Dodaj do ulubionych

Co potrafi roczniak?

IP: *.* 15.10.01, 19:37
Mój synek za dwa tygodnie skończy roczek. Jestem zaniepokojona jego rozwojem intelektualym i emocjonalnym. Cały dzień najchętniej czworakowałby po podłodze i stawał przy meblach. Nie może usiedzieć na jednym miejscu, kręci się i płacze przy ubieraniu. Tylko na spacerach mam trochę spokoju i w nocy. Najgorsze jest jednak to że nie mogę (czy nie umiem?)nauczyć go ani pa pa ani koci koci ani dosłownie nic. On po prostu nie chce się skupić. Czy to normalne? A może nie musi jeszcze nic rozumieć? Jak sprawdzić czy moje słowa do niego docierają? Czy ja mam problem czy to moja imaginacja? Dodam, że neurolog nie zauważyl nic niepokojącego, a ja i tak się martwię patrząc na inne dzieci.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Co potrafi roczniak? IP: *.* 15.10.01, 22:22
      Po prostu daj sobie na wstrzymanie, a dziecku trochę spokoju. Nie robi pa pa ani koci koci? I co z tego? Mój synek ma teraz 14,5 miesiąca, kiedy miał rok latał na kolanach, trochę chodził samodzielnie nie dawał się normalnie ubierać(zaczęliśmy używać pieluch libero Up&Go, jak go złapałam to mogłam ubrać). Teraz już robi pa pa kiedy ja mówię do widzenia, klaszcze kiedy się powie brawo lub kiedy ktoś inny klaszcze. Twój też się nauczy ale w swoim czasie.
    • Gość: guest Re: Co potrafi roczniak? IP: *.* 16.10.01, 11:24
      Ewcia, nie przejmuj się. Mój Kubuś skończył 13 m-cy i dopiero teraz zaczął samodzielnie chodzić. Nie chce robić papa, klaszcze kiedy mu się chce. Nie mówi nic w naszym języku - oprócz ciągłego ma-ma, tylko gaworzy po swojemu. Wiem że inne cudowne dzieci w tym wieku opowiadały bajki i czytały śpiewająco gazety. Daj sobie na luz. Każde dziecko rozwija się indywidualnie i nie ma co się przejmować. Widzę, że fizycznie dobrze się rozwija, pediatra też nie ma zastrzeżeń. Że nie chce mówić, klaskać? i co z tego. Zacznie w swoim czasie. Ja też mam problemy z przebraniem małego. Wprost wpada w histerię gdy mam mu zmienić pampersa. Po prostu tego nie lubi. Staram się go wtedy zagadywać. Czasem skutkuje, czasem nie. Nie przejmuj się, takie są dzieci.Pozdrówka,Asik
      • Gość: guest Re: Co potrafi roczniak? IP: *.* 16.10.01, 12:31
        A wiecie co, mnie się czasem zdaje, że dzieci, jak już wyrastają z dziecięctwa, stają się coraz genialniejsze. Ileż ja się nasłucham o dzieciach z poprzednich pokoleń (albo tylko kilka lat starszych od mojego), które w wieku roku czy 1,5 płynnie już gadały! A jakoś w najbliższym otoczeniu takiego nie spotkałam. Mój Szymek ma 1,5 roku i gada tylko parę jemu tylko znanych słów i kilka "dźwiękonaśladowczych". Pewnie jak trochę podrośnie, to też mi się wszystko pomiesza i dodam mu to i owo.
      • Gość: guest Re: Co potrafi roczniak? IP: *.* 16.10.01, 12:45
        Dziewczyny mają rację, że nie trzeba się przejmować, tym bardziej po diagnozie lekarskiej, że wszystko w porządku. A jeżeli chcesz go czegoś nauczyć, to obserwuj go dokładnie, zobacz co umie robić, jak mówi po swojemu i wykorzystaj w nauce te jego umiejętności.Pozdrawiam.Aga mama Pawełka
    • Gość: guest Re: Co potrafi roczniak? IP: *.* 16.10.01, 13:08
      Cześć, Ewa!Moja Zuzka tez kończy roczek za 2 tygodnie - a dokładnie 2 listopada. I powiem co, co robi:1. Raczkuje zawzięcie.2. Podnosi się przy meblach, cały czas chce, aby ja prowadzać za raczki.3.Robi pa pa i klaszcze, ale jak ma na to ochotę...4.Za "chiny" nie da się połozyc przy przewijaniu!5.Potrafi sie kłócić w swoim jezyku, tzn. piszczy na całe gardło..Jak widzisz umie dokładnie to samo, co twój synek. Nie zamartwiaj sie na zapas, nie ma o co! I PAMIĘTAJ: NIGDY NIE PORÓWNUJ SWOJEGO DZIECKA Z INNYMI! KAŻDE DZIECKO ROZWIJA SIE INDYWIDUALNIE!! Nie słuchaj sąsiadek, ciotek i babć, że dziecko ich znajomych to jak miałao roczek to umiało już...id..Trzymaj się!KIKA - (Ewa- mama Zuzi)
      • Gość: guest Re: Co potrafi roczniak?Dzięki IP: *.* 16.10.01, 17:02
        Dzięki Wam wielkie za te odpowiedzi. Chyba faktycznie niepotrzebnie się martwię. Przestanę słuchać paru koleżanek i teściowej i będzie OK. Tymczasem wróciliśmy z basenu i bohater zasdnął ze zmęczenia. Pozdrowienia. Dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka