Dodaj do ulubionych

9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wstaje??

25.06.06, 21:08
Witamsmile
Mam problem otóz obawiam się, że córcia nie rozwija się prawidłowo, 15.06
skonczyła 9 m-cy a nadal nie potrafi sama usciasc, nie raczkuje ani nie
wstajesad
Martwie się, bo szwagierki córka 5 tyg młodsza juz dawno siedzi sama,
raczkuje juz i wstaje jak tylko się czegoś złapie...Jak posadze córke to
siedzi ale nie całkiem stabilnie bo się kołysze i czasem upadasad(
Czy ktoś tak ma??Chyba muszę zgłosić sie do neurologa bo to nie jest
normalne??Mała tez cały czas dziwnie napina i zaciska paluszki u stóp.
Poradzcie coś.
pozdrawiamysmile
Obserwuj wątek
    • shady27 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 21:10
      co do napinania paluszkow, moze to napiecie miesniowe??? byliscie na wizytach u ortopedy??? mowil cosik???
    • kasiab111 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 21:13
      jesli masz obawy to mozesz zglosic sie do neurologa; wydaje mi sie jednak ze z
      twoja coreczka jest wszystko ok; kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tepie;
      daj jej czas; mojej znajomej corka tez nie raczkowala i nie wstawala prawie do
      roczku (tylko siedziala sama)- i to wszystko nastapilo prawie ze jednego dnia;
      ale aby sie uspokoic mozesz udac sie do neurologa; pozdrawiam
      • dorotka.h Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 21:24
        ortopeda powiedział ze dziecko w rewelacyjnej formie ale to jak badał
        bioderka...w 5 tyg i w 5 m-cu...
        dodam,że poza tym córcia rośnie ładnie i jest podognym bardzo żywym dzieckiem,
        ale ten jest rozwój fizyczny mnie martwisad(
        • amoszyn Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 21:33
          Nie martw się - kazde dziecko rozwija się we własnym tempie i najgorzej jest
          zacząć porównywać.

sama wpadłam w tą pułapkę a to na prawde najlepsza droga do zadręczania się i
          wpadniećia w jakąś nerwicę. Mój syn (za kilka dni skończy 10 m-cy)także wcale
          nie garnie się do raczkowania. Siedzi - dość stabilnie, ale sam nie usiądzie.
          Co prawda wstaje już też na nużki ale tylko jak się trzyma kogoś za ręce - za
          stół czy łużeczko nie. Znam dzieci które w jego wieku już "śmigają" po domu. no
          co zrobić W końcu każdy z nas jest inny. Za to mój mały ma już 8 zębów (i to od
          dobrych 2-3 miesięcy) i ładne bujne wloski smile Na resztę poczekamy.
        • helga76 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 23:07
          u mnie jest to samo, sama nie usiądzie, nie raczkuje, fakt zaczela podginac
          kolana i husta sie na rekach i kolanach, ale to nie jest jeszcze raczkowanie, i
          sam tez nie wstanie, jak na razie starma sie nie panimowac, jesli do roku nic
          sie nie zmieni, wtedy zaczne latanie po lekarzach.
      • 111a4 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 21:33
        moja córeczka prawie ze roku nie robiła nic tylko siedziała.az pewnego dnia,tuz
        przed samymi urodzinkami zaczeła stawac na nózki no i raczkowac.wszystko
        naraz.ale tez sie martwiłam wiec Cie rozumiem.do neurologa oczywiscie mozesz
        sie przejsc niech zobaczy dzieciatko.
        • majan2 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 21:39
          Jezeli napina dziwnie piesci, to ortopeda nic ci nie pomoez, tylko neurolog. Ale
          tym, ze jeszcze nie siedzi to sie chyba nie przejmuj, moja corka tez jeszce nic
          z tego nie robi, wczoraj pierwszy raz kleknela, a bylam miesiac temu u neurologa
          i powiedzial, ze wszystko OK.
    • kata123 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 21:37
      każde dziecko ma swój wlasny rytm rozwoju, ale jeśli coś Cię martwi, to
      oczywiście odwiedź lekarza. po to są, żeby obejrzeć, uspokoić, doradzić...
      na pocieszenie mogę Ci napisać, że Wojtuś samodzielnie usiadl ok. 9 m-ca, a
      potem w ciągu dwóch tygodni zacząl raczkować, wstawać i chodzić przy meblach.
      nie minęly dwa miesiące i poszedl samodzielnie.
      • phantomka Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 22:05
        Z takimi niepokojami to raczej kieruj sie do lekarza. Co z tego, ze 100
        dziewczyn napisze ci, ze masz sie nie przejmowac, bo ich dzieci tez nie
        wykonuja ww. czynnosci, jezeli np. u twojego dziecka moze to byc spowodowane
        np. obnizonym napieciem miesniowym.
        • asiuleks Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 23:35
          Albo wzmozonym napieciem miesniowym. Ja radze koniecznie wizyte u neurologa.
          Zawsze lepiej sprawdzic niz cos zaniedbac. W razie czego bedziecie mieli
          zalecona rehabilitacje.
    • izabellaz1 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 25.06.06, 23:38
      Witam,myślę, że na wszelki wyoadek powinnaś udać się do neurologa bo Twoja
      córeczka może mieć zaburzenia napięcia mięśniowego (jestem pedagogiem). Tylko
      spokojnie bo to się ćwiczeniami regulujesmile Polecam basen. Teraz jest goroąco
      więc dodatkowa frajda dla dziecka i rewelacyjne rezultaty. Możesz kąpać się z
      córcią w wannie dużej i unosić ją na wodzie i tam próbować stawiać.Spróbuj
      zachęcić ją do zabawy w wodzie. Kładź na dnie lub trzymaj pod wodą jakieś
      ciekawe przedmioty i niech próbuje je wyciągać. Sprawdzę więcej ćwiczeń na
      napięcie i napiszę Ci jescze.
      Pozdrawiam
      • luna333 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 26.06.06, 08:12
        mój synuś zaczął samodzielnie siadać w wieku 9 i pół wtedy też zaczął wstawać i niedługo później raczkować - wszystko naraz!
    • weronikarb Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 26.06.06, 08:18
      Nie czytalam odpowiedzi wiec moze sie powtórze.
      Mój synek swietnie rozwijal sie umysłowo - poprostu rewelacyjnie.
      Jednak motorycznie typu wlasnie siadanie, chodzenie czy raczkowanie to tragedia.
      Ekstra chwyt w raczkach mial - nawet drobiazgowy.
      Martwilo mnie wlasnie tylko to co Ciebie, tym bardziej ze szwagierki corka,
      ktora jest mlodsza o 3 m-ce juz chodzila trzymajac sie mebli sad
      Mały w wieku ok 10/11 m-c stanal sam przy łóżeczkuz leżącego i wtedy potoczyło
      sie błyskawicznie jego nauka.
      Powiem tylko tyle że na swoj roczek stal i chodzil trzymajac sie mebli, a
      reszte powierzchni pokonywal raczkując smile
      Takze badz cierpliwa, mala musi sie w krotkim czasie bardzo duzo nauczyc i byc
      moze skupia sie na nauca czegos innego - tak jak mój smile
      • 1a6 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 26.06.06, 08:34
        moim zdaniem pojdz do neurologa dzieciecego niech obejrzy mała, nie
        zaszkodzi.moim zdaniem to troche pozno ze dziecko jeszcze nie siedzie.wiem ze
        kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie ale...lepiej sprawdz to.te zacisniete
        paluszki moga swiadczysc o wzomoznym napieciu miesiniowym.moze potrzebana byc
        rehabilitacja.ortopeda nic ci nie powie, tak samo jak zwykły peditra.
        • dorotka.h Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 28.06.06, 09:56
          wczoraj byłam u pediatry, mała spadła z 25 na 10 centyl i mało przybrała ok 400
          gram przez 1,5 m-ca, dzis robilismy mocz, morfologię i jeszcze badanie na
          tarczyce jakies bo mała ma powiększoną....co do rozwoju to najpierw musze mieć
          wyniki badań a jak nic nie wykarzą to na rehabilitację, mam nadzieje, że
          wszystko jest ok,
          dziękuje za poradysmile
          pozdrawiam
    • oczy_czarne Rehabilitacja 28.06.06, 13:59
      Cześć, u mnie było podobnie, córka w 10 miesiącu tylko sama siedziała, w końcu
      zaczęłyśmy wędrówkę po lekarzach - pediatra, neurolog, otropeda. Efekt -
      chodzimy na rehabilitacje, których mała nie znosi, strasznie płacze, ale musi
      ćwiczyć. Wczoraj skończyła rok i do tej pory osiągnęła już sporo, ale nadal
      sama nie wstaje na nogi, nie chodzi, no i absolutnie nie chce raczkować, woli
      przesuwanie na pupie po podłodze, a rehabilitantka jej tego zabrania. Radzę ci
      też skonsultować się z lekarzem, a nie czekać w nieskończoność.
    • moops1 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 28.06.06, 14:21
      Jasiu ma 9,5 miesiąca i jeszcze 3 tygodnie temu byłam z nim na wizycie u
      pediatry. Też martwiło mnie to, że nie chce samodzielnie siedzieć. Usłyszałam,
      że jest leniwy i muszę go trochę stymulować do siadania. Trochę poczytalam,
      tatuś posadził Jasia na twardej podłodze (a nie na w miarę miękkim materacu -
      jak do tej pory), mały dostał klocki między nogi i...? Zapomniał, że nie umie
      jeszcze siedziećsmile Okazało się że nawet ładnie mu to wychodzi...I pełzanie po
      tej twardej podłodze okazało się interesujące, bo można zapełzać dużo dalej niż
      na dużym łóżkusmile. A od pełzania jużtylko mały kroczek do raczkowaniasmile
      Ponieważ Jaś jest ciekawski świata i nie chce spać na spacerze, sadzamy go w
      wózku i "luzujemy" szelki. Nieprzypięty mocno i niewciśnięty w wózek, sam
      zaczyna się wychylać do przodu i siedzi bez oparcia - może się wtedy oglądać na
      wszystkie strony i widzieć dużo interesujących rzeczy dookoła.
      Dla swojego spokoju odwiedź lekarza, ale zobacz ile mam miało podobne problemy,
      które się jednak szybko skończyły, więc nie zamartwiaj się.
      Na koniec dodam, że chyba po tygodniu od pierwszego siadu, Jaś zaczął
      samodzielnie siadać z pozycji leżącejsmile - Czego i Tobie serdecznie życzę
    • bergo1 Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 28.06.06, 15:44
      Powtorze za inymi matkami ze wszystkie dzieci rozwijaja sie we wlasnym tempie, wiec sie nie martw a nawet ciesz sie jeszcze tymi ostatnnimi chwilami "wolnosci" hihi
      Moja corka w dzien ukonczenia 7 miesiecy zaczela raczkowac, pare dni pozniej zaczela stawac przy meblach, w tydz po zaczela siadac sama. Nie mam teraz prwaie w ogole czasu dla siebie bo musze jej pilnowac. Ostatnio tez powstaly problemy z zasypianiem, wiec moje wolne wieczory szlag tez trafil......

pozdrawiamy
    • sylwiapiotrowska Re: 9 m-cy nie siada sama, nie raczkuje, nie wsta 28.06.06, 17:20
      zdaąży nie poganiaj jej, ja bym nawet chciala swoja troszke zatrzymac bo nie ma
      9 miesiecy a chodzi trzymana za raczki i sama próbuje, za to nie w glowie jej
      jedzenie bo nie ma dziecko na to czasu smile. ciagle sie martwie bo jest tylko na
      piersi i kilku lyzeczkach jabluszek. widzisz jak nie urok to ......... a marzy
      mi sie zeby grzecznie siadla oblozona zabawkami i zjadla zupke, a nie tylko
      bieganie za nia. wiec naciesz sie spokojem zdazy sie i twoja nabiegac
      pozdrawiamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka