Gość: guest IP: *.* 29.03.01, 06:34 Mój pięciomiesięczny synek ciągle budzi się w nocy. Czasami nawet trzy razy.Czy naprawdę jest głodny?Kiedy mu to przejdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 29.03.01, 07:12 hej, nie jesteś jedyna! Moja córeczka ma pół roku i wciąż budzi się na karmienie trzy razy. Po prostu - ci, którym dzieci przesypiają noce to szczęściarze - podejrzewam, że dopóki będę karmić piersią, nie zaznam spokoju w nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 29.03.01, 07:16 "Pocieszę" Cię że moja córcia skończyła 12 miesięcy i budzi się po 3, 4 razy w środku nocy - "na cyca". Do tego jeszcze teraz dochodzi ząbkowanie. \nMoje największe marzenie to przespać noc ale mam wrażenie, że dopóki Lenki nie odstawię od piersi ( na co się na razie nie zanosi, bo ona cyca wprost kocha) to sobie nie pośpię.\nNo cóż, organizm się przestawia i cos, co kiedyś było niewyobrażalne teraz jest normą.\nA moze ktoś mi podpowie, jak bezboleśnie odstawić dziecko od piersi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 29.03.01, 08:48 Hej dziewczyny!\nMoj synek (teraz 14 miesiecy)prawie do roku "cyckowal".\nAle w pewnym momencie ja mialam tego po prostu juz dosc!\nTo nocne podjadanie mnie wykanczalo. \nUdalo mi sie bezbolesnie go odstawic od piersi.\nNajpierw przez okolo miesiac nie proponowalam mu w ciagu dnia,\ngdy chcialo mu sie pic, dostawal butelke.\nWieczorem moj maz go usypial(w naszym lozku).\nMaly zrozumial, ze mama strajkuje!\nPrzez pierwsze noce sie budzil, wtedy drapanie po plecach, noszenie... Prawda, trzeba miec troche cierpliwosci..\nTeraz przesypia noc od okolo 19.30 do 6.00 Jaka ulga i komfort!\nMysle, ze dla nas ale i dla niego tez!\n\nJestem 100% zwolenniczka karmienia piersia, mysle, ze to bardzo wazne dla matki i dziecka. Nadchodzi jednak czas na wszystko\ni roczne dziecko, wydaje mi sie, ze bez cycka mamy moze sie doskonale obejsc.\nPozdrowienia, Kamila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 29.03.01, 09:14 Ja co prawda karmiłam mojego synka cyckiem tylko 3 miesiace ale do momentu kiedy skończyl 6 miesięcy bbudziła sie 2 - 3 razy w nocy na butelkę. Kolezanka podpowiedziala mi jak przyzwyczaiła swoja corkę do przesypiania calej nocy. Poprostu jak sie mala budzila w nocy, dostawala herbbatke. Zastosowalam ten sposób u mojego syna. ZASKUTKOWLO. Kuba najwidoczniej stwierdzila ze picie herbaty w nocy go nie bawi. Juz sie nie budzi. Śpi od ok. 22.00 do 7.00. Jak się rano budzi to nawet czasami nie chce od razu jeść. Nie pomyślcie sobie dziewczyny że ja wyrodna matka odzwyczailam dziecko od jedzenia i go głodze. Kuba ma 7 m-cy i wazy 10 kg. ))))\nPozdrawiam i zycze przespanych nocy\nKassia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 29.03.01, 11:14 Mam 11-miesięcznego synka Igora.Karmiłam go piersią 5 miesięcy.\nNa początku, po urodzeniu budził się kilka razy w nocy do cycusia.Jednak bardzo szybko zaczą przesypiać całe noce.Potrafił\nzasnąć ok.21 i spał do 7 rano.Po urlopie macierzyńskim wróciłam do pracy.Dojeżdżam, więc mały musiał przejść na butelkę.\nTeraz budzi się raz w nocy na karmienie.Wypija mleko i ponownie zasypia.Często pozwala nam przespać całą noc bez karmienia.\nmyślę, że jestem szczęściarą.A teraz mam pytanie do wszystkich mam.Mój mały urodził się z wagą 4150. podawałam mu 2 krople vigantolu, zgodnie z zaleceniem pediatry. Po tym, jak wyszły mu \ndolne jedynki, zauważyłam na nich szare plamki, póznie to samo było na górnych.Oczywiście jak najszybciej zgłosiliśmy się z Igorem do stomatologa.Pani doktor stwierdziła,że mały ma cienkie szkliwo i prześwituje mu zębina.Jest to wynikiem prawdopodobnie tego, że dostawał za mało witaminy D3 jak na swoją wagę( powinien dostawać 4 krople).Stwierdziła równiez, że ząbki będą mu się szybko psuły i przepisała zymafluor.Podaję mu 3 krople i zauważyłam poprawę ząbków górnych.Są bielsze i mocniejsze.\nDolne pozostały jednak ciemniejsze.Stomatolog powiedziała,że trzeba je zalakować.Nie wiemy co robić.Poradzcie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 29.03.01, 14:10 dziękuję wszystkim za pocieszenie.Z tego wynika,że jeszcze pareset nocy mam z głowy.Dobrze wiedzieć, że nie jestem jedyna. Pozdrawiam wszystkie nie wyspane mamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 29.03.01, 14:17 Moja córka ma już 15 miesięcy i cały czas budzi się w nocy 2-3 razy na cycusia!!!!! Może to skandalicznie długo, ale jakoś nie potrafię stanowczo jej odmówić. Chyba się przyzwyczaiłam... Może dlatego, że nie czuję się niewyspana, bo nie muszę rano wstawać np. do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 29.03.01, 15:21 Nie uważam ,aby to było skandalicznie długo jeśli chodzi o budzenie się w nocy naszych maluszków.Mój synuś Igorek ma rok i 9 miesięcy ,nadal budzi się w nocy (1-2 razy)i dlatego też śpi ze mną w jednym łóżku .\nPozdrawiam niewyspane Mamuśki.\n\nDorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 29.03.01, 19:42 Ja też nie śpię przez Grzesia! I jestem mile zaskoczona , że tyle mam ma podobne problemy co ja. Powinnam zrobić wydruk tej strony i pokazywać go wszystkim ,którzy twierdzą że w t y m w i e k u (8 miesięcy)dziecko powinno już spać!!! Jakich rad na ten problem nie słyszałam? Podam Wam kilka moich "faworytek":\n- dużo kaszki na noc,\n- nie wstawać nawet jeśli płacze GODZINĘ,odzwyczai się przecież tak robią w Domach Dziecka,\n- czopeczki uspokajające,itp.itd...\nAle nic z tego. Zaprawiona w bojach i podniesiona na duchu \n Marta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 30.03.01, 22:18 Ja też należę do tych biednych mam budzonych kilkukrotnie w środku nocy na cycusia (nie chodzę jednak niewyspana bo moja córcia od 8.30 rano potrafi pospać do 11.30 a ja razem z nią). Pogodziłam się z tymi nocnymi pobudkami i nie jest mi z tym żle. Nauczyłam moją córkę samodzielnego zasypiania (o 20.00 ślicznie zasypia w swoim łóżeczku) ale było to okupione strasznym cierpieniem moim i jej (okrutnie płakała) i dlatego na pewno nie zdecyduję się powtórzyć tej metody aby wyeliminować nocne budzenie oraz nikomu jej nie polecę. Chciałabym jednak zrobić coś, żeby pierwszą pobudkę przesunąć w czasie - teraz córka budzi się już o 22.30 tylko po to, żeby dwa razy pociągnąć i spać dalej. Nie mogę przez to nigdzie wieczorem wyjść a kiedyś to było możliwe. Macie na to jakiś sposób? Nie wiem też co zrobię gdy będę chciala odstawić małą od piersi bo ma skazę białkową a na sam zapach Nutramigenu dostaje ataku furii. Czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu?\nBeato, przepraszam, że rozpisałam się na swój temat zamiast udzielić Ci jakiejś rady ale sama widzisz, że mnóstwo matek ma ten sam co Ty problem. Jeśli nie jesteś na tyle twarda, żeby słuchać godzinnego płaczu Twojego dziecka w nocy i nie karmić, to po prostu pogódź się z tym i pamiętaj, że kiedyś z tego wyrośnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 31.03.01, 17:55 Mój synek ma teraz 15 miesięcy o budzi się 1-2razy w nocy do karmienia, a karmię piersią. Nie uważam, żeby to było bardzo uciążliwe. Mając 5-6 miesięcy mój synek nie budził się wcale, więc byłam wyspana. Po jakichś dwóch miesiącach chyba wzrosło jego zapotrzebowanie, bo zaczęł się budzić. Notabenbe kiedy był młodszy, to znaczy od urodzenia, nie budził się wcale, sama budziłam go w nocy, na budzik, bo wcale nie chciał jeść.\nTeraz kiedy karmię tylko raz dzienie, raz przed snem to budzi się przynajmniej raz, pomijając ząbkowanie, bądź jakieś takie dziwne noce, kiedy jest drażliwy i budzi się więcej razy i płacze. Wczoraj na przykład przeżyłam jedną z takich nocy.\n\nPołożyłam się dość póżno ok. 1.00, bo długo pracowałam. Michałek usnął zanim wróciłam do domu (około 20.30). Nie zdążyłam usnąć i zaczęło się. Najpierw jadł do 2.15, potem płakał, spał ok 40min, obudził się ok 4 nie chciał jeść, potem jadł do 5.00 i nie chciał już spać. Ja wstawałam o 6.00, więc praktycznie nie miałam szans się wyspać. Dziś od 8.00 jestem w pracy, a kończę o 19.15, a jurto znów na 8.00, mam nadzieję, że dziś w nocy się nie powtórzy. Choć prawdopodobnie Michałek dzisiejszą noc sobie już odbił (śpi ok 2-2,5 godziny w dzień). A kiedy ja?\nMoja praca wymaga sporego przygotowania w domu, a za dnia kiedy Michałek biega jest to niemożliwe. Jedynie kiedy śpi, ale wtedy jest cała masa spraw domowych na głowie.\nKończę moje żale. Pozdrawiam - zbliżają się Święta - to może odpocznę (pocieszam się)\nEwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 05.04.01, 16:05 Dzięki Dziewczyny jesteście wielkie!!!Myślałam,że moje dziecko jest nienormalne, bo budzi się w nocy z 3 razy na jedzenie.Córeczka sasiadki od 4 miesiaca przesypia od 22,00 do 6,00 rano.Cieszę się, że z małą jest wszystko w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 05.04.01, 17:33 No cóż, ciekawam, ile ma ta córka sąsiadki miesiączków. Nie załamuj się, z moich obserwacji wynika, że dzieci nie rozwijają się "liniowo", tzn najpierw śpią gorzej, a potem tylko lepiej i lepiej. To się raczej zmienia, jak w kalejdoskopie. Mój Szymek spał pięknie do 4 miesiąca, a potem w kratkę. Teraz mam okres dobry (wcale się nie budzi, ma 11 miesięcy, ale ja od 10 miesiąca nie karmię piersią - sam się odstawił). Zdażają się jednka dziwne noce, ajk pisała już koleżanka powyżej. Pełnia księżyca, ząbki, czy jakaś inna cholera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: przesypianie nocy IP: *.* 13.04.01, 02:19 Mój synek ma 4 m-ce.Miewa lepsze i gorsze noce.Czasem budzi się raz,a czasem co godzinę.Myślę,że nikt Ci nie odp. kiedy dziecko zacznie przesypiać noce.Nastaw się na wariant pesumistyczny(kilka lat????},a może Cię mile zaskoczy?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stynka Re: przesypianie nocy IP: *.* 17.04.01, 23:39 Mój 2,5-miesięczny synek nie przesypia jeszcze całych nocy. Budzi się 1-2 razy do karmienia, ale najedzony natychmiast pięknie zasypia - bez płaczu i grymasów. Czytałam gdzieś, że warto karmić dziecko ok. 23-24, nawet jeśli wymaga to jego obudzenia. My - mamy - o tej porze jesteśmy jeszcze w miarę przytomne, a dzieciaczkom, gdy są najedzone, łatwiej jest przetrwać do rana, np. do 6-7. Na początku dzidziuś budzi się do karmienia ok. połowy tego okresu czasu, czyli ok. 2-4, ale stopniowo to karmienie można wyeliminować. Mój Jasiek jeszcze jest na etapie karmienia w środku nocy, ale zdarza mu się już dotrwać nawet do 5 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 20.04.01, 21:00 Moja Hania do 5 miesiąca miała kolki i spała w ciągu dnia od 10 minut do 30. Zasypiała na noc po 21 i regularnie co 2 godziny budziła się na jedzenie. Teraz ma 7 miesięcy w dzień zdarza jej się zasnąć na 1,5 godziny!!!. Na noc zasypia o 19.00 wieczór i budzi się o 7 rano. ALE po zaśnięciu wieczorem je jeszcze ze dwa razy i ok 6 rano. W międzyczasie mniej więcej co 1 godzinę budzi się na przytulenie - czasem wystarczy dać rączkę, a najczęściej cycka na dwa pociągnięcia. Ona śpi cały czas, ja się wybudzam i nie mogę zasnąć, a kładę się później niż ona, no bo prace domowe i to tylko te najpilniejsze ( brak czystego kubka ). Hanka potrafi mnie przećwiczyć i np.: przez trzy noce budzi mnie co 30 minut, czwartej nocy twardo śpi np.: 10 godzin ciurkiem, a ja budzę się co te cholerne 30 minut, by przytulić, ewentualnie nakarmić, a ta moja rozkosz śpi. Po takiej nocy budzę się z całkowitym niezromieniem tego co się zdarzyło. Hanka oczywiście śpi z nami.Pozdrawiam wszystkie niewyspane Mamy.PS. A jednak zdaje mi się, że wraz z wiekiem Hania śpi coraz lepiej. Ciut lepiej . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: przesypianie nocy IP: *.* 21.04.01, 07:47 Czesc WamNie uwierzycie, ale mój synek gdy skończył 3 miesiące spał bez budzenia się 14 godzin!!! Kładłam go o 18 godz, budził się o 8 rano. To było tak piękne, że nie mogło być trwałe. Bo jak skończył gdzieś 7 miesięcy i zaczęły się ząbki i raczkowanie, wstawanie, to przestał spać i się budzi czasem co pół godziny, godzinę. Daję mu wtedy pić i nasłuchuję czy zasypia, potem jak stwierdzam, że opłaca się przysnąć, to on się znowu budzi i tak w kółko. Kiedy to się skończy???? Marzę o tym!!! Oczywiście w dzień on śpi bardzo ładnie, tylko że ja za bardzo w dzień nie umiem spać.... Pozdrowienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś