Gość: guest IP: *.* 25.11.01, 22:28 bardzo ciekawi mnie kiedy malenki czlowiek zaczyna sie usmiechac w miare regularnie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: pierwszy usmiech IP: *.* 26.11.01, 10:01 Moje maleństwo (jutro skończy 5 tygodni) powoli zaczyna się do nas uśmiechać. I robi to już świadomie (żadne tam pseudo - uśmiechy związane z gazami w brzuszku). Zuzia najczęściej odwzajemnia nasz śmiech. Np. gdy zrobi jakąś śmieszną minkę, my parskamy śmiechem, ona najpierw patrzy na nas tymi słodkimi ślepiami i ... sama zaczyna się uśmiechać (aż serce rosnie z radości na taki widok).Ponoć pod koniec 2 miesiąca dzieciaczki usmiechają się już na całego.PozdrawiamHanka z Zuzią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pierwszy usmiech IP: *.* 26.11.01, 19:04 Ja pamiętam przerozkoszny pierwszy uśmiech mojej Luleńki - to było w 6 tygodniu życia, w pewien słoneczny poranek lutego, gdy byłyśmy jeszcze w łóżku. Długi czas tylko ja byłam adresatką tych promiennych uśmiechów, potem powoli tatuś i babcia. Nieznajomych Julka wcale nie raczyła obdarzać tym cennym darem, mimo że gdzieniegdzie piszą, że niemowlęta w pewnym wieku uśmiechają się do wszystkich twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pierwszy usmiech IP: *.* 26.11.01, 17:05 A ja musiałam czekać na świadomy uśmiech /na widok mojej gębusi/ pełne dwa miesiące. Już bałam się że urodziłam jakiegoś ponuraka. Na pocieszenie jak już zaczął to teraz śmieje się nieustannie i jest najpogodniejszym maluchem pod słońcemCałuski Edyta mam Alexa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pierwszy usmiech-Madzia usmiechnęła się do mnie!!! IP: *.* 26.11.01, 17:39 HejkaWłasnie dzisiaj moja córeczka uśmiechnęła sie do mnie!!! Wczoraj skończyła 7 tygodni. A generalnie dziecko zaczyna świadomie uśmiechać się w wieku około 1,5-2 miesiące (oczywiście nie można uogólniać-co dziecko to inaczej )PozdroAga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pierwszy usmiech IP: *.* 27.11.01, 14:51 Maciuś zaczął się uśmiechać jak miał tak 6 tygodni, ale robił to na początku jedną połową twarzy -taki pół-uśmiech . Już się baliśmy,że on tak się bedzie uśmiechać. Ale na szczęście po jakiś trzech tygodniach uśmiechały się już dwie połowy twarzy - a dziś śmieje się głośną całą buzią PozdrawiamyAsia i Maciuś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pierwszy usmiech IP: *.* 27.11.01, 15:03 Nasz Michaś po raz pierwszy "świadomie" uśmiechnął się ok. 6 tyg. życia. A gdy miał ok. 2,5 m-ca uśmiechnął się GŁOŚNO w odpowiedzi na moje dziwne miny czy dźwięki, które do niego kierowałem.PozdrawiamArtur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pierwszy usmiech IP: *.* 29.11.01, 21:54 HEjpierwsze usmiechy to juz od urodzenia (jak mu po jelitach gazy chodza hii wg. madrych ksiazekA swiadomie jak ja to nazywam ok 5 tygodnia zyciaAle jest to bardzo indywidualna sprawa.Pozdrawiam,Thessi mam Mateuszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: pierwszy usmiech IP: *.* 30.11.01, 10:06 Wczoraj mi się wydawało, że moja pięciotygodniowa Luizka się do mnie uśmiechnęła w odpowiedzi na mój uśmiech. Ale dzisiaj w nocy zrobiła to znowu i znowu, więc jestem cała w skowronkach!!!!!! Nareszcie wiem, że mojemu maleństwu ze mną jest dobrze!!!!!!Kasia R mama Luizy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest trądzik niemowlęcy??!!! IP: *.* 30.11.01, 13:57 Witam,Mój trzytygodniowy Filipek jest absolutnie doskonałym i ślicznym dzieciątkiem tylko od kilku dni zauważyłam drobne krostki na jego buźce. One szybko schodzą, ale pojawiają się nowe. Czy możliwe, że może to być trądzik niemowlęcy? Jeśli tak, co robić? Dodam, że na początku przemywałam mu buzię rumiankiem, ale potem jakoś zaniechałam tej procedury. Może wrócę do tego i jakoś się uspokoi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: trądzik niemowlęcy??!!! - do Dagmary IP: *.* 30.11.01, 14:33 Dagmaro - u mnie jest tak samo jak u Ciebie. Dodatkowo pediatra rodzinna postraszyła mnie, że to skaza!!! Zastosowałam dietę rygorystyczną, ale nie pomagało mimo jedzenia naprawdę ryżu na wodzie. W poradni neonatologicznej powiedzieli, że nie skaza i żebym ropne krosty przemywała tym spirytusem z riwanolem, który dostałam do pępka. Ostatnio dodatkowo smaruję czółko kremem nawilżającym do pielęgnacji z serii Nivea Baby i pomaga.Myślę, że przemywanie rumiankiem dobrze Filipkowi zrobi.Kasia R mama Luizy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: trądzik niemowlęcy??!!! IP: *.* 30.11.01, 15:02 Nasz synek też miał takie drobniutkie krostki na twarzy. Lekarz powiedziala, żeby smarowac twarz delikatnym kremem dla niemowląt. Smarowaliśmy (krem BAMBINO) i pomogło.PozdrawiamArtur Odpowiedz Link Zgłoś