Dodaj do ulubionych

spanie w ciągu dnia

03.09.06, 23:31
pomocy!!! jak nauczyć malucha spać w ciągu dnia. Stefcio ma 2 miesiące i w nocy śpi bardzo ładnie (wstaję do niego raz, około 5 rano). Za to w dzień jest walka o spanie. Przysypia kilka razy na ok.30 min, po 30 min bujania - właściwie przez większość czasu w dzien to go usypiam. Co zrobić żeby ten sen jakoś skumulować np. dwa razy w ciągu dnia jakoś dłużej?
Obserwuj wątek
    • kakot Re: spanie w ciągu dnia 04.09.06, 08:20
      Moim zdaniem, ciesz się, że śpi w nocy, a w dzień niech śpi jak chce. Nie wszystkie dzieci książkowo ucinają sobie dłuższą drzemkę. A jeśli go jakimś cudem (chociaż naprawdę sobie tego nie wyobrażam) przestawisz i zacznie spać więcej w dzień, to jest ryzyko, że w nocy będzie się częściej budził i wcześniej wstawał... Moja pierwsze miesiące w dzień spała tylko na mnie, "na żabę", inaczej był wielki ryk, do tej pory jak pośpi w dzień dłużej niż 30-40 min. na raz to jest wielkie święto (ma 6 mies.)
      • kasiac23 Re: spanie w ciągu dnia 04.09.06, 09:18
        moim zdaniem kakot ma racje takie male dzidzi jeszcze nie rozumie co rto sen
        itd i tak szybko nauczylo sie spac w nocy na typowe drzemki jeszcze przyjdzie
        czas kolo 9mca
    • pacieja Re: spanie w ciągu dnia 04.09.06, 09:28
      u nas najdluzsza drzemka zawsze jest podczas spaceru. Oczywiscie musze pilnowac
      czy niunio jest najedzony i wczesniej bawilismy sie ze 2-3 godzinki to wiem ,ze
      jak wyjdziemy za chwilke zasnie i spi dopoki nie wroce, lub nie zatrzymam wozka.
      • kaasma Re: spanie w ciągu dnia 04.09.06, 09:35
        u nas tak jak napisała pacieja,na spacerku zawsze,jak tylko przekroczę próg
        domu to wlącza się czujnik i oczka już są otwarte. w nocy budzi się ok 3 i rano
        o 6-7.
        w dzień prawie juz nie śpi
    • inezz82 Re: spanie w ciągu dnia 04.09.06, 17:53
      Witaj!Mój synek w pierwszym miesiącu spał całe dnie,a w nocy było noszenie.
      Marzyłam,żeby było odwrotnie.Taki maluszek dopiero wszystkiego sie uczy.A może
      nie potrzebuje tyle snu,nie wszystkie dzieci śpią tyle samo.Może nie ma go co
      na siłę usypiać.Z moim jest tak samo.Odpuszczam po 15 minutach jak nie zaśnie
      lub kiedy bardzo sie złości.Teraz mój synek nie śpi od 2-3 godzin i godzina snu,
      (na spacerze troche dłużej) i tak w kółko.W nocy budzi się co 2
      godziny.Dodam,że zasypia tylko przy bujaniu na rękachi chodzeniu z nim.A waży
      już 10kg.Pozdrawiam
      • kaczucha24 Re: spanie w ciągu dnia 05.09.06, 16:06
        Nie martw się, ja mam tak samo. Moja córeczka ma 5 miesięcy, wieczorem zasypia
        przed 22 bez żadnego marudzenia, budzi się dwa razy w nocy na karmienie i
        wstajemy razem ok. 10 czasami 11, a czasami o 9. Nie ukrywam, że się wysypiam.
        Za to w dzień jest walko o spanie. Śpiewanie, bujanie na rękach i to nie na
        siedząco tylko trzeba z nią chodzić, a to wszystko żeby pospała 20 minut. I tak
        3-4 razy dziennie. Widocznie daje mi pospać w nocy żebym miała siły w dzień.
        Pozdrawiam
    • oza74 Re: spanie w ciągu dnia 04.09.06, 18:00
      chyba nie da rady skumulować. ja też myślałam, że drzemki będą dłuższe, a tu
      figa, najdłuższa w domu trwała 40 min. i tak jest do dziś, a ma już 7 m-cy. i
      tak jak pisały dziewczyny, tylko na spacerach spał dłużej.
    • goniusia1977 Re: spanie w ciągu dnia 04.09.06, 19:06
      u nas bylo podobnie. teraz Zuzia ma 4 miesiace i tez spi po 3-4 razy po 30-40
      minut. srednio raz dziennie zdarza sie dluzsza drzemka np 1,5 godziny. mysle ze
      na sile nic nie zrobisz, ciesz sie tym ze spi w nocy.
      • oda100 Re: spanie w ciągu dnia 05.09.06, 16:10
        moj syn do 6 miesiaca sypial 3-4 razy dziennie, chyba u was za wczesnie na
        kumulacje? Lepiej wspominam okres kilku krotszych drzemek niz terazniejszy: raz
        za malo, dwa razu za duzo...
        • s.mal Re: spanie w ciągu dnia 05.09.06, 17:02
          hmm, skąd ja to znam smile
          moja Weronika (5 miesięcy) ma chyba wbudowany w swe małe ciałko zegar. mija 30
          minut snu i koniec. ale znalazłam sposób żeby przedłużyć jej sen. skombinowałam
          sobie do domu stary używany dobrze bujający się wózek i właśnie w nim ją
          usypiam. jak mi się obudzi po 30 minutach to przekręcam ją na boczek i kołyszę
          wózek smile w 80% działa i mała śpi jeszcze godzinę !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka