sykol 07.08.06, 13:39 moj 2-miesięczny syn ma od 3 tyg.potówke,przecieram mu buzie wodą kilka razy dziennie,kąpałam go w krochmalu a ona dalej jest,i to sie teraz zaogniła,buzia znowu cała czerwona jak sobie radzice? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiap1981 Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 13:45 a pewna jesteś, że to potówki a nie uczulenie... potówki wyskakuja na ogół na ciałku a nie ma twarzy. Jak mój synek miał krosteczki na twarzy to okazalo się, że to skaza białkowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
sykol Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 13:52 hmm...jedna lekarka powiedziła ze to alergia,inna ze potówka bo tez ma na ciałku,sama nie wiem,karmie go piersią Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap1981 Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 13:59 To może spróbuj na jakiś tydzień wyeliminować ze swojej diety wszelkie produkty pochodzenia krowiego (śmietany, masła, mleko, cielęcine, sery, jogurty itp), i zobacz jaki bedzie efekt. U mojego synka nawet jak zjadłam łyżeczkę jogurtu krosteczki od razu wyłaziły. Ewentualnie wyrzuc jeszcze czekoladę i białko jaj.. i zobacz, może to pomoże. U nas na potówki stosowaliśmy kąpiel z dodatkiem Azulanu, Krochmalu,ale chyba mimo wszystko nie wiele to dawało. Teraz kąpię synka w Oilatum i jest ok. Jak się cos pojawi to i tak po 3 dniach znika. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 14:01 Moim zdaniem to wcale nie potówki, bo te pojawiają się tam, gdzie się dziecko poci, czyli raczej nie na buzi - pod paszkami, na szyjce itp. A tym bardziej jeśli jest to "zaognienie" jak piszesz. Wg. mnie to uczulenie, najpawdopodomniej skaza białkowa. Spróbuj odstawić na kilka dni wszystko co zawiera mleko, i zobacz, jaki będzie efekt. Ps. mnie się potówki robią w upały pod piersiami, muszę zasypywać takiem. Takie malutkie czerwone punkciki, jak po wciśnięciu w ciało szczotki do włosów, które znikają po osuszeniu tego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
sykol Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 14:03 Ok,babeczki,sprobuje zmienic diete,w kazdym razie bardzo dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap1981 Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 14:12 Tylko czytaj dokładnie tabele skladu produktów, które spozywasz, bo odrobina mleka lubi siedziec tam, gdzie jej się czlowiek najmniej spodziewa. No i oczywiście żadnych lodów, ciast.. a margaryny są również bez mleka, serwatki itp np. Rama Oliwio. Wytrwałości życzę i może taka próbo coś w sprawie podejrzanych "potówek" wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś