maxima13 18.09.06, 21:23 Witam! Czy może któraś z mam bardziej doświadczonych orientuje się co może oznaczać niska temp. ciała u 2-miesiecznego dziecka? Jest dziś dosyć niespokojna, mało śpi a temp. ma 35,9. Proszę poradzcie cos. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicja0 Re: niska temp. ciała... 18.09.06, 21:42 zwykle u czlowieka nizsza temp to reakcja na jakas infekcje, stan oslabienia - jedni maja goraczke, inni obnizona temp. Ale moze zle mierzysz temp? Ja, jak mierze corce w pupie temp. to staram sie trzymac temp nieco pod katem, tak aby poczuc lekki opor. Inaczej, jak jest takie wrazenie luzu, to temp wychodzi mi niska, a jak dobrze trzymam, to wychodzi wyzsza. Termometry douszne tez maja swoje mankamenty, bo woskowina czasem podobno przeklamuje wynik, wiec moze to kwestia mierzenia temp we wlasciwy sposob. Jesli nie, to lepiej udaj sie jutro do lekarza, bo dziecko nie moze miec ot tak sobie niskiej temp. (przy mierzeniu w pupie odejmuje sie od uzyskanej temp 0,5 stopnia C) Odpowiedz Link Zgłoś
maxima13 Re: niska temp. ciała... 18.09.06, 21:45 mierzyłam termometrem w postaci smoczka Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_maruda Re: niska temp. ciała... 18.09.06, 21:57 Moja córka w śnie ma praktycznie zawsze temperaturę w okolicach 35,5 (mierzona w uszku) Pediatra powiedziała, że to zupełnie normalne u małych dzieci, zwłaszcza w "stanie spoczynku" Odpowiedz Link Zgłoś
maxima13 Re: niska temp. ciała... 18.09.06, 22:01 Czarna Marudo pocieszyłaś mnie trochę, bo chyba bym spac nie poszła ... Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: niska temp. ciała... 19.09.06, 10:26 temp mojej małej waha się miedzy 35,3 (w upały gdy schładzałam ją wilgotną sciereczką) do 36,9 w czasie ząbkowania mała nie choruje taka juz jest Odpowiedz Link Zgłoś