IP: *.* 09.06.01, 22:11
Drogie mamy!Niedawno na forum prosiłam o radę co wybrać-żłobek czy nianię.Ze względów finansowych chyba zdecydujemy się na to pierwsze.Podzielcie się Waszymi wspomnieniami jak zniosły rozstanie z mamami Wasze dzieci.Czy 10-miesięcznego niemowlaka można na coś takiego jakoś przygotować? A może jednak "zarżnąć się" i wynająć nianię? Ale wpóścić kogoś obcego do domu i zostawić z nim dziecko-w tych czasach strach...Z góry dziękuję za odpowiedzi.A,jeszcze jak żłobek wpłynął na emocjonalny i fizyczny rozwój maluchów.Papa Aga mamut@pertus.com.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: mamut Re: Żłobek IP: *.* 09.06.01, 22:12
      Miało być "wpuścić" Sorki!!! POzdrawiam)))))))
    • Gość: guest Re: Żłobek IP: *.* 13.06.01, 10:53
      Moja córka ma 20 m-cy. Do maja była pod opieką niani - młodej osoby nie przygotowanej zawodowo do opieki nad dziećmi. Do nie dawna było wszystko w porządku, jednak od jakiegoś czasu Oliwia rano nie chciała się ze mną rozstać. Zauważyłam też, że nie ma już takiego dobrego kontaktu między dzieckiem i opiekunką. Byliśmy w rosterce. Postanowiliśmy, że przez czerwiec zostawimy jeszcze opiekunkę, ale nie będą już siedziały w domu lecz jeździły do żłobka na kilka godzin. Po pierwszej wizycie w żłobku,gdzie Oliwia została sama (!) na godzinę obserwowana przez nas przez szybę i po tym jak zostawiłam ją płaczącą z opiekunką w domu podjęłam decyzję. Myślę,że córka była znudzona byciem z nianią i odwrotnie. Oliwia często - codziennie spotykała się z rówieśnikami i myślę,że to też iało wpływ na pozytywne nastawienie do żłobka. Chodzi już dwa tygodnie i jeszcze nigdy nie widziałam jej płaczącej. Kiedy ją odbieram po pracy - wcale się nie spieszy. Jest pogodna, próbuje spiewać, trąbić jak krasnoludki, zaczyna wołać siusiu itd. Niestety już drugi raz ma katar. Ale to ju inny problem.Agnieszka Radziewińska napisała/ł:> Drogie mamy!Niedawno na forum prosiłam o radę co wybrać-żłobek czy nianię.Ze względów finansowych chyba zdecydujemy się na to pierwsze.Podzielcie się Waszymi wspomnieniami jak zniosły rozstanie z mamami Wasze dzieci.Czy 10-miesięcznego niemowlaka można na coś takiego jakoś przygotować? A może jednak "zarżnąć się" i wynająć nianię? Ale wpóścić kogoś obcego do domu i zostawić z nim dziecko-w tych czasach strach...Z góry dziękuję za odpowiedzi.A,jeszcze jak żłobek wpłynął na emocjonalny i fizyczny rozwój maluchów.Papa Aga mamut@pertus.com.plAgnieszka Radziewińska napisała/ł:> Drogie mamy!Niedawno na forum prosiłam o radę co wybrać-żłobek czy nianię.Ze względów finansowych chyba zdecydujemy się na to pierwsze.Podzielcie się Waszymi wspomnieniami jak zniosły rozstanie z mamami Wasze dzieci.Czy 10-miesięcznego niemowlaka można na coś takiego jakoś przygotować? A może jednak "zarżnąć się" i wynająć nianię? Ale wpóścić kogoś obcego do domu i zostawić z nim dziecko-w tych czasach strach...Z góry dziękuję za odpowiedzi.A,jeszcze jak żłobek wpłynął na emocjonalny i fizyczny rozwój maluchów.Papa Aga mamut@pertus.com.pl
    • Gość: guest Re: Żłobek IP: *.* 15.06.01, 07:42
      Moja córka ma 6,5 miesiąca a mając niecałe 5 musiała iść do żłobka. Ja także miałam dylemat czy niania czy żłobek, ale bałam się przyjąć obcą osobę do małej więc zdecydowałam się na to drugie. Na razie nie żałuję- córeczka jest bardzo zadbana,zawsze czysta i naprawdę bardzo dobrze się rozwija. Myślę, że duże znaczenie ma to jaki żłobek wybieramy, ja mój naprawdę sprawdziłam, zasięgałam opinii znajomych.
      • Gość: guest Re: Żłobek IP: *.* 26.06.01, 10:41
        A gdzie mieszkasz?
      • Gość: guest Re: Żłobek IP: *.* 28.06.01, 22:00
        Od października będę zmuszona oddać dziecko pod opieke. Myślałam o opiekunce ale bardzo się boje wpuscic nieznaną kobietę do domu, co innego gdyby była polecona przez kogoś Nie mamy niestety w Gdańsku zbyt wielu znajomych. Ale Wasze posty olśniły mnie-żłobek. Jakoś nie myślałam o tym. Może ktoś może polecić żłobek w Gdańsku (albo opiekunkę). Kiedy to trzeba załatwiać? Czy 15 miesięczny chłopiec nadaje się do żłobka? Dorota
    • Gość: guest Re: Żłobek IP: *.* 29.06.01, 23:35
      Agnieszko,nie moge pomoc jesli chodzi o wybor,ale akurat niedawno slyszalam od kolezanki o tym jak to wynajmujac nianie zainstalowali jednoczesnie mikro - kamere i w ten sposob wiedzieli co sie dzieje w domu pod ich nieobecnosc i byli spokojni o bezpieczenstwo dziecka. Poza tym nie przegapili tych wszystkich waznych etapow w zyciu maluszka o tyle,ze mogli je sobie obejrzec na video. Nie wiem jak kosztowne jest cos takiego w Polsce ale poza tym napewno do zrealizowania. Niania moze opiekowac sie jednoczesnie Twoim dzieckiem i dzieckiem jakiejs innej mamy i wtedy koszty sie rozloza na dwie rodziny. Tylko taka podpowiedz. Ja sama nie wiem co bym zrobila ale gdybym nie miala wyjscia pewnie `zarznelabym sie` bo nie wiem jak jest teraz w Polsce ale tutaj codziennie slyszy sie historie mrozace krew w zylach i to zarowno o nianiach jak i o zlobkach.Mysle,ze polska rzeczywistosc jeszcze nie jest tak tragiczna pod tym wzgledem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka