Dodaj do ulubionych

Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami???

25.06.06, 22:54
...mam wrazenie, ze to bardzo nienaturalna pozycja, czy moze swiadzyc o jakis
problemach neurologicznych lub o czyms innym ?? Z gory dziekuje za odpowiedzi,
Kasia
Obserwuj wątek
    • ludikun Re: Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami??? 25.06.06, 22:55
      Dzidzia ma 2 miesiace.
      • reniuta67 Re: Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami??? 25.06.06, 22:57
        Ale zawsze tak spi czy czasami?
    • lacido Re: Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami??? 25.06.06, 23:01
      NIezła pozycja.Mój synek chodzi na rechabilitację i pani pytała się czy spiąć
      trzyma uniesione rączki do góry widać to istotne ale je nie wnikiałam bo synek
      trzyma,ale nie wiem jak to jest z leżeniem na brzuszku.Mój swojego czasu jedną
      rękę prostował i okazało się że ma asymetrię ułożeniową i lekki kręcz.
      • ludikun Re: Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami??? 25.06.06, 23:37
        Przewaznie wlasnie z obiema raczkami opuszczonymi, czasem z jedna do gory,
        druga opuszczona, zadko z obiema podniesionymi. Niby blachostka, ale troche
        mnie to nurtuje, bo nasluchalam sie, ze jak dziecko jest zdrowe i nic mu nie
        dolega to spi z raczkami na gorze. Jesli juz spi na plecach ( bardzo zadko)
        przewaznie tez ma opuszczone raczki.
        • ade1 Re: Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami??? 26.06.06, 11:33
          nie wiem jak to jest, ale moja mala miala obnizone napiecie miesniowe i wlasnie
          miala raczki przy spaniu czesto opuszczone. ale gdy nie spala to tez lubila
          sobie je trzymac opuszczone. a twoje dziecko jak nie spi to czesto uzywa raczek?
          • ludikun Re: Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami??? 26.06.06, 13:19
            Ania jak nie spi to raczej trzyma raczki na gorze, ale nie zawsze. Bywa, ze
            kiedy biore ja na raczki trzymajac na wznak, jedna raczka bezwladnie jej wisi
            do dolu. A co sie robi z takim niskim napieciem miesniowym, czy to cos
            powaznego ??
            • reniuta67 Re: Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami??? 26.06.06, 13:52
              Ja tez mam 2miesieczna Anie ale raczki ma raczej do gory
            • reniuta67 Re: Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami??? 26.06.06, 13:53
              Ale za to moja mala zaczyna ogladac raczki i smieje sie jak glupia do
              pozytywki -karuzeli
    • piegusie moj tez tak spi! 26.06.06, 14:03
      moj emiś tez tak spi, lezac na brzuszku, ale powiem Ci, ze na poczatku, tzn jak
      zaczynal spac w tej pozycji spal, z raczkami u góry, dopiero po paru
      tygodniach odkryl te raki wzdluz ciala, tak mu po prostu WYGODNIEJ. Jesli
      jestes nie spokojna to idz do lekarza, ale wg mnie Twojemy bobasowi bardziej
      pasuje ta pozycja i juz.
      • ade1 Re: moj tez tak spi! 26.06.06, 15:02
        moja corcia z tego powodu miala rehabilitacje przez 4,5 m-ca metoda vojty- idz
        do neurologa niech on zadecyduje
    • kasikk3 Re: Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami??? 26.06.06, 20:24
      Moja Ola też tak spała. Ja to nazywałam pozycją na 'kamikadze'wink
      • ludikun Do ade1 26.06.06, 22:00
        A jaka byla diagnoza u Twojego dziecka, bo chyba nie sam fakt spania z
        opuszczonymi raczkami zadecydowal o rehabilitacji, i to na dodatek taka metoda??
    • alicja0 Re: Śpi na brzuszku z opuszczonymi rączkami??? 27.06.06, 01:44
      moja córka też miała (a w zasadzie ma nadal) obniżone napięcie mięśniowe i
      faktycznie też na początku spała z opuszczonymi rękami (spała na plecach). Być
      może właśnie wynika to z obniżonego napięcia - zdrowe dziecko jest
      bardziej "zwarte" w sobie. Oczywiście, obniżonego napięcia nie bada się na
      podstawie pozycji podczas snu smile)
      Neurolog przeprowadza kilka prostych badań ruchowych na dziecku i w ten sposób
      określa czy są problemy z napięciem.
      Jak coś nie tak, to rehabilitacja. Akurat u nas jest metoda Bobath.
      Ale też pamiętam, że córka za jakiś czas spała ciągle z podniesionymi rękami,
      więc albo napięcie w rękach jej się poprawiło, albo nie ma to nic do rzeczy smile)
      W razie czego, rehabilitacji nie ma się co bać, jeśli to Bobath i jeśli u
      dobrego fizjoterapeuty. To bardzo przyjemna gimnastyka smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka