IP: *.* 03.12.01, 10:23
Mam pytanie czy dziecko którejś z was miało lub ma sapkę. Moja miesięczna córeczka ma i mam wrażenie że cały czas ma katar, byłam u lekarki która stwierdziła sapkę niemowlęcą a ja mam wrażenia akby moja córka była przeziębiona. Kiedy to mija ?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Sapka IP: *.* 04.01.02, 15:06
      Moj syn Kuba tez urodzil sie z sapka, dzis ma 6 miesiecy i nadal ja ma chociaz coraz mniejsza. To podobno fizjologia i nie ma sie czym martwic, uwiez mi.
      • Gość: guest Re: Sapka IP: *.* 04.01.02, 20:52
        hej,mój mały dostał sapki jak miał trzy tygodnie i miał ją do.... nie pamiętam kiedy :-) ,do ok. 7 miesięcy;po prostu przestałam zwracać na nią uwagę;przedtem też miałam wrażenie, że jest cały czas przeziębiony; trafiłam na dobrą panią alergolog, która mi właśnie wytłumaczyła, że to fizjologiateraz ma 12 miesięcy i po sapce ani śladupozdrawiam
        • Gość: guest Re: Sapka IP: *.* 05.01.02, 20:16
          Dziewczyny moja cora wyszla ze szpitala (4 dni) z sapką w efekcie wyladowalismy na ostrym dyzurze laryngologicznym po kilku dniach i odessali jej katar specjalnym urzadzeniem od tego czasu byl spokoj nie meczcie dzieci jesli sie to zdarzy tylko odessajcie to cholerstwo
    • Gość: guest Re: Sapka IP: *.* 05.01.02, 20:15
      hmmm przede wszystkim pytanie, czy Ty lub Twoj maz jestescie na cos (cokolwiek) alergikami, jesli nie to raczej spokojnie - minie sama ...jesli jednak, ktores jest alergikiem to przyjzalabym sie tej sapce blizej - moze miec podloze wlasnie alergiczne ..Moja Julitka pozbyla sie sapki po usunieciu z domu kotow, kwiatow, dywanow, ksiazek z sypialni i przestawieniu sie na mycie domu woda z ludwikiem ....Nie chce Cie straszyc ale nie warto bagatelizowac alergii (a to moze byc jej jednym z objawow).Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Sapka IP: *.* 05.01.02, 23:57
        Mnie pediatra (nie jeden) powiedział, żeby wydzieliny z noska nie odciągać żadnymi gruszkami ani niczym innym, bo to powoduje , iż nosek produkuje tej wydzieliny jeszcze więcej. A propos alergii, moja pani pediatra zapytana czy sapka może być alergią na kurz lub kota powiedziała że NIE, alergia pojawia się ponoc dopiero później - po 12 miesiącu, a sapka zniknęła sama, gdy mały miał chyba trzy miesiące. U nas na trochę pomagała sól fizjologiczna zakraplana do noska i kładzenie małego wyżej - nie na płasko. Po prostu musisz to przeczekać. Pozdrawiam i życzę cierpliwości...
        • Gość: guest Re: Sapka IP: *.* 06.01.02, 19:42
          Polemizowalabym z Toba (a raczej z Twoja pania pediatra) i to bardzo mocno ! Zapchany nosek moze byc zarowno zwykla sapka jak i symptomem alergii !! A co do wieku - alergia moze objawic sie praktycznie zaraz po urodzeniu - pytanie tylko jak dlugo bedzie sie dochodzic do tego, ze to wlasnie alergia a nie cokolwiek innego.Ja jednak Olu namawialabym Cie na wizyte u alergologa jesli dziecie jest w grupie ryzyka (czyli ktores z rodzicow z alergia) czasu za duzo nie zabierze a moze bardzo pomoc.Julitka jest alergiczka praktycznie od urodzenia - wowczas skora i nosek reagowaly bardzo silnie na wszystkie standardowe alergeny czyli kurz, proszek do prania, moja dieta z elementami mleka itd. itd. Dzieki temu, ze od razu stwierdzilam, ze jest to prawdopodobnie alergia, mysle, ze oszczedzilysmy sobie nadmiaru farmakologii.Co do pediatrow - wiem tylko tyle - sa rozni np. moja pani lekarz z rejonu kazala mi rozwieszac wokol lozeczka malej mokre reczniki na noc - i wszystko byloby ok. gdyby nie to, ze jest to koszmarna wylegarnia roztoczy i przy zagrozeniu alergia wlasnie na roztocza, mozna taka "inhalacja" dziecko wykonczyc .......
    • Gość: Zuzanna Re: Sapka IP: *.* 29.01.02, 21:36
      moj misio ma 6 tyg i tez ma sapke. martwilam sie ale po przeczytaniu waszych postów uspokoiłam sie. ufffff... fajny ten internet
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka