje
            się, według mnie, co najwyżej na wiosnę, latem można w tym sobie głowę
            ugotować), ale moja mama ma wybitny talent w wyszukiwaniu takich czapeczek.
            Najwyraźniej są ok, bo Matek ani razu nie miał spoconej łepetyny.
    • szafragn Re: jak ubrać malucha na upał? 23.06.06, 09:53
      tylko body z rękawkiem lub na naramkach, rzadko skarpetki, czapeczka tylko na
      początku spaceru, bo potem ściągamy jak zaczyna przeszkadzać, i co zrobić takie
      chłopaki,chociaż w takie upały to wychodzimy dopiero późnym popołudniem i rano
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=43943407&a=44068140
    • iothe Re: jak ubrać malucha na upał? 23.06.06, 09:54
      7,5 miesiąca - w domu pampers, na spacerze cieniutki t-shirt i krótkie spodenki, bez skarpet i czapki, bo też grzeje, nawet cienka bawełniana. Przed słońcem chroni Młodego parasolka smile
      • lenka_2 czy czapeczka 23.06.06, 11:54
        tylko ze wzgleduna słonce, czy rowniez przed wiatrem? Czy latem juz uszu nie
        zawije? Jestem ciekawa, bo boje się o uszka małej.Sama pamietam ciągle
        zapalenie ucha...sad
        • id.kulka Re: czy czapeczka 23.06.06, 13:03
          Od słońca. Wiatr jest przecież ciepły teraz.
          O zapalenie ucha łatwiej np od zalegającego kataru, niż od odsłoniętej głowy.
    • magdas40 Re: jak ubrać malucha na upał? 28.06.06, 00:23
      ja tez ubieram Marysi tylko body z krótkim rękawem lub przewiewną sukienkę,bez
      skarpet a kapelusik tylko gdy wyjmuje ją z wózka,starszych ludzi nie słuchaj, ja
      też ciągle słyszę od babci"ubierz ją cieplej" ale w ogóle tego nie
      słucham...smiledobra mama wie co jest dobre dla szkrabasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka