Dodaj do ulubionych

dobra książka

IP: *.* 16.07.01, 13:15
Hej! Jestem w 32 tygodniu ciąży, ale zależy mi na przeczytaniu dobrej książki na temat pierwszej opieki nad dzieckiem. Czy są jakieś dobre książki i czy warto je czytać czy polegać na doświadczeniu innych ?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: dobra książka IP: *.* 16.07.01, 13:36
      Moją ulubioną wczasie ciąży była "W oczekiwaniu na dziecko", a teraz zaglądam do następnej z tego cyklu "Pierwszy rok życia dziecka". A czy warto czytać? To zależy kto co woli - doświadczenie przekazywane w formie mówionej czy pisanej.
    • Gość: guest Re: dobra książka IP: *.* 16.07.01, 13:56
      Ja kupowałam dużo czasopism. I to polecam , choć z pewną dozą dystansu. Owszem, pożyczyłam też parę książek od koleżanek ,ale albo były tam przestarzałe informacje (np. z ery przedpampersowej) albo nieadekwatne do polskiej rzeczywistości ( np. tłumaczenia obcojęzycznych oryginałów - w jednym przeczytałam o zgubnym dla psychiki dziecka mieszkaniu w bloku z radą "przenieście się do domu z ogródkiem" - świetnie, tylko skąd wiąć te brakujące 200000zł?). W przychodni dostałam też darmową kasetę edukacyjną o pielegnacji niemowlęcia po obejrzeniu której byłam bliska załamania - to wszystko było tak strasznie zawiłe! Cały wykład na temat zdejmowania kaftanika ze szczegółowym opisem techniki wyginania rączek i łapania rękawków. Gdybym się miała tego trzymać pewnie nigdy nie udałoby mi się ubrać dziecka. Na szczęście we właściwej chwili pojawia się w człowieku instynkt i mimo szkód poczynionych przez wiedzę teoretyczną zwykle pozwala przejść to wszystko w sposób znacznie prostszy. :-)
      • Gość: Aania Re: dobra książka IP: *.* 16.07.01, 14:05
        Dziewczyny! dzięki za odpowiedź!Podglądam trochę moją siostrę (ma dwutygodniwego synka), jest to jej drugie dziecko, i to właśnie lekko mnie przeraża. Dlatego chciałabym coś więcej na ten temat poczytać. Słyszałam już o książce którą poleca Katarzyna, ale tego typu lektury jest tyle na rynku że naprawdę nie wiadomo co wybrać i co jest i będzie przydatne w opiece nad maluchem. Wiem, że poźniej jest instynkt, ale chciałam się "przygotować teoretycznie" a mam jeszcze dwa miesiące.
      • Gość: guest Re: dobra książka IP: *.* 17.07.01, 08:13
        Witaj,tez niedawno bylam w ciazy wiec rozumiem, ze chcesz wiedziec jak najwiecej. Ja czytalam doslownie wszystko, co wpadlo mi w rece. I moge polecic Ci wspaniala ksiazke wydawnictwa Rebis "Pierwszy rok zycia dziecka" - z calej masy tego, co czytalam ta wydala mi sie najlepsza - zwlaszcza zaraz po urodzeniu, kiedy lezalam w szpitalu i troche przerazona i zaraz potem - jak przyjechalismy z mezem i maluszkiem do domu - i wtedy bylismy oboje lekkko przerazeni. pozdrawiam i zycze powodzeniaAga
        • Gość: guest Re: dobra książka IP: *.* 17.07.01, 08:53
          Ja uwielbiam oprocz pierwszego roku jeszcze " W oczekiwaniu na dziecko" a nede wszystko "Drugi i trzeci rok zycia dziecka" z tej samej serii, bo wypelniaja luke i pisza o rzeczach ktore zazynaj nas meczyc juz po okresie gdy mielismy w domu slodkiego bobasa.
    • Gość: guest Re: dobra książka IP: *.* 06.08.01, 00:20
      Hej!Jako facet zapewne nigdy nie urodzę dzieckasmile. Ale nagle po bardzo trudnym porodzie Żony okazało się, że większość czynności(poza karmieniem oczywiście) muszę wykonać sam. I udało się, a nigdy nie przeczytałe ŻADNEJ bardziej lub mniej mądrej ksiązki. Zdaję sobie sprawę, że to jest jakaś pomoc psychologiczna ale w końcu teoria to tylko teoria(no i zarobek dla autorki) - skoro mnie się udało to Tobie jako Matce pójdzie bez problemów.Pozdrawiam i powodzenia
    • Gość: guest Re: dobra książka IP: *.* 06.08.01, 08:01
      My?lę, że do?ć dobrym podręcznikiem jest "eDziecko". Jak przejrzysz wszystkie wštki to na pewno będziesz miała dobrš instrukcję obsługi swojego dzidziusia.A jeżeli chodzi o "Pierwszy rok życia dziecka" to również Ci tę ksišżkę polecam. Trzeba tylko wzišć poprawkę na polskie warunki. Niektóre wštki czy porady sš trochę abstrakcyjne. I jeszcze jedno - zacznij czytać już teraz. Potem może się okazać, że nie ma na to czasu. Choć spotkałam już wypowied? emamy, która przyznała,że najwięcej ksišżek przeczytała wła?nie w tym czasie. Czego i Tobie życzę,Marta
      • Gość: Aania Re: dobra książka IP: *.* 08.08.01, 10:49
        Witam wszystkich !Przepraszam ale nie byłam na forum przez ładnych parę dni.Chciałabym serdecznie podziękować za wszystkie odpowiedzi. Są to cenne rady, z których na pewno skorzystam.Zostało mi jeszcze 5 tygodni i zaczynam się denerwować, ale myślę, że jak nasz maluszk przyjdzie na świat to wszystko będzie wyglądać inaczej (bardziej różowo).Pozdrowienia. Andzia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka