Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka

29.09.06, 22:02
Pomocy! Mój synuś nie chce smoka za żadne skarby świata. Oczywiście pakuje sobie za to rączki do buzi i wynalazł sobie kciuka, który często jest czerwony od tego ssania. Jak nauczyć go ssać smoka? Przetestowałam już różne smoczki (synuś ma 3 miesiące i jest karmiony tylko piersią). Dodam, że w nocy budzi się jak szaleńczo wpycha sobie rączki do buzi - wystarczy mu wtedy te rączki prztrzymać i zasypia. Myślę , że smoczek byłny w takiej sytuacji lepszym rozwiązaniem.
Obserwuj wątek
    • misiulka7 Re: ssanie kciuka 29.09.06, 22:17
      witaj!wiesz powiem Ci że smoczek napewno jest lepszy od kciuczka,duzo rodziców
      mówia że 3 m-ce. to jeszcze za wczesniej ,że dziecko w tym wieku poznaje swiat
      i bieże paluszki do buzi,oczywiście zgadzam sie z tym,ale juz od teraz ucz
      dziecko swoje ssać smoka bo od smoka łatwiej oduczyć dziecko jak od
      paluszka.Moja córcia ma 1roczek i 4m-ce.i ssie nadal kciuka,oczywiście jak
      zasypia tylko,a w ciagu dnia nie no i niewiem jak ja mam ją oduczyć od tego
      kciuka,własnie zaczeła ssac jak miała 3 m-ce.posłuchałam rad rodziców zeby
      smoka nie dawać tylko jak dziecko chce paluszka to niech bierze,napewno jest
      jeszcze malutkie i td...No a teraz zadnego smoka tylko kciuk.Więc dawaj lepiej
      smoczka puki jeszcze niewie dziecko o co chodzi z tym wszystkim.Pozdrawiam i
      powodzenia.
      • dorianne.gray Re: ssanie kciuka 29.09.06, 22:23
        A czemu to tak źle, że sobie possie kciuk przed zaśnięciem?...
        • novanka Re: ssanie kciuka 29.09.06, 22:36
          Bo może mieć krzywy zgryz. Tak twierdzi mój dentysta.
          • dorianne.gray Re: ssanie kciuka 29.09.06, 22:43
            Podobno z tym krzywym zgryzem to nieprawda?
            • novanka Re: ssanie kciuka 29.09.06, 22:48
              Mam taką nadzieję, szczerze mówiąc! smile Bo moja córeczka szaleje z kciukiem od
              skończenia 3 m-ca.
              • dorianne.gray Re: ssanie kciuka 29.09.06, 23:05
                Mój sobie wpycha piąstki na razie, ale jak znajdzie kciuk, to się ucieszę wink

Szczerze? Nie widzę różnicy pomiędzy ssaniem smoczka a ssaniem kciuka (jeśli
                chodzi o wpływ na zgryz) smile
                • ato8 Re: ssanie kciuka 30.09.06, 00:40
                  Jest fajny link na ten temat w starszych wątkach,poszukaj
                  generalnie o tym,ze są dwie szkoły:jedna mówi,ze to naturalne,zgodne z rozwojem
                  i jeśli do roku sie skończy,to zaden problem,a druga,ze moze lepiej nie,bo
                  zgryz itp.Moja ma 4miesiace i od jakichs dwóch tygodni ssie jak opętana
                  najpierw piąstki, potem różne paluszki,a na końcu odkryła kciuk.Pakuję jej
                  czasem łapki w rękawiczki.Ona nie tylko,ze umie je sobie zdjąć,to jeszcze
                  krzyczy-wyzywa,gdy jej założę.Smoka dostaje od dawna,bo miewa kolki i to ją
                  uspokaja,ale teraz preferuje paluszki
                  • traganek Re: ssanie kciuka 30.09.06, 08:26
                    My z racji tego, że dzieci są wcześniakami chodzimy do różnych specjalistów i
                    wszyscy są za ssaniem kciuka. Rehabiltantki mówią, żeby nawet pomagac im we
                    wkładaniu kciuków do buzi. Dziecko ssie kciuka i wten sposób nie chowa go do
                    piąstki- zmniejsza się napięcie mięśniowe. Do tego dzięki kciukowi poznaje
                    swoje dłonie. Logopedzi też mówią, że to dobrze wpływa na kształtowanie mowy. A
                    to co mówią niektórzy dentyści to podobno potwierdzono, że tak nie jest
            • anetka7444 Re: ssanie kciuka 02.10.06, 13:12
              Moje dziecko od 3 miesięcy notorycznie ssie kciuka. Żałuje teraz, ze nie
              przyzwyczaiłam do smoczka wcześniej bo teraz jest już za późno i o smoczku nie
              ma mowy od kiedy odnalazła kciuk. Dodam, ze ssie cały czas, a że ma juz 2 ząbki
              to paluszek jest ciągle czerwony. Bardzo ją to uspokaja i jak próbpowałam
              walczyć zakładając rękawiczki to były ciągłe awantury. Juz się poddałam,
              pozwalam ssać. Boję się, że będzie miała zniekształcony palec albo paznokieć jak
              mówią niektórzy ale nie wiem czy to prawda. W wady zgryzu nie wierzę. Ja ssałam
              smoczka do 4 lat i mam równiutkie zębysmile
              • gosiaang Re: ssanie kciuka 02.10.06, 13:24
                podałam smoczek mojej małej kiedy zaczęła ssać kciuka (miała prawie 3 mce i
                cały czas jest tylko na piersi, z butelki nie chce jeść), był to smoczek Avent -
                ortodontyczny (tak przynajmniej jest napisane na opakowaniu) i malutka po paru
                próbach zaczęła ssać, teraz jest spokojniejsza i łatwiej zasypia, jak zasnie to
                smoczek zaraz zostaje wyjety i śpi sobie bez niego. Podałam smoczek za namową
                TATY (!!!!!!) ponieważ on sam ssał kciuka do 15 roku życia, stało się tak
                dlatego, że jako maluch był dużo w szpitalu i się tak przyzwyczaił,a było to
                dle niego baaardzo wstydliwe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka