Dodaj do ulubionych

WCZESNE ZABKOWANIE

IP: *.* 14.01.02, 17:10
Witam :) Chcialam sie Was poradzic. Otoz moja 3,5 miesieczna corkeczka od kilku dni jest calkiem innym dzieckiem. Podejrzewam ze to zabkowanie. Oto objawy:1.mocne slinienie sie2.pchanie wszystkiego co pod reka do buzki (nie ssie tylka mocno zagryza palec)3.ociera dziaslo o dziaslo (mozna to porownac do tego jak kobieta ustami rozprowadza szminke na wargach)4.problemy z nocnym zasypianiem5.ogolne rozdraznienie i marudzenie6.ciagle wydawanie dzwiekow typu "yyyyyeeeeeeyyyyeeee" (cos pomiedzy piszczeniem a wyciem)Czy myslicie ze to juz? Co powinnam robic,aby jej ulzyc? Nie potrafi jeszcze zbyt dlugo utrzymac w raczce zabawki, wiec gryzak jest dobry na jakies 2 minuty.Dodam jeszcze ze w czwartek przyjela szczepionke polio domiesniowo, czy to moglo wzmoc bol i rozdraznienie ??Pozdrawiamy :):bounce:
Obserwuj wątek
    • Gość: AgnieszkaP. Re: WCZESNE ZABKOWANIE IP: *.* 14.01.02, 17:34
      Cześć !!!Przez chwilę miałam wrażenie że to ja napisałam ten post !!!Mój syn który 4 stycznia skończył 4 miesiące zaczął pokazywać dokładnie takie same objawy tydzień temu. Nic dodać nic ująć. I żeby było śmieszniej, następnego dnia też otrzymał szczpionkę. Tak więc przez około 24 godziny po szczepionce był niezły cyrk, marudzenie, płacz, podwyższona temp. itd. Tak samo jak w przypadku Twojej córeczki gryzak nie spełnia zadania. Ja podaję lek przeciwbólowy ale tylko w razie potrzeby tzn. kiedy naprawdę zaczyna płakać, ponadto siadamy sobie razem i daję mu do gryzienia własny, czysty oczywiście, palec. On to bardzo lubi, gada przy tym jak najęty. Pozy tym stosowałam też żel przeciwbólowy na dziąsła, działał bardzo dobrze, ale widziałam że syn się krzywił, może mu nie odpowiadał smak więc ostatnio już sobie głowy nie zawracam i podaję tylko przeciwbólowy. W każdym razie szczepionka na pewno przyczyniła się do pogorszenia objawów, mój lekarz rodzinny np. zaleca podanie leku przeciwbólowego,acha, który równocześnie działa przeciwgorączkowo, na godzinę przed wizytą na której Kuba dostaje szczepienie. Powodzenia, ja przechodzę przez dokładnie to samo, dodam jeszcze że ząbek może się nie pojawić jeszcze przez parę miesięcy.Pozdrowienia,Agnieszka
      • Gość: guest Re: WCZESNE ZABKOWANIE IP: *.* 14.01.02, 18:11
        Czyli jednak to tosadMam jeszcze pytanie, czy jakos zmienilas zycie dzidzi aby ograniczyc jej dodatkowe stresy, tzn. wyjscia, wizyty itd. ?Jak sobie radzisz na spacerach?Pozdrawiam :)
        • Gość: AgnieszkaP. Re: WCZESNE ZABKOWANIE IP: *.* 14.01.02, 20:42
          Nie myślę żeby trzeba było zmieniać styl życia drastycznie dlatego że dziecko ząbkuje. Ja przez pierwsze dwa dni nie wychodziłam głównie dlatego że mały miał trochę podwyższoną temperaturę, a po podaniu leku trochę się pocił. Poza tym naprawdę nie chciałam doprowadzić do sytuacji że on będzie wrzeszczał z bólu a ja będę gonić do domu z wózkiem. Teraz,minął prawie tydzień, sytuacja jest prawie pod kontrolą. Na spacerze pomaga smoczek, zresztą mój mały prawie zawsze w wózku zasypia, natomiast jeżeli gdzieś idę na dłużej, tak jak np. w sobotę pojechaliśmy na dłuższe zakupy, to biorę ze sobą przeciwbólowy. Obyło się bez podawania. Myślę że sama zauważysz jak mała się zachowuje i czy warto ją gdzieś ciągnąć na wizyty itd. Trzymaj się i za bardzo się nie przejmuj. Moja 7 letnia córa w ubiegłym roku traciła po kolei wszystkie mleczaki a ja patrzyłam ze zgrozą bo wydawało mi się że dopiero co jej wyrosły. Nawet się nie obejrzysz a u Ciebie będzie tak samo.Pozdrowienia,Agnieszka
    • Gość: guest Re: WCZESNE ZABKOWANIE IP: *.* 15.01.02, 00:39
      Moja coreczka pierwsze dwa zeby dostala w 3 miesiacu, nastepna dwa w czwartym, teraz ma dziesiec miesiecy i osiem zebow, ida nastepne. Od poczatku smarowalam dziasla niestety nie zelem bo nie moge go kupic poniewaz nie mieszkam w Polsce, ale jakims plynem specjalnym dla maluchow. Na poczatku nie dala sobie posmarowac, pewnie nieodpowiadal jej smak, za to teraz tylko zobaczy buteleczke to juz otwiera buzke. Zadne gryzaczki nie skutkowaly, nie sa chyba odpowiednie dla 3 miesiecznego szkraba, bo moje malenstwo dopiero teraz zaczyna doceniac gryzaczki. Pamietam ze najlepszym gryzaczkiem byl moj palec.
    • Gość: joannaz Re: WCZESNE ZABKOWANIE IP: *.* 16.01.02, 08:54
      Częśc mamy ząbkujących szkrabów. Podobnie ja wy ja też przez to przechodziłam, gdy Zosia miała 3,5 m. Pierwszy ząb wyszedł, gdy miała 4 m. W zasadzie w fazie ząbkowania jesteśmy non stop. Teraz Zosik ma 11, 5 miesiąca i 9 ząbków. Ja polecam żel Calgel i podobnie jak jedna z mam własny palec. Na szczęście im starsze dziecko tym łatwiej. :hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka