Dodaj do ulubionych

ssanie palca...jak oduczyc?

29.08.06, 14:39
...i jeszcze jedno. Wiki przestala uzywac smoczka w wieku 4 mies (samoistnie
sama go odrzucila). Ale zamiast niego uzywa namietnie kciuka i boje sie ze
tak sie do niego przywiaze ze bedzie ciezko oduczyc ja potem. Jest jakis
sposob na to?
Obserwuj wątek
    • triada1301 Re: ssanie palca...jak oduczyc? 30.08.06, 19:58
      My mamy to samo chętnie posłuchamy dobrych radwink
      • mamawiki21 Re: ssanie palca...jak oduczyc? 06.09.06, 18:35
        hallloooo

prosze o rady w tej sprawie bo sie naprawde martwie ze jej kciuk ucierpi na tym
        cyckaniuwink
    • justi_x Re: ssanie palca...jak oduczyc? 07.09.06, 09:55
      Ponoć nie oduczać...
      Dzieci w ten sposób poznają świat i się uspokajają. Dopóki nie ma stałych zębów
      nie zaszkodzi to zgryzowi. Tak mi powiedziała dentystka. Dzieci same rezygnują
      z ssania paluszków, kiedy zaczynają raczkować, chodzić. Po prostu zaczyna
      zajmować je coś innego.
      • mamawiki21 Re: ssanie palca...jak oduczyc? 07.09.06, 11:35
        justi_x napisała:

> Ponoć nie oduczać...
        > Dzieci w ten sposób poznają świat i się uspokajają. Dopóki nie ma stałych
        zębów
        >
        > nie zaszkodzi to zgryzowi. Tak mi powiedziała dentystka. Dzieci same
        rezygnują
        >
        > z ssania paluszków, kiedy zaczynają raczkować, chodzić. Po prostu zaczyna
        > zajmować je coś innego.

A co zrobic jesli moja corcia ma 7 zebow, raczkuje, stoi i uczy sie chodzic, a
        w gre nie wchodzi smoczek bo go nie chce? I mimo tego dalej ssie kciuk???
      • visenna2 Re: ssanie palca...jak oduczyc? 07.09.06, 16:34
        "Dzieci same rezygnują
        >
        > z ssania paluszków, kiedy zaczynają raczkować, chodzić"

he he, ostatnio byli u nas znajomi z półtorarocznym synkiem. Ssał kciuk aż
        miło, a chodzi już od 8 czy 9 miesiecysmile
    • albmim8 Re: ssanie palca...jak oduczyc? 07.09.06, 11:00
      Lekarka mowila mi ze jak maly zacznie ssac kciuka to lepiej mu dac smoczek, bo potem latwiej oduczyc. Smoczki sa odpowiednio tez wyprofilowane wiec bezpeczniejsze dla dziasel niz kciuk.
      • eps Re: ssanie palca...jak oduczyc? 07.09.06, 11:28
        U nas jeszcze gorzej.
        Mały od początku nie tolerował smoczka. Jak odkrył raczki to zaczął namiętnie
        ssać kciuk. Oduczalismy motając na raczce pieluszke tetrową lub zakładajac
        ubraka z dłuższym rękawkiem. I oduczył się ssac kciuk, ale skończyliśmy jeszcze
        gorzej.
        Synek nauczył się ssać swoja dolna wargę. Zasysa ja skubaniec do buzi i
        ciagnie aż skóra trzeszczy i to jest dopiero problem!!
        Nienadążamy mu wygiagać ją z buzi. Juz nie wiem co robić.
        Sssał wargę od jakiś 2-3 tygodni a juz widze ze skórkę rozciągnął.
        Jak czegoś nie wymyślę to jak on bedzie wyglądał?
    • falasarna Re: ssanie palca...jak oduczyc? 07.09.06, 13:49
      Smoczek jest zalecany do ok. 3. m-ca, czyli do czasu aż dziecko odnajdzie
      kciuczek, który służy do uspokojenia, zaśnięcia, rozładowania napięcia, jest
      początkiem dalszego odkrywania ciała i przede wszystkim zawsze jest "pod ręką"
      Ssanie kciuka w wieku 3 lat to dopiero początek powodu do niepokoju.
    • edyta.zan Re: ssanie palca...jak oduczyc? 07.09.06, 18:19
      Wlasnie skontrolowalam palce mojej mlodszej siostry ktora ssala kciuk do 6 roku
      zycia. I wyglada normalnie. Wiec nie trzeba panikowac.
      • pyziulka Re: ssanie palca...jak oduczyc? 10.09.06, 09:28
        Ja ssałam kciuk do 12 roku zycia. Fakt miałam drobny problem ze zgryzem ale
        skorygowano to aparatem. Moja mama próbowała wszysstkiego żeby mnei odzwyczaic -
        już jak byłam malytka było smarowanie pieprzem czy papryka kciuka, zaszywanie w
        nocnych spioszkach rękawków (byłu dłuższe), zakładanie rękawiczek itp. Potem
        malowała mi paznokcie specjalnymi preparatami i nic... A gdy miałam 12 lat a
        dnia na dzień przestałam. czemu nikt nie wie - kciuk ma normalny wcale nei
        zdeformowany, a zgryz tak jak mówiłąm miałam lekko wysuniety ale nawet gdybym
        nie miała aparatu ortodontycznego nie było by tego widac. oim zdaneim nie nalezy
        więc dziecka odzwyczajac - samo przestanie gdy bedzie gotowewink
        • mamawiki21 Re: ssanie palca...jak oduczyc? 10.09.06, 19:30
          nie chcialabym zeby moje dziecko ssalo kciuk do 12 lat! jak to wyglada??? no
          zobaczymy jak dalej bedzie..w kazdym razie smoczek odpada calkowice
          • pyziulka Re: ssanie palca...jak oduczyc? 10.09.06, 19:56
            przeciez nie ssałam kciuka przez cały czas!! Tylko do snu, no i jak byłam bardzo
            zmęczona to było poza moja kontrola... Nie potrafiłam zasnąc bez tego. Aż pewnej
            nocy poprostu przestaąm i uz nigdy więcej nie ssałam kciuka... Wiem ze większośc
            osób powie pewnie że 12 lat to juz sporo i nalezy oduczać wcześniej ale tak jak
            pisałam - moja mama próbowała - nic nigdy nei dało rezultatu - moze jestem zbyt
            uparta wink Wcale nie wyszło mi to na złe, poza tym rozwijałam sie całkowicie
            normalnie i żadnego uszczerbku nei mam z tego powodu. A o ssaniu palca nie
            wiedział nigdy nikt z moich znajomych - tylko najbliższa rodzina wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka