Dodaj do ulubionych

ma prawie 6 miesięcy, ale się nie turla

05.10.06, 17:12
Moja córeczka kończy niedługo 6 miesiecy i wedlug tego co wyczytałam powinna
turlać się i w każdą stronę. Wprawdzie przkręcila sie kilka razy na poczatku
5 miesiaca, ale na tym koniec. . może ktoś z Was ma podobny problem. moze
powodem tego jest jej waga? (Julka waży 8,5 kg)dodam jeszcze ze jest silna i
opierając sie na rączkach sama siedzi.
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: ma prawie 6 miesięcy, ale się nie turla 05.10.06, 17:25
      Nie przejmuj się. Ja się przejmowałam i co mi to dało? wink A moja Ania miała już
      9 miesięcy, sama siedziała, siadała, zaczynała raczkować i nadal tylko
      okazjonalnie przewracała się z brzuszka na plecy. W końcu w 10 miesiącu
      nauczyłam ją w drugą stronę, podając rękę - ewidentnie była to kwestia nie
      braku sił tylko braku koncepcji - leżąc na plecach próbowała ciągnąć prosto do
      góry i usiąść, zamiast turlać się na boki. Teraz ma 11 miesięcy, sama wstaje,
      chodzi przy meblach, a obraca się tylko z pleców na brzuch (bo w drugą stronę
      raczej ma mało okazji),np. kiedy mi chce zwiać z przewijaka.
      • aga55jaga Re: ma prawie 6 miesięcy, ale się nie turla 05.10.06, 19:09
        żadne z moich dzieci się nie turlało! Ominęły ten etap?
        • dyzurna Re: ma prawie 6 miesięcy, ale się nie turla 05.10.06, 20:44
          moja coreczka dzis skonczyla 6 miesiecy i tez sie nie turla,jeszcze sie nie obrocila z pleckow na brzuszek nigdy, a z brzuszka ze 4 razy i na tym koniec. tez siedzi sama podpierajac sie na raczkach i tu mam pytanie pozwalasz swojej coreczce na to? moja przy tym sie dosc garbi i boje sie tego sadzania sad
          • aga55jaga Re: ma prawie 6 miesięcy, ale się nie turla 05.10.06, 22:47
            ale ona nie siada samodzielnie? czy jej pomagasz?
            • dowa mam ten sam problem 05.10.06, 23:57
              Moje córka nie chce obracać się z brzuszka na plecy. Jak skończyła 4 miesiące
              bez problemu obracała się już z plecków na brzuszek. Jutro kończy 6 miesiecy.
              Uwielbia leżeć na brzuszku a jak próbuję odwrócić ją na plecki to sie pręży,
              zgina nogi i rozstawia rączki. Nie interesuje ją to. Teraz wypina pupę i
              próbuje stawać na kolanach.
              Pozdrawiam.
              • kanga_roo możesz ją nauczyć 06.10.06, 00:56
                jeśli Cię to martwi: kladziesz dziecko na plecach, stajesz nad nim i pokazujesz
                mu zabawkę - trzymasz ją nad dzieckiem, opuszczasz, pozwalasz dotknąć. później
                przytrzymujesz delikatnie jedną rączkę dziecka wzdłuż ciała, pozwalasz dotykać
                zabawkę drugą. po czym stopniowo przesuwasz zabawkę znad dziecka w stronę tej
                leżącej rączki, a rączka sięgająca powinna wędrować za zabawką, coraz dalej, aż
                dziecko się przeturla. na poczatku możesz mu pomóc, lekko popchnąć, przełożyć
                nóżkę. takiego ćwiczenia nauczyła nas rehabilitantka, pomogło smile
                aha, to normalne, że na początku przewraca się z pleców na brzuszek, a
                odwrotnie nie.
    • weronikarb Re: ma prawie 6 miesięcy, ale się nie turla 06.10.06, 07:55
      moj wtedy umial przekrecac sie z brzuszka na plecki odwrotnie nie umial nigdy.
      Dlaczego? Nienawidzil lezenia na brzuchu i jak tylko tak go kladlam, to zaraz
      sie obkrecal smile Przed ukonczeniem roku chodzil przy meblach smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka