Dodaj do ulubionych

Czy budzić?

IP: *.* 16.05.02, 19:30
Mam pytanie czy należy budzić dziecko na kąpiel? Jeżeli kąpiemy małą(6 tygodni) o 21-szej a tymczasem ona zasnęła o 19-tej i smacznie śpi to powinnam ją budzić czy nie? Jeżeli sama się obudzi to znowu będzie bardzo głodna co wtedy mam zrobić-najpierw nakarmić a potem kąpać i znowu karmić?Może należałoby nie pozwolić jej zasnąć przed kąpielą?Ale jak to zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: brytnej Re: Czy budzić? IP: *.* 16.05.02, 19:38
      Czesc!Jezeli ona jest taka malutka to mysle ze kapiel o 21 to troche za pozno.Moj synek na 11 m-cy kapie go o 19 usypia o 20 .Mysle ze powinnas kapac ja wczesniej,a jezeli nie chcesz,to nic sie nie stanie jezeli czasami jej nie wykapiesz(pamietaj tylko zeby zmienic pieluszke)Jak moj Janek czasami "pada"o 18 i go budze na kapiel to potem mam straszny problem zeby go ululac-dziecko w kapieli(przynajmniej moje)bardzo sie rozbudza.Pozdrawiam-Basia
    • Gość: Mama-Kangurzyca Re: Czy budzić? IP: *.* 16.05.02, 20:27
      My na poczatku nie budzilismy Małego i to był sajgon - kiedy sam się obudził był głodny, płakał i wyrywał się przez całą kąpiel, a podczas ubierania ogryzał mężowi kostki u rąk. Karmienie dziecka przed samą kąpielą to tez nie najlepsze rozwiązanie ze względu na ulewanie. My zastosowalismy inna taktykę i okazała się super!Mąż przygotowywał kąpiel i kiedy zaczynał napuszczać wody do wanienki ja przynosiłam śpiącego Krzysia do łazienki i tam delikatnie zaczynałam go rozbierać. Chyba ciepło łazienki i szum wody powodowały, że w ogóle mu to nie przeszkadzało - budził się powolutku i otwierał oczka, a wtedy mozna było go spokojnie wykąpać i ubrać.Powodzenia!
    • Gość: nikita Re: Czy budzić? IP: *.* 16.05.02, 20:38
      Myślę, że nie powinnaś jej budzić, jeśli słodko śpi w porze kąpania. Nic się jej nie stanie, jeżeli nie będzie kąpana codziennie. Swoją drogą przesunęłabym porę kąpieli na wcześniejszą godzinę. Sprawdź, o której wieczorem zwykle zasypia i przygotowuj kąpiel pół godziny lub godzinę wcześniej. Wtedy będziesz miała czas i na kąpiel i na karmienie przed nocnym snem.
      • Gość: MartaKosinska Re: Czy budzić? IP: *.* 16.05.02, 21:01
        Niestety w tym problem ze Julka codziennie sypia o innych godzinach.Wczoraj np. w dzień bardzo mało spała, potem spała od 16-tej do 19-tej wiec jak zrobilismy jej kąpiel o 21-szej było idealnie, od razu po usnęła.Dzisiaj spała prawie cały dzień, potem usnęła o 19-tej, obudziła się o 20.45, zupełnie nieprzytomna, wykąpaliśmy ją a teraz mąż nosi ją na rękach bo w ogóle nie ma ochoty na sen.Próbowałam ją usypiać w łóżeczku ale tak strasznie płakała ze nie dałam rady.I jak tu coś ustalić?
        • Gość: ATAX Re: Czy budzić? IP: *.* 17.05.02, 08:14
          Wiesz Marta, mój synek tez był nieprzewidywalny i kąpiel odbywała się o najróżniejszych godzinach pomiędzy 20.00 a 22.00. A jeśli mały zasnął np. o 20.00 i potem spał np. do 23.00 to już go nie kąpałam i jakoś żyje. Teraz też (ma 2 latka) czasem zdarzy sie, że padnie mi o 19.00 zanim go wykapię i też idzie spać bez kąpieli, mało tego, raz nawet spał w ubraniu :lol: Oczywiście nie jest to regułą, bo raczej staram się kąpać go codziennie. Mam koleżankę, która kąpała dziecko o godz. 22.00 bo tak jej pasowało z harmonogramu karmień. A poza tym kto powiedział, że malutkie dziecko musi być kąpane wieczorem ? Inna moja koleżanka kąpała swoją córeczkę zawsze rano. Dlatego nie ma żadnych reguł. Oczywiście jeśli dziecko już raczkuje albo biega to lepiej kąpać wieczorem. Ja bym na Twoim miejscu spróbowała tego co radzą dziewczyny - kąpiel np. o 19.00 (jesli pasuje to do Twojego rozkładu zajęć) a potem jak się zdarzy - albo dziecko zaśnie albo jeszcze nie, ale kąpiel będziesz miała już z głowy.I jeszcze coś na pocieszenie - mój synek był nieprzewidywalny co do pór snu, jedzenia i budzenia się tak do ok. 9 miesiąca, potem stopniowo zaczęło sie normować, a teraz przy mojej małej pomocy mamy raczej ustabilizowany dzień, czego i Tobie życzę. ATA
    • Gość: mocar Re: Czy budzić? IP: *.* 16.05.02, 22:19
      A ja wybudzalam dzieci.Miedzy karmieniami zostawiam sobie okolo godziny,staram sie kapac pol godziny przed jedzeniem wtedy dziecko jest jeszcze spokojne,po kapieli zjada wszystko ze smakiem,a ja nie musze wszystkiego robic na czasi cala trojka jest zadowolona :)Moim zdaniem troche pozno kapiecie coreczke taka pora jestchyba dobra dla starszaka.Marta postaraj sie wprowadzic rytmcodziennych zajec,dziecko musi sie tego nauczyc i do tegoprzyzwyczaic.Pozdrawiam-Joanna
    • Gość: martusek Re: Czy budzić? IP: *.* 17.05.02, 10:04
      Ja tylko raz nie obudziłam Kajtka na kąpiel. Więcej tego nie zrobię, bo po prostu skoro zasnął wcześniej, wyspał się już o drugiej w nocy. Ja niestety nie wyspałam sie tego razu wcale. Teraz zawsze budzę go (o ile śpi) o 19. 30, daję pierś, potem godzina zabawy, o 20. 30 kąpiel, cycek, o 21.00 - 21.10 śpi już smacznie. Staram się też, jeżeli sam nie zaśnie, uśpić go ok. 18, co na ogół mi się udaje. W ten sposób wprowadzam powoli stałe pory drzemek a przy kąpieli nie jest ani bardzo zmęczony, ani bardzo wyspany.Pozdrawiam i życzę powodzeniaMarti
      • Gość: ttt Re: Czy budzić? IP: *.* 18.05.02, 20:11
        Ja staram sie dostosować kąpiel do wymagań 2-miesiecznego synka. Teoretycznie jest kąpany około 20-tej ale zdarza sie wcześniej a czasami dużo później. Jeżeli jestem sama w domu karmie go po kapieli, jeżeli mam kogoś do pomocy to karmie krótko przed kąpielą- wtedy ma lepszy humor, a dokarmiam jeszcze po kapieli.Jeżeli śpi o tej godzinie to po prostu jest kąpany dużo później- ale zawsze po kapieli jest karmiony i wtedy nie ma roblemów z zasypianiem.Misiek
    • Gość: iwo1 Re: Czy budzić? IP: *.* 17.05.02, 14:59
      Myślę że nie należy małej budzić ,więcej szkody zrobisz wybijając ja ze snu niż kąpiąc o tej samej godzinie a pozatym kto powiedział że z dzieckiem trzeba postępować mając zegarek w ręku..mała z czasem sama ustali sobie swój rytm ,pozwól jej ..Zyczę ci wytrwałości Iwona
    • Gość: annyx Re: Czy budzić? IP: *.* 18.05.02, 21:03
      A mnie zdarzyło się kąpać Olę nawet o 2:00 w nocy, bo nie potrafię odmówić jej tej radości i frajdy jaką jest dla niej kąpiel. Zasnęła tego dnia o 18:00 i spała aż do 1:30 w nocy, ale że wcześniej wprowadziałam jej rytm: kąpiel o 18:30 i karmienie ok. 19:00, Ola tak się do tego rytmu przyzwyczaiła że chce czy nie, usypia ok. 20:00. Wiedziałam więc że kąpiel, nawet o 2:00 oprócz tego że dostarczy Olusi wiele radości, to przypomni, że po kąpieli i cycusiu, oczka same się zamykają. Wprowadzenie pewnego rytmu przynosi wiele korzyści mamom i maluchom. Pozdrawiam. Ania & Ola
    • Gość: Maka__ Re: Czy budzić? IP: *.* 19.05.02, 20:44
      HEJ Marta!Miałam ten sam dylemat. Czekałam z kapielą, aż moja 3 miesięczna Emilka się obudzi. Najczęściej budziła się na kilka minut przed karmieniem. Efekt był taki, że przez całą kapiel bardzo płakała z głodu. Teraz bardzo delikatnie wybudzam ją na godzinkę przed planowanym karmieniem. Zaczynam do niej mówić, głaskać po policzku a ona powolutku się rozbudza. I kąpiel przebiega bardzo spokojnie, bezstresowo. Coraz bardziej jej się podoba! Konczymy ją kapać dokładnie wtedy, kiedy przychodzi pora karmienia (najczęściej ok. 21, 22). Myslę, że to delikatne wybudzanie jest lepsze, niż kapiel zanoszącego się od płaczu dziecka.
    • Gość: kabat Re: Czy budzić? IP: *.* 20.05.02, 07:38
      My budziliśmy naszego Maćka, ale tak, żeby nie był za bardzo głodny. Czasami zdarza nam się, że najpierw karmimy a potem kąpiemy. Za budzieniem jestem jak najbardziej, dziecko potem i tak smacznie zasypia, a wy macie czas dla siebie.pozdrawiamLidla
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka