Dodaj do ulubionych

uporczywa potówka-pomóżcie

07.08.06, 13:39
moj 2-miesięczny syn ma od 3 tyg.potówke,przecieram mu buzie wodą kilka razy dziennie,kąpałam go w krochmalu a ona dalej jest,i to sie teraz zaogniła,buzia znowu cała czerwona
jak sobie radzice?
Obserwuj wątek
    • kasiap1981 Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 13:45
      a pewna jesteś, że to potówki a nie uczulenie... potówki wyskakuja na ogół na
      ciałku a nie ma twarzy. Jak mój synek miał krosteczki na twarzy to okazalo się,
      że to skaza białkowa..
      • sykol Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 13:52
        hmm...jedna lekarka powiedziła ze to alergia,inna ze potówka bo tez ma na ciałku,sama nie wiem,karmie go piersią
        • kasiap1981 Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 13:59
          To może spróbuj na jakiś tydzień wyeliminować ze swojej diety wszelkie produkty
          pochodzenia krowiego (śmietany, masła, mleko, cielęcine, sery, jogurty itp), i
          zobacz jaki bedzie efekt. U mojego synka nawet jak zjadłam łyżeczkę jogurtu
          krosteczki od razu wyłaziły. Ewentualnie wyrzuc jeszcze czekoladę i białko
          jaj.. i zobacz, może to pomoże.
          U nas na potówki stosowaliśmy kąpiel z dodatkiem Azulanu, Krochmalu,ale chyba
          mimo wszystko nie wiele to dawało. Teraz kąpię synka w Oilatum i jest ok. Jak
          się cos pojawi to i tak po 3 dniach znika.
    • budzik11 Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 14:01
      Moim zdaniem to wcale nie potówki, bo te pojawiają się tam, gdzie się dziecko
      poci, czyli raczej nie na buzi - pod paszkami, na szyjce itp. A tym bardziej
      jeśli jest to "zaognienie" jak piszesz. Wg. mnie to uczulenie, najpawdopodomniej
      skaza białkowa. Spróbuj odstawić na kilka dni wszystko co zawiera mleko, i
      zobacz, jaki będzie efekt.
      Ps. mnie się potówki robią w upały pod piersiami, muszę zasypywać takiem. Takie
      malutkie czerwone punkciki, jak po wciśnięciu w ciało szczotki do włosów, które
      znikają po osuszeniu tego miejsca.
      • sykol Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 14:03
        Ok,babeczki,sprobuje zmienic diete,w kazdym razie bardzo dziękuje
    • kasiap1981 Re: uporczywa potówka-pomóżcie 07.08.06, 14:12
      Tylko czytaj dokładnie tabele skladu produktów, które spozywasz, bo odrobina
      mleka lubi siedziec tam, gdzie jej się czlowiek najmniej spodziewa. No i
      oczywiście żadnych lodów, ciast.. a margaryny są również bez mleka, serwatki
      itp np. Rama Oliwio. Wytrwałości życzę i może taka próbo coś w sprawie
      podejrzanych "potówek" wyjaśni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka