Dodaj do ulubionych

3 miesiace - trzymanie glowki

11.07.06, 19:59
Moja corcia skonczyla wlasnie 3 miesiace - czesto ja klade na brzuszku i w
tej pozycji mala potrafi dlugo i wysoko trzymac glowke. Natomiast jest pewien
problem w pozycji pionowej (np. jak ja trzymam na rekach), nie za bardzo
trzyma glowke, tzn chwieje sie troche na boki. Poza tym probowalam ja
podciagac za raczki z pozycji lezacej i mala glowki tez nie dzwiga. Dzisiaj
widziala ja pediatra i powiedziala, zeby probowac podciagac ja za raczki do
przodu i w ten sposob cwiczyc miesnie. Jak to jest z ta glowka - kiedy
dziecko powinno mocno i pewnie trzymac glowke w pionie? Kiedy powinno trzymac
glowke przy podciaganiu za raczki do przodu z pozycji lezacej? Czy powinnam
isc do neurologa z mala? (pediatra powiedzial, ze nie ma takiej potrzeby).
Jakie cwiczenia moge robic z mala, zeby stymulowac trzymanie glowki?
Obserwuj wątek
    • piegusie identiko 11.07.06, 21:29
      moj emilio jest dokladniutko na tym samym etapie, rowenież za niedlugo bedzie
      mial 3 miechy. Jest to NORMALNE, spokojnie....
      • julca2 Re: identiko 11.07.06, 21:36
        jak zapytałam pediatre o to co Ty teraz pytasz to powiedziala, ze wymagam za
        duzo i ze sie tez za duzo naczytałam. Wiec zaprzestalam. Nie ma co panikowac,
        kazde dziecko ma swoj czas. Wiec sie ciesze widzac postepy i wiem ze jest
        prawidłowo. A i po dziecku widze ze dobrze sie ma.
        • dolka25 Re: u mnie inaczej 11.07.06, 21:45
          Moja mała ma 3 miesiące i kilka dni, jak ją trzymam w pozycji pionowej to bardzo
          ładnie trzyma główkę, a z koleji z racji tego że rzadko ja kładłam na brzuszek
          (teraz kładę ja kilka razy dziennie) o nadal ma dość duże problemy z jej
          podnoszeniem! Jednak ćwiuczenia maluchów są tutaj bardzo ważne i myślę że to
          jest właśńie klucz do sukcesu!
          Pozdrawiam smile
    • brunette23 Re: 3 miesiace - trzymanie glowki 11.07.06, 21:51
      moja Mała jak miała 2,5 miesiąca bez problemów trzymała długo głowę na brzuchu
      a pionowo tylko niekiedy lekko Jej się chwiała a pani pediatra zauważywszy że
      Mała nie ciągnie główki podciągana za rączki do siadu kazała Ją podciagać 10
      razy przed każdym karmieniem... z częstotliwością ćwiczeń bardzo różnie było wink
      ale bardzo szybko załapała i tak pewnie będzie u Was... nie ma to jak troszkę
      ćwiczeń... smile teraz ma prawie 4 miesiące i wyrywa się do siedzenia, w leżaczku
      i w foteliku samochodowym sama podciaga głowę do przodu i ramiona tak że gdyby
      nie pasy to byłyby fikołki... wink pozdrawiamy! smile
      • dyzurna Re: 3 miesiace - trzymanie glowki 13.07.06, 10:57
        moja cora ma prawie 3,5 i tez nie trzyma sztywno przy podnoszeniu za raczki,na brzuszku bardzo ladnie. a czy wasze 3 miesieczniaki juz chwytaja zabawki?moja nie - cierpliwe czekamy smile
    • aniab_24 przestroga 13.07.06, 11:09
      Zdziwiło mnie to co napisałyście o ćwiczeniu podnaszenia głowy poprzez
      podciąganie dzieci za rączki.
      Otóż mój synek miał WNM i pamiętam jak pani neurolog przestrzegała mnie, żebym w
      domu nie sprawdzała zbyt często czy dziecko potrafi przyciągać głowę.
      Tłumaczyła, że w ten sposób dziecko angażuje w ten ruch nie te mięśnie co
      trzeba, że w ten sposób otrzyma niewłaściwe wzorce, że zbyt mocno napinają sie
      mięśnie karku. Nie potrafię wytłumaczyc tego tak fachowo jak ona to zrobiła. To
      samo powtórzyła rehabilitantka. Dodam, że do obu pań mam wielkie zaufanie, maja
      one swoją renomę, są uznanymi specjalistami, a przede wszystkim widzę rezultaty
      ich pracy. Synek w maju skończył rok i po WNM nie ma śladu.
      Tym bardziej więc dziwi mnie fakt, że takie "ćwiczenia" zalecili pediatrzy. ??!!
      • maja209 Re: przestroga 13.07.06, 12:24
        no wlasnie mnie rowniez zdziwily te panie ... Jak bylismy u pani neurolog - z
        powodu krwiaczka z jakim sie urodzila - to pani ja zbadala przy okazji Jednym z
        cwiczen bylo sprawdzenie czy podciagana za raczki uniesie glowke ... I od razu
        neurolog powiedziala ze to jest cwiczenie w gabinecie a my w domu absolutnie
        nie mozemy tak robic Julka miala wtedy 3 m-ce ... Na terazniejsza chwile - w
        sobote skonczy 4 m-ce - potrafi dosc dlugo utrzymac glowke lezac na brzuszku i
        w pozycji pionowej u mnie na rekach tez coraz dluzej glowka jest sztywna A z
        podciagniem za raczki wlasnie przed chwilka sprobowalam ale nic z tego i
        probowac nie bede bo sie boje ...
        • gryzelda75 Re: przestroga 13.07.06, 16:21
          Dziekuje za przestroge - caly czas sie zastanawiam, czy rzeczywiscie mam tak
          cwiczyc. Troche sie boje chwycic mala za raczki i ciagnac do przodu skoro ona
          nie ma ochoty dzwignac glowki (wygina sie wtedy, a glowka zostaje) - boje sie,
          ze moze to przyniesc przeciwny skutek, ze wcale jej nie pomagam, a wrecz
          odwrotnie - moge zaszkodzic. Nie wiem tylko, czy w takim razie pojsc do
          neurologa, zeby sie przekonac, czy rzeczywiscie jest wszystko dobrze, czy po
          prostu dac malej jeszcze troche czasu. Pewnie zdecyduje sie prywatnie na wizyte
          u neurologa, bo sie bardzo martwie i troche stracilam zaufanie do pediatry...
          • agulkins Re: przestroga 13.07.06, 17:29
            mój Mały ma 2 miesiace i w pionie bardzo sztywno trzyma główkę i podciągany za
            rączki tak samo, a ja zastanawiam sie czy nie za wczesnie...za to leżenie na
            brzuszku nie jest jego ulubioną pozycją smile))
            • aniab_24 Re: przestroga 13.07.06, 18:18
              Wydaje mi się, że skoro sam podciąga główkę to wszystko jest ok. Przy problemach
              z napięciem mięśni dzieciom główka opada do tyłu.
            • agaa_p Re: moja żaba z kolei w drugą stronę... 13.07.06, 23:55
              praktycznie od urodzenia trzyma głowę, nawet wypisując ns po 3 dniach ze szpitala pielęgniarki mówiły, że zachowuje się jak 3 miesięczniak. Mając około 2 m-cy leżąc na brzuszku podnosiła główkę i ładnie ją trzymała, bez kiwania dość długo. Teraz skończyła 3 m-ce i może leżąc na brzuchu całmi minutami oglądać świat wokół kręcąc swobodnie główką. Kiedy ją wozimy przeżywam gehenne - jej główka nie dotyka oparcia, tak się rwie do siadania.
              Urodziłą się więć bardzo silna i spanie na brzuchu swoje też chyba zrobiło. Ale czasem naprawe mnie to przeraża.
          • aniab_24 Re: przestroga 13.07.06, 18:17
            Moja dewiza jest taka, by lepiej dmuchac na zimne. Po co masz póxniej sobie
            zażucić, ze czegoś nie dopilnowałaś. Jeżeli nawet prywatna wizyta u neurologa
            nie jest problemem to idź.
            • zuzimama Re: przestroga 13.07.06, 20:49
              maja ma racje. Absolutnie nie ćwiczy sie dziecka podciagajac do przodu za
              rączki. Gdyby sie okazało ze u dziecka wystepuje nieprawidłowe napiecie
              miesniowe to w ten sposób zwiekszyłabyś je tylko. Podciąganie za rączki
              wykonuje sie tylko podczas badania neurologicznego, raz na jakis czas. Zreszta
              3 miesieczne dziecko ma jeszcze czas. A jesli chcesz je wspomóc. to kładź je
              jak najczęściej na brzuszku, choćby na kilka sekund (jesli nie lubi). A ćwiczyć
              możesz w ten sposób: dziecko leży na plecach, jego nózki operasz na swoim
              brzuchu. Rączki skrzyżuj na jego klatce piersiowej. Chwyć za barki i
              delikatnieściągaj barki w górę i w strone pępka. Główka wtedy będzie się sama
              delikatnie podnosiła. wykonuj do 10 powtórzen max , kilka razy dziennie. pozdro.
      • kasiab111 Re: przestroga 14.07.06, 02:58
        a co robilas zeby "zlikwidowac" WNM?
        • aniab_24 Re: przestroga 14.07.06, 10:43
          Wczesna diagnoza, rehabilitacja od 10 tyg. do roczku i codzienna właściwa
          pielągnacja - noszenie, przewijanie, podnoszenie, kąpanie, itp. i dużo, dużo
          cierpliwości. Po WNM nie ma śladu. big_grin
      • jir Re: przestroga 14.07.06, 13:49
        też jestem zdziwiona tym zalecaniem podciągania za ręce. Dziecko ma zrobić to
        samodzielnie jak będzie gotowe...
    • brunette23 Re: 3 miesiace - trzymanie glowki 13.07.06, 23:03
      ... że nie ma się czego bać jeśli chodzi o podciaganie, Dziecku nic się nie
      stanie... jesli widział Je pediatra który zalecił takie ćwiczenia po tym jak
      nie zauważył niczego nieprawidłowego w napięciu mięśniowym to o co chodzi???
      chyba że nie macie zaufania do swoich lekarzy... moja pani pediatra bardzo
      uznana i zawsze rozwiewająca wszystkie moje watpliwości zanim jeszcze zapytam
      (nie wiem jak Ona to robi! wink zaleciła takie ćwiczenia z podciaganiem i u nas
      rewelacyjnie się sprawdziły, Mała je lubiła i szybko zaczęła główkę
      dźwigać... smile poza tym po co zaraz do neurologa??? skoro jak tutaj same mówicie
      i z czym ja się zresztą zgadzam 3-miesięczne Dziecko jeszcze ma czas... smile
      pozdrawiamy! smile
      • brunette23 a ja się będę upierać... miało być w tytule... ;) 13.07.06, 23:04
      • aniab_24 Re: 3 miesiace - trzymanie glowki 14.07.06, 10:49
        Tu nie chodzi o to, aby zaraz z tym lecieć do neurologa, ale żeby nie robić
        czegoś co wg specjalisty jest dla dziecka nie dobre. Każdy neurolog czy
        fizjoterapeuta potwierdzi, że podciąganie za rączki to złe ćwiczenie. I z całym
        szacunkiem - dla mnie specjalista neurolog czy fizjoterapeuta są większym
        autorttetem niż każdy pediatra choćby nie wiem jak dobry . Z prostej przyczyny -
        pediatra zajmuje się wszystkim i nie musi sie super znać na każdej dziedzinie,
        natomias specjalista zajmuje się tylko konkretną, wąską dziedziną, ma do
        czynienia z różnymi przypadkami i ma większe doświadczenie.
        Polecam ćwiczenie z lezeniem na kolanach opisane wyżej - jest super.
        • brunette23 hmmm... chyba nie ma sensu się kłócić... :) 14.07.06, 16:32
          jak widac szkoły są różne a chyba najważniejsze żeby dziecku nie działa się
          krzywda... u nas przy podciąganiu za rączki poszło szybko i sprawnie, może
          wtedy w gabinecie Mała była senna i nie chciała pociągnąć główki, tak mi się
          zresztą od początku wydawało... a co do lekarki, specjalista w pediatrii,
          neonatologii i neurologii... smile pozdrawiamy! smile
    • osmag Re: 3 miesiace - trzymanie glowki 14.07.06, 06:59
      Niestety nie. 3-mies. dziecko powinno nie tylko podciągnąć głókę ,ale również
      podczas tej próby nóżki do brzuszka. Jest to tzw. próba trakcji, anie
      ćwiczenie, które może utrwalić nieprawidłowe wzorce ruchowe. Najczęstrzą
      przyczyną dlaczego dziecko nie podnosi główki jest brak koncentrycznej pracy
      mięśni brzuszka, co powoduje przewagę mięśni grzbietu nad mięśniami brzucha i
      klatki piersiowek.Najlepiej jak ćwiczenia pokaże osoba, która się tym zajmuje
      na codzień, ma doświadczenia i ukończone odpowiednie kursy. Daje to gwarancje,
      że dziecko będzie prawidłowo prowadzone.
      • gryzelda75 Re: 3 miesiace - trzymanie glowki 14.07.06, 20:07
        Bardzo dziekuje za wszystkie wypowiedzi i opinie. Dam malej jeszcze troche
        czasu - teraz jedziemy na wakacje na 2 tyg i zobaczymy, czy w tym czasie beda
        jakies postepy. A po powrocie jak nie bedzie poprawy, to sie wybierzemy do
        neurologa. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka