mineko1 29.08.06, 10:04 Czy z sapką u niemowląt coś się robi? Tzn. czy to sie jakoś leczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justyna1310 Re: sapka 29.08.06, 10:21 U mojego syna sapka miała podłoże alergiczne. Gdy wyeliminowałam z diety alergeny, sapka minęła. A gdy coś zjadłam zakazanego, to się pojawiała. Odpowiedz Link Zgłoś
szwendalka Re: sapka 29.08.06, 10:26 moja dzidzia zawsze miała sapkkę jak miała katar,nawilzałam jej nosek soląfizjologiczną,ale zawsze lepiejpojść do lekarza i zbadać przyczynę Odpowiedz Link Zgłoś
molowiak Re: sapka 29.08.06, 10:26 "sapka" to nie choroba a tylko jej objaw, podobnie jak kaszel czy wysypka i również może mieć różne podłoża, więc odpowiadając na pytanie - sapki się nie leczy z sapką idzie się do pediatry a ten stara się odkryć jej przyczynę i tę przyczynę się leczy Odpowiedz Link Zgłoś
mamaimati Re: sapka 29.08.06, 12:37 Sapka niemowlęca to naturalne zjawisko, ale ja o tym dowiedziałam się w szpitalu, bo ąż tam polecialam z naszą sapką .Badalo go 3 lekarzy bo nie ustępowałam. Powiedziano mi,że przegroda łacząca jamę ustną z nosem jest u maluchów b. krótka, dlatego do noska dostaje sie p[opkarm + normalna wydzielina, a przecież niemowlę nie wysmarka w chusteczkę. Moja pediatra poradziła, że czasem można posmerac rożkiem pieluszki w nosku, żeby sobie kichnął. Mój ok.1-2 m-ce sapał i charczał przez nos głównie podczas snu. Potem przeszło. Nawilżałam wodą morską-polecam Disnemar niebieski, nadmiar usuwałam gruszką ( uwaga- lekko i delikatnie bo mozna podrażnić śluzówkę) i patyczkami. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kanaviosta Re: sapka 29.08.06, 14:52 u mojej córki sapka miała związek z ulewaniem. konieczna okazała się zmiana mleka, na pokarm dla ulewających niemowląt. Odpowiedz Link Zgłoś