IP: *.* 14.12.01, 22:15
Co robić jak dzieciaczek prawie po każdym najedzeniu ma czkawkę? Zje, poleży 2-5 minut i się zaczyna..... dostawiam go wtedy na chwilę do piersi, żeby się nie męczył i przechodzi. Co robić, aby zlikwidować czkawkę albo do niej nie dopuścić? Pozdrawiam,Monika A/P.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Czkawka. IP: *.* 15.12.01, 10:06
      Marci prawie ciągle jako niemowlak miała czkawkę (zupełnie jak opisujesz). Było to wynikiem nie w pełni wykształconychukł. oddechowego & pokarmowego oraz wrażliwości organizmu na zmiany.Niepokoiło mnie to podobnie jak Ciebie, zapytani pediatrzy odpowiadali, że czkawka nie jest dla dziecka w żaden sposób bolesnaczy uciążliwa. "Ataki czkawki" już ustały :), dzisiaj w wieku 15m. Marcelka reaguje czkawką na nagłe zmiany temperatury (np.: gdy jest jej za zimno,zanim o tym sama powie).Nie przejmuj się tym zbytnio (nie jestś sama!!!) ale lepiejskonsultuj z pediatrą. On udzieli profesjonalnej odpowiedzi.Nika - mama Marceli z czkawką
    • Gość: guest Re: Czkawka. IP: *.* 15.12.01, 15:46
      czesc mamo lisTopadowa,Ania Tez ma ciagle czkawke,co wiecej jej sie To zaczelo juz u mnie w brzuchu.Swoja droga skad mozna wiedziec ze dziecka To nie meczy...Ja Tez daje jej possac piers i To w zasadzie jedyna meToda o ktorej slyszalam,skuTeczna,ale daje ciekawe eFkTy dzwiekowe,czasami pekamy ze smiechu.Pozdrowienia dla pociechy
      • Gość: guest Re: Czkawka. IP: *.* 15.12.01, 17:21
        Czesc :)))Dolaczam sie do Was, bo moje dwutygodniowe malenstwo tez jest "czkawkowe".Podobnie jak Wy staram sie przystawiac go do piersi, ale nie zawsze to pomaga, pozostaje wtedy czekanie, az samo przejdzie.Moze ktos jeszcze podpowie, co mozna zrobic, zeby czkawkowe ataki szybciej ustepowaly?
        • Gość: guest Re: Czkawka. IP: *.* 16.12.01, 12:44
          czesc,nasze bable (ponad 2-tygodniowe teraz) tez sa czkawkowe - juz w brzuszku podskakiwaly ;-)najlepiej pomaga, jak tatus wezmie na rece, otuli mocno "calym soba", przytuli i tak potrzyma chwilke. z reguly przechodzi ;-)pozdrawiamy,S., AsiaT i bable ;-)
    • Gość: guest Re: Czkawka. IP: *.* 15.12.01, 22:35
      Oczywiście miałam podobne problemy jak wy teraz /6 m-cy/ mniej. Mam sprawdzoną metode na czkawke - trzeba na chwile założyć czapeczke.
    • Gość: suzimuzi Re: Czkawka. IP: *.* 16.12.01, 11:31
      Czesc!Izunia ma juz 5 tygodni. Jej czkawka tez zaczela sie juz u mnie w brzuchu. Dostaje jej po jedzeniu oraz gdy zrobi jej sie chociaz troche zimno.Po jedzeniu, juz po odbiciu, nosze ja dluzej w pozycji pionowej (albo siadam na fotelu i trzymam ja na piersi) - okryta kocykiem. Izunia wtedy przysypia, a po przelozeniu do lozeczka nie dostaje juz czkawki.Proponowalabym tez nie klasc dziecka po jedzeniu na pleckach lecz na prawym boku.:hello:Suzann
    • Gość: guest Re: Czkawka. IP: *.* 19.12.01, 11:03
      Cześć! Moja Zuzka też miała czkawkę już w brzuszku, a potem po każdym jedzeniu - tak jak Twój maluszek. Do teraz czasami męczy ją czkawka, ale coraz rzadziej. U nas pomogła zmiana pozycji przy karmieniu. Ponieważ miałam bardzo dużo pokarmu i dodatkowo mała się potrafiła zakrztusić to karmienie wyglądało tak, że ja się kładłam a na obie kładłam Malutką. Musiła się nieco napracować, ale czkawki były zdecydowanie rzadsze i przestała się krztusić. Pozdr Alka :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka