Dodaj do ulubionych

zaparcia-ratunku!!!!!

IP: *.* 08.01.02, 03:10
Mój 2 miesieczny syn , dokarmiany Nestle NaNem, ma koszmarne zaparcia.Czasami nie pomagaja nawet czopki glicerynowe!!!Z mojej diety wykluczyłam wszystko zaparciowe, mleko rozcieńczam w wiekszej ilości wody niż trzeba, poje koperkiem i rumiankiem...Co robić??????
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: zaparcia-ratunku!!!!! IP: *.* 08.01.02, 05:13
      Cześć !!!Właśnie czytałam o zatwardzeniu u niemowląt, po 6 tygodniu życia niektóre dzieci karmione piersią mogą mieć normalny, miękki stolec co kilka dni i to jest zupełnie normalne pod warunkiem że dobrze siusiają, tzn. 5,6 ciężkich pieluch w ciągu 24 godzin, poza tym przybierają na wadze no i generalnie są zadowolone z życia. Jeżeli problemem są twarde stolce które powodują u dziecka ból i płacz najlepiej iść do pediatry, problem może być spowodowany przez mieszankę lub jakiś jej składnik. Czasem dzieci mają problem z oddaniem normalnego, miękkiego stolca, taki problem miałam z moją córką, oprócz czopków robiliśmy dużo gimnastyki, to znaczy rowerek nóżkami, masaż brzuszka, dzieci generalnie to bardzo lubią i naprawdę to pomagało. Poza tym w wieku 2 miesięcy cząsto występuje kolka, gazy itd. Mój syn który ma teraz 4 miesiące miał np. w tym wieku gazy, bolesne, szczególnie w czasie karmienia, puszczał gazy, od razu przy tym wrzeszcząc i odrywając się od piersi. Było to bardzo stresujące, dla mnie oczywiście, no i wyglądało to jakby nie mógł zrobić kupki. Niestety nie wiem nic na temat mieszanki którą podajesz bo nie jestem w Polsce, ale może powinnać poradzić się lekarza, dzieci karmione piersią rzadko mają zaparcia, więc ona może być powodem problemu. W każdym razie na zakończenie muszę wspomnieć że nie powinnaś rozcieńczać mieszanki, to jest pożywienie którego Twoje dziecko potrzebuje, w ten sposób mały zaspakaja się wodą a nie dostaje składników odżywczych, może przez to przestać przybierać na wadze. Jeżeli myślisz że mieszanka powoduje zaparcia to musiz spróbować ją zmienić.Powodzenia,Agnieszka
    • Gość: guest Re: zaparcia-ratunku!!!!! IP: *.* 08.01.02, 09:11
      Rozumiem Twoje zdenerwowanie, mój synek ma teraz 1,5 roku ale nadal (czasami) ma problemy z kupkami. Jak karmiłam piersią i załatwiał się nawet raz na tydzień, stosowaliśmy czopki i termometr, jak zaczeły wychodzić ząbki wszystko najczęściej było ok.- martwię się co będzie jak przestaną wychodzić. Lekarz powiedział kiedyś mi, że kupki (zaparcia i biegunki) i alergie to teraz bardzo częsta dolegliwość u dzieci. I czym to jest spowodowane?
    • Gość: guest Re: zaparcia-ratunku!!!!! IP: *.* 08.01.02, 17:54
      Wiem co to znaczy, bo mój syn był karmiony Bebilonem i ponad rok walczyliśmy z zaparciami.Przede wszystkim dawać dużo pić, herbatek ziołowych, a później soczków. Można delikatnie masować brzuszek zgodnie z ruchem wskazówek zegara, ćwiczyć rowerek. Nam to niewiele jednak pomogło i skończyło się na poradni gastrologicznej. Myślę,że jeżeli nawet czopki nie pomagają, to warto udać się z problemem do lekarza i nie dać się zbyć mówieniem, że dziecko może kilka dni kupki nie robić.Jeśli ma zatwardzenie, to może samo sobie nie poradzić.Może wystarczy zmienić mleko, a może trzeba będzie wprowadzić lek - to już jest decyzja lekarza. Nam pomógł Duphalac. Nie będę się rozpisywać, bo na temat zatwardzeń było dużo pisane w tamtym roku, więc, może uda Ci się jeszcze ten wątek odszukać np. w archiwum eDziecka. Jeśli jednak miałabyś jakieś pytania, to służę pomocą. Nasza walka z zatwardzeniem już się zakończyła sukcesem, czego Wam również życzę.
    • Gość: Gosiat Re: zaparcia-ratunku!!!!! IP: *.* 09.01.02, 19:11
      Nam pomogła zmiana mleka. NAN 1 ma najwięcej żelaza ze wszystkich mlek na rynku, a ono często powoduje zaparcia. Polecam Bebiko 1 Omneo albo Bebilon 1.Gosia mama Zuzi.
    • Gość: guest Re: zaparcia-ratunku!!!!! IP: *.* 09.01.02, 19:34
      Spróbuj podać lek homeopatyczny o nazwie ALVIA firmy dagomed. Mojej córce pomaga. Możesz równierz spróbować wkropić na pępek kroplę kropli miętowych, które podobno pomagają zmniejszyć napięcie brzuszka - osobiście tego nie próbowałam, ale koleżanka to stosowała u swojego dziecka. Powodzenia Agnieszka mama 4 miesięcznej Zuzi.
    • Gość: guest Re: zaparcia-ratunku!!!!! IP: *.* 09.01.02, 21:21
      hejMoja 3-miesięczna Madzia też robi kupkę co 5-6 dni i to przy pomocy. Nie pomagają masaże brzuszka, nie pomogły gotowane i przecierane śliwki. Lekarka przepisala nam proszek troisty ale nie moglam dostać w żadnej aptece. W końcu przepisała mi Debridat-po nim Madzia zrobiła kupkę (normalną rzadką koloru musztardy-czyli prawidłową). Bardzo pilnuję diety i w sumie nie wiem skąd te zaparcia u małej. Ale ona jest pogodna nie płacze więc chyba jej to nie dokucza-już bardziej ja panikuję.Najlepiej poradź się lekarza bo może faktycznie to wina mleka.Powodzenia w walce z kupkami ;)Aga :hello:
      • Gość: guest Re: zaparcia-ratunku!!!!! IP: *.* 10.01.02, 09:12
        Mojej Madzi (10 mies.) zdecydowanie pomogło siemie lniane. Zmielone siemie (w młynku do kawy) dodaje do zupki (1-2 łyżeczki)i gotuję. Uważam, że to super środek. Też miałam ten problem, ale odkąd zaczęłem stosować siemię, problem przestał istnieć. Madzia robi regularnie kupki (co dwa dni) o normalnej- śreniej - konsystencji.Jeśli Twój maluszek jest malutki proponuje podajć mu sam wywar z siemienia, chociaż kilka łyzeczek, ugotowanych z 1 - 2 łyżeczek siemienia. Zobaczysz, że bedzie rezultat.Acha! pytałam pediatry, czy można: powiedziała, że to dobry naturalny środek, bez skutków ubocznych.Pozdrawiam,Monia
    • Gość: guest Re: zaparcia-ratunku!!!!! IP: *.* 11.01.02, 21:58
      Też przeszłam ten koszmar, mały nie robił kupy nawet 6 dni. Dokarmiałam go NaNem, wreszcie poszłam do lekarza ten powiedział że to normalne no i że może być to na tle alergicznym. Kazał mi Kamilka karmić tylko piersią. Robiłam tak ale do czasu. Musiałam wrócić na studia. Kupiłam małemu Bebilon pepti i kłopot znikł na zawsze, może ty też tak zrób? Anka.
    • Gość: guest Re: zaparcia-ratunku!!!!! IP: *.* 12.01.02, 00:53
      wiem,ze latwo powiedziec-nie martw sie,ale moja corka tez miala zaparcia,mimo ze karmilam ja wylacznie piersia-i wlasnie to ,,wylacznie" stanowilo problem.kiedy w 5 miesiacu wprowadzilam zupki,problem sie skonczyl.twoj syn jest malutki,ale jesli zaparcia nie powoduja u niego boli,nie sa przyczyna placzu i kolek i nie trwaja dluzej niz tydzien,nie martw sie- to minie.jego uklad trawiacy i wydalniczy dojrzeje!pozdrawiam!
    • Gość: kuraczek Re: zaparcia-ratunku!!!!! IP: *.* 23.01.02, 17:02
      Dziewczyny Kochane!!!Wielkie dzięki za wszystkie rady.W końcu po 50000000 prób różnorakich ćwiczeń i diet spróbowałam mleka gerbera i........POMOGŁO!!!!!!!!!!Zapach kupy nie jest co prawda najprzjemniejszym zapachem na swiecie ;) ale wole to niz marudzenie i płacz mojego "zapartego" syna. Pozdrawiam serdecznie :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka