Dodaj do ulubionych

rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszczepił

20.09.06, 12:29
PYTAM, BO MI W PRZYCHODNI ODRADZAJą, W ZASADZIE NIE UZASADNIAJA DLACZEGO.
TWIERDZą TYLKO, żE TO NOWIść, NIE WIADOMO JAK ZADZIAłA, I CZY TO NIE ZA DUZO
TYCH SZCZEPIEń DLA MALEńSTWA?! SAMA NIE WIEM CO ROBIć, MóJ CHRZEśNIAK MAJąC 8
MIESIęCY PZRECHODZIł ROTAWIRUSA, STąD TE MOJE OBAWY. KUBUIś MA TERAZ 4 TYG.
WIEM, PEWNIE śWIRUJę, ALE JUZ SAMA NIE WIEM CO ROBIć... CZY TO NA PEWNO DOBRA
SZCZEPIONKA? A SWOJą DROGA, W MOJEJ PRZYCHODNI NIKT NA TO NIE SZCZPEIł JESZCE,
WIęC PRZYPUSZCZAM, ZE PANIE NIE BARDZO WIEDZA JAK SIę ZA TO ZABRAć, MAJą TEZ
OBAWY CO DO REAKCJI DZIECKA PO SZCZEPIENIU (SZCZEPIONKA DOUSTNA). CZY KTOS MI
MOZE POMóC ROZWIAC MOJE WąTPLIWOśCI? CZY KTOS SZCZEPIł, JAKA BYłA REAKCJA DZIECKA?
Obserwuj wątek
    • achaja17 Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 20.09.06, 12:47
      Mi za to bardzo goraco w przychodni polaceali to szczepienie. Równiez inny
      pediatra nie zwiazany z moja przychodnia powiedział że warto. Bo nawet jak
      dziecko złapie jakąs inną odmiane rotawirusa to podobno łagodniej przechodzi. A
      nie ukrywam ze troche boje się tego paskudstwa, mam znajomych których córka ( 2
      latka) lezała tydzień w szpitalu a pózniej prawie przez rok dochodziła do siebie.
      Ja mimo ceny jestem przekonana że warto. Ide szczepic swoje maleństwo 3
      pazdziernika.

Pozdrawiam
      • moreno500 Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 20.09.06, 12:52
        o, a jaka cena? ja myślę, że warto i nie rozumiem argumentów, że to "nie
        wiadomo co". przecież zanim dopuszczono do użytku, przeprowadzono badania. a
        rotawirus to straszny syf i dziecko się okropnie męczy. a złapać łatwo.
        • mp2610 Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 20.09.06, 14:52
          moreno500 napisała:

> o, a jaka cena? ja myślę, że warto i nie rozumiem argumentów, że to "nie
          > wiadomo co". przecież zanim dopuszczono do użytku, przeprowadzono badania. a
          > rotawirus to straszny syf i dziecko się okropnie męczy. a złapać łatwo.

dopuszczono do uzytku ni jedna szczepionkę ktora potem wycofywano sad.
          Badania tej szczepionki były prowadzone w Ameryce Południowej (to by mnie
          zniechęciło) ale równiez w Czechach (i to jest plus bo podobna do naszej strefa
          klimatyczna).
          Szczepionka jest dla dzieci do lat 2 - a wiec na tej grupie powinny byc
          przeprowadzane badania...
          Jednak ja osobiście bym zaszczepiła całą swoją rodzinę bo rota wirus to
          naprawde paskudztwo i szerzy się niemiłosiernie. Szkoda, ze nie ma szczepionki
          dla dzieci starszych i dorosłych.
          • achaja17 Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 20.09.06, 15:26
            Wiem ze zdrowie dziecka jest nie do wyceny. U mnie w przychodni koszt szczpionek
            skojarzeniwych + na rotawirus wynosi 2x420 złotych (120 szczepionki + 300 na
            rotawirus). Także pewnie kwota prawie 1000zł może wydać sie dla niektórych
            rodzin zaporowa. Ale jak chcecie maleństwo posłać do żłobka, przedszkola czy też
            zabierac na zakupy do supermarketów to nie ma się na czym zastanawiać.
            • sja75 Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 20.09.06, 15:38
              ale chyba szczepi sie po 6m.ż?
              • achaja17 Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 20.09.06, 15:47
                Pierwszą szepionke podaje się w 6 tyg a kolejną na następnym szczepieniu
    • mamaloli Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 20.09.06, 22:23
      Ja właśnie w poniedziałek zaszczepiłam pierwsza dawkę, mała moja ma 3,5
      miesiąca i to był ostatni dzwonek żeby zdążyć potem z druga dawką - za 6
      tygodni, moja pediatra prywatna bardzo mi polecała, a w przychodni byłam
      pierwsza odważna i musieli specjalnie dla mnie sprowadzac, kosztowało to 290
      zł - 1 dawka ale nie żałuję, strasznie się boję tych wirusów, większość dzieci
      moich znajomych wylądowała przez nie w szpitalu
      a moja mała jakoś połkęła tą szczepionkę - dawka jest malutka i tylko trochę 1
      dzień marudziła
      pozdrawiam
      mama Karolci
      • bonkreta Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 21.09.06, 09:59
        Która szczepionka - Rotarix czy Rotateq?
        • mamaloli Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 21.09.06, 16:26
          rotarix
      • moreno500 Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 21.09.06, 10:06
        extra, to my już jesteśmy za duzi
    • anek130 Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 21.09.06, 13:00
      czy to znaczy, że jak dziecko ma 1,5 roczku to już nie można zaszczepić? jak to
      jest?

pozdrawiam
      Ania
      • mamaloli Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 21.09.06, 16:27
        niestety, ale z tego co wiem, to obie dawki muszą być podane zanim bobas
        skończy pół roku
        • aga55jaga Re: rotawirus, czy ktoś szczepi, albo już zaszcze 21.09.06, 22:05
          ja ucieszyłam się na wieść o tej szczepionce, jednak szybko ostygłam ze względu
          na ograniczenia wiekowe no i cenę. Czyli starsi i mniej zamożni mogą cierpieć :
          (

a tutaj link dla zainteresowanych - każda mama zamierzająca szczepić powinna
          zapoznać się z tą ulotką
          www.msd.pl/content/corporate/products/produkty/RotaTeq.html
          • aga55jaga link 21.09.06, 22:08
            link nie wyszedł

www.msd.pl/content/corporate/products/produkty/RotaTeq.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka