Dodaj do ulubionych

nystatyna- jak podawac?

17.09.06, 10:04
witam!
moja corcia ma plesniawki- stosowalysmy aphtin ale bez poprawy. lekarka
przepisalal nystatyne i tu mam pytanie- jak podawac? doustnie czy tez do
pedzlowania buzki? dodam, ze mala wypluwa cala zawartosc dawki...
pozdrawiam, iza
Obserwuj wątek
    • katja_79 Re: nystatyna- jak podawac? 17.09.06, 10:09
      Ja podawałam takim aplikatorem do kropli i mała nie marudziła tylko grzecznie
      połykała.
      • izarepa1 Re: nystatyna- jak podawac? 17.09.06, 10:34
        dzieki wielkie, jednak dobrze robilam...musi byc to jednak ohydne w smaku...
        • dorthea80 Re: nystatyna- jak podawac? 17.09.06, 12:02
          Nystatyna nie jest wcale okropna w smaku - wiem, bo zawsze zanim podam coś
          synkowi sama próbuję wink. Aftin jest gorszy.
          Jeśli moge coś doradzić to u nas na pleśniawki pomogła nystatyna ale nie
          podawana aplikatorem, tylko na pieluszkę tetrową i tarłam tym język Wojtusia.
          Wcale nie lekko! Schodziły idealnie. Po 2 dniach nie było śladu. Wcześniej
          podawałam aplikatorem i przez ponad 3 tyg dziecko się nałykało nystatyny a
          pleśniawki miały się świetnie i bujnie rozwijały.
          Na pewno nie zrobisz krzywdy dziecku pocierając pieluszką z nystatyną język, a
          pleśniawki może szybciej zejdą.
          • izarepa1 Re: nystatyna- jak podawac? 17.09.06, 15:37
            ta, tak zez podawalam aftin, z tym ze trafialam zawsze na czubek jezorka bo
            dalej mala nie chciala mnie wpuscic...
            ale bede probowac. dzieki i pozdrawiam, iza
    • babie_lato1 Re: nystatyna- jak podawac? 17.09.06, 15:39
      My braliśmy na jałowy gazik i przecieraliśmy nim synkowi buzię - przez 2 mies.
      nie pomogło. Od lepszej lekarki dowiedziałam się, że to kiepski sposób, bo się
      te grzyby tylko wciera, wciska i łatwo się potem odradzają. Przetestowaliśmy
      WSZYSTKIE sposoby na pleśniawki, pomogła dopiero gencjana (1% roztwór wodny).
    • asia0212 Re: nystatyna- jak podawac? 17.09.06, 16:36
      Ja również wierzę w gencjanę na wodzie potem CEBION w kroplach doustnie,którego
      grzybki bardzo nie lubią.Idzie jesień więc wit.C przyda się maluszkowi,zapytaj
      lekarza ile kropli dawać.Ja podaję 5 kropli dziennie prosto do bużki.

img125.imageshack.us/img125/9643/81tc5.jpg
      • kropelkasnu Re: nystatyna- jak podawac? 17.09.06, 17:42
        A Cebion podajesz na mleku,czy sam lek?Też walczę z pleśniawkami już z miesiąc
        i niestety nawracają,była już nystatyna i aphtin,jeszcze tej genjcjany nie
        próbowałam.POzdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka