martulka79 Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 20:50 Dziewczyny moj syn ma 2 tyg.i nie wiem czy dawac mu smoczka? Slyszalam rozne opinie, ze lepiej dawac,ze lepiej nie dawac bo zgryz bedzie zly. Co robic? Radzi sobie bez smoczka ale widze, ze lubi cos possac i uspokaja sie wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 20:56 ja daję od początku. mała ma 3 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hellusia Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 20:59 Dawac, ostatnie badania dowodza ze wpływa to pozytywnie na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 21:02 Jeżeli ma problemy z uśnięciem, potrzebuje się uspokoić, jest marudne i smoczek pomaga to dawaj. My dawaliśmy w takich sytuacjach, w sumie nie za często, aha, jeszcze przy okazji ubierania zimą na spacer i na spacerze jak nie mógł zasnąć, ale nie było tego za dużo. Smoczek ogranicza się po trzecim miesiącu, my specjalnie nie ograniczaliśmy, mały po prostu potrzebował coraz rzadziej. Jak kilka tygodni temu włożyłam mu do buzi to był zszokowany, wyjął go i zaczął oglądać ze wszystkic stron, obgryzać. Swoją drogą widzę często chyba roczne niemowlęta z wciśniętym smokiem i chyba w taim wieku można dziecku zrbić już krzywdę nie ograniczając mu smoczka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk3 Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 21:10 Jeśli ma taką potrzebę a nie dasz mu smoczka zacznie ssać kciuk a tego znacznie trudniej oduczyć niez smoczka, który po prostu zabierasz. Moja Olka nie lubiła smoczka bo zbyt często jej wypadał (np. w nocy) i nie potrafiła jeszcze włożyć go sobie spowrotemdo buzi i nauczyła się ssać kciuk....katastrofa, wiecznie rozmoczone palce, porozdwajane paznokcie i wyjąć nie da rady - próba=krzyk Odpowiedz Link Zgłoś
agastrusia Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 22:47 Kacperek też nie dawał sobie rady ze smoczkiem. Palec zaczął wkładać wsumie dopiero niedawno - ma 11 m-cy - ale ja puki co nie widze w tym problemu bo Michu nie robi tego za często tylko jak mu się chce spać. Poza tym robią już takie specjalne płaskie smoczki, które nie powodują problemów ze zgryzem - więc jeżeli już to postarać sie o dobry smoczek a nie pierwszy lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 22:05 zawsze bylam przeciwniczka smoczka i nie dawalam synowi. ale jak widze jak ssie kciuk to bardzo tego zaluje. daj ale wybierz dobrze i nie dawaj za czesto zeby miec spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 22:41 Daj, moj synek za nic w swiecie nie chciał smoczka, no i niestety polubił swoje paluszki (dwa środkowe). Ssie je do dziś, gdy usypia i w kazdej "wolnej chwili". Ma 2,5 roku, końca ssania nie widać Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 22:48 moja siostra miała okropny zgryz przez ssanie kciuka wolę dać smoczka... i daje od pierwszych dni-teraz mała ma 6,5mca i podaję coraz rzadziej Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 22:52 Moja Ola ma 15 miesięcy i ani razu smoczka nie dostała.Chyba,ze inne dzieci sie bez tego nie uspokoją, to tylko wtedy.Ale po co ma gumę ssać. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: Dawac czy nie? 24.06.06, 23:56 dobra,dobra, a jak nauczyc tego smoczka, ja juz probuje od 8 tyg-tyle ma mala, bo ma przerazliwy odruch ssania i z mojej pierski robi sobie smoczka, a ze nerwowa to chce ssac co chwile, i nic!!!probuje rozne rodzaje i nic, butelki tez nie chce.moze jakies pomysl sprawdzone macie? Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Do Olimpia 25.06.06, 10:23 Moja mała to samo, chce ssać WSZYSTKO tylko nie smoczka Dokładnie 2 razy udało jej się go zassać i widocznie ją to uspokajało, bo marudna jest z natury. A udało się po zamoczeniu smoczka w przegotowanej wodzie z glukozą. Spróbuj. Nieststy poza tymi dwoma razami mam wrażenie jakby bardzo chciała go possać, a nie potrafi go złapać. Buzię otwiera szeroko jak do piersi, nie trafia na nic miękkiego i się wścieka. Na szczęście potrafi pić z butelki. Ale tylko moje mleko Wodę ignoruje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaivcia Re: Do Olimpia 25.06.06, 11:11 ja wiedziałam, że jak będę karmić piersią to smoka nie dam ale mój mąż bardzo chciał niunia nauczyć skończyło się na jego chęci )) ninio przez pierwsze dwa tygodnie dostawał smoka przed spaniem i pluł nim tak daleko, że sami nie mogliśmy wyjść z podziwu, że takie maleństwo może mieć taki wyrzut smokowy hihihi )) stety niestety został entuzjastą mojej piersi, a teraz nie sysa już nic a ma prawie 18 mcy )))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: od Olimpia 25.06.06, 11:16 rozumiem-nie chce, nie dawacsprobuje jeszcze ta wode z glukoza a potem dam sobie spokojpozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monaruda Re: Do Olimpia 25.06.06, 16:13 Byłam przciwnikeim smoka, a bo zgryz a bo tamto ale kiedy przez trzy tygodnie po urodzniu nie mogłam się ruszyć bo siedział przy cycu i ciągnął ciągnął a ja nie miałam czasu zjeść i mało tego kiedy wychodziłam na spacer-wył to zmieniłam zasadę i dałam smoka. I jest spoko, bo ładnie nadal je a czasami chce sobie possać coś innego niż cyca i jest spokojniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: Do Olimpia 25.06.06, 17:48 jakbys mowila o mojej corce-znam totylko ze moja tego smoka ni za cholere-ja nadal siedze calym dniami z dzieckiem przy cycku....taki jej urok Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakol27 Re: Dawac czy nie? 25.06.06, 19:20 Ja nie dawałam. Moja córcia ma 3 latka i nie ma żadnych ciągot do ssania paluszków. Przez pierwsze miesiące rzeczywiście cały czas wisiała przy piersi, ale to normalne. Dziecko w tym okresie potrzebuje nie tylko mleczka ale i bliskości swojej mamy więc nie było to dla mnie niespodzianką i nie robiłam z tego tragedii. Dałam jej to czego chciała. Potem wszystko zaczęło się stabilizować i pory posiłków były w miarę stałe. Nie rozumiem mam które wciskają dziecku smoka mimo że maluch wyraźnie sobie tego nie życzy. Moim zdaniem to jest tylko oszukiwanie dziecka. Ciągnie i ciągnie a tu nic mu nie leci. Poza tym przyzwyczaić jest dość łatwo gorzej z odzwyczajeniem. Ja sama mam koleżankę której dzieci doiły smoka do ukończenia 3 roku życia i przyznam, że wyglądało to dość komicznie. Wyjmowały smoka tylko na posiłki, a gdzie tu czas na naukę mówienia jak buzia wciąż zakneblowana kawałkiem gumy! Odpowiedz Link Zgłoś