Dodaj do ulubionych

nowy macierzyński

25.10.06, 10:22
Dzisiaj dzwoniłam do zus i nic nie wiedzą o 18 tyg macierzyńskiego. Dziewczyny
czy wy słyszałyście komu będzie się on należał i czy obejmuje mamy z 2006r.
mnie urlop skończył się w pażdzierniku. I przydałyby się jeszcze 2 tygodnie
Obserwuj wątek
    • nina78 Re: nowy macierzyński 25.10.06, 10:27
      www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1822.2.249.2.15.1.0.1.htm
      Z dłuższego urlopu macierzyńskiego będą mogły skorzystać pracownice, które
      urodziły dziecko 1 stycznia 2006 roku lub później i do wejścia w życie ustawy
      nie wykorzystały całego urlopu macierzyńskiego lub jego części. Ponadto dłuższy
      urlop będzie przysługiwał pracownicom, które w dniu wejścia w życie ustawy nie
      korzystają z urlopu macierzyńskiego ze względu na okoliczności wymienione w art.
      181 kodeksu pracy, czyli w razie urodzenia dziecka wymagającego opieki
      szpitalnej albo z powodu korzystania z urlopu bezpłatnego, albo z urlopu
      wychowawczego.
      • anetakuc Re:to znaczy??? na Polski może ktoś to przetłumacz 25.10.06, 10:59
        cZY JEŻELI SKĄCZY MI SIE URLOP 13 LISTOPADA TO DOSTANĘ TE 2 TYGODNIE CZY
        NIE?? KTO SIĘ NA TYM ZNA? BO CZYTALAM RÓŻNE WERSJE?
        • anetakuc Re:to znaczy??? 25.10.06, 12:45
          Ktoś może jednak umie to wytłumaczyć??????
          • arubaa Re:to znaczy??? 25.10.06, 15:11
            To zależy kiedy ustawa zostanie ogłoszona w Dzienniku Ustaw, a w życie wchodzi
            14 dni po ogłoszeniu. Najprawdopodobniej zostanie ogłoszona najwcześniej ok.
            połowy listopada, a w życie wejdzie najwcześniej pod koniec listopada.
        • suszek_k Re:to znaczy??? na Polski może ktoś to przetłumac 25.10.06, 18:48
          moj urlop konczy sie 16 listopada, rozmawialam z babka z kadr w mojej firmie, z
          tego, co mowila raczej sie nie zalapie na te dodatkowe 2 tygodnie sad
          • bombastic12 Re:to znaczy??? na Polski może ktoś to przetłumac 25.10.06, 20:07
            mi się kończy 23 grudnia, to chyba mam szanse ... smile)
      • dalis Re: nowy macierzyński 25.10.06, 22:28
        Ja chyba źle rozumuję. Według tego, co pisze "Gazeta Prawna", to żadnej
        kobiecie, która przebywa teraz na macierzyńskim, nie przysługuje dłuższy urlop.
        Dopiero tym kobietom, które urodzą po wejściu w życie ustawy. Kołomyja...
        • bastet7 Re: nowy macierzyński 26.10.06, 08:35
          "Z dłuższego urlopu macierzyńskiego będą mogły skorzystać pracownice, które
          urodziły dziecko 1 stycznia 2006 roku lub później i do wejścia w życie ustawy
          nie wykorzystały całego urlopu macierzyńskiego lub jego części."
          - co w praktyce oznacza, że wszystkie te kobiety, które w momencie wejscia w
          życie ustawy będą miały jeszcze trochę (lub cay) macierzyński do wykorzystania,
          otrzymają dodatkowe 2 tygodniewink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka