Dodaj do ulubionych

higiena siusiaka

09.10.06, 11:15
mam 7 tygodniowego synka i zastanawiam się czy nie powinnam już naciągać
siusiaka. W szpitalu po porodzie mówili i położna rówież, żeby nic z nim
jeszcze nie robić,a le wczoraj była znajoma i mówiła , że już nawno powinnam
naciągać napletek i jak siusiaka pielęgnować. Poradzcie co mam robić.
Pozdrawiam
Sylwia
Obserwuj wątek
    • dawida26 Re: higiena siusiaka 09.10.06, 11:29
      ściągaj na tyle ile siusiak zejsdzie i przemywaj przegotowaną ciepłą wodą,
      najlepiej wacikiem. Pod skórką zbiera się biały nalot, bakterie, które trzeba
      przemywać
    • amalgorzata Re: higiena siusiaka 09.10.06, 11:45
      Jeżeli się obawiasz, że coś zrobisz nie tak, spróbuj zlecić to zadanie mężowi.
      Możesz też po prostu zapytac o to lekarza rodzinnego.
    • asik37 Re: higiena siusiaka 09.10.06, 11:52
      mam lekarze zabronili majstrowania przy siusiaku..syn ma 1,5 roku, nie robie
      nic i wszystko jest ok
    • simonkapl Re: higiena siusiaka 09.10.06, 11:56
      Moj ma 6 miesiecy, nie naciagamy.
      • wisienka123 Re: higiena siusiaka 09.10.06, 12:06
        Ja też nie naciągałam u mjego synka który ma teraz 4 latka i przez to musze iść
        do hirurga bo jak był malutki powiedzieli żeby nic nie robić. A niedawno
        urodziłam drugiego synka i teraz leciusieńko w wodzie naciągam i przemywam
        Pozdrawiam!
        • simonkapl Re: higiena siusiaka 09.10.06, 18:31
          U mnie pediatra zabronila naciagac, wiec nie robimy tego.Podobno sa 2 skzoly
          wlasnie.
    • vharia Re: higiena siusiaka 09.10.06, 12:02
      Był taki watek jakis czas temu. Wpisało sie chyba ze 30 osób, część naciągała i
      czysciła, część nie ruszała w zadnym wypadku- i chyba nikt nie zaobserwował
      negatywnych skutków tego, co robismile))
      Ja naciągam i oczyszczam od 2 tyg. po urodzeniu, bo tak mnie poinstruowała
      neonatolog. Dorzuciła mi do tego maść diprolene, którą miałam smarować napletek
      i kazała odciagać bardzo delikatnie, najlepiej w kąpieli, kiedy sie namoczy i
      rozgrzeje. Tak robię i oczywiście wszystko jest OKsmile
    • kotka211 Re: higiena siusiaka 09.10.06, 14:24
      Nam lekarka po sprawdzeniu nie kazla! Mowiala ze wszystko jest w pozadku i nie
      naciagać!W wannie od czasu do czasu przemyc!
    • joanmor Re: higiena siusiaka 09.10.06, 14:43
      witaj, opinie na ten temat sa podzielone. Moj synek ma 7,5tyg. i nie robie nic.Polozna mowila, ze odciagac, a inny lekarz stanowczo zabronil....Dlatego poki Twoj maluszek siusia ladnie, nie widac zadnego zaczerwienienia itd. chyba nie warto tam majstrowac...Ja mojego obserwuje tez jak siusia, np. jak jest nagi na przewijaku i widze ze nie sprawia mu to zadnego wysilku i siusia ladnie... smile)
      • eps Re: higiena siusiaka 09.10.06, 15:32
        Ja nic nie robię.
        Lekarka zabronila, położna też.
        Poza tym moja mama bratu nie odciagala i jest wszystko ok bo brat ma córeczkę wink
        Tak wiec ja nie odciagam.
    • grubaska20 Re: higiena siusiaka 09.10.06, 16:12
      cholera, zdania są podzielone, dwoje babka wróżyła.. nam akurat tę zkazano
      zostawić (w św.zofii, gdzie rodziliśmy, w instytucie matki i dziecka, gdzie
      jasio leżał jako noworodek, potem juz szereg róznych lekarzy w różnych
      miastach) zatem nie iciagamy. jasio skończył właśnie rok. nie mieliśmy jak
      dotąd żadnej infekcji, wszystko jest w porządku. napewno temat jeszcze do nas
      wróci, bo w końcu kiedy trzeba zacząć to robić, tylko kiedy..?
    • ola75101 Re: higiena siusiaka 09.10.06, 21:24
      Mi położna kazała naciągać, a mój synek ma tydzień. Starszemu też naciągałam i
      jest wszystko dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka