IP: *.* 02.07.02, 08:08
Mojemu Mikołajowi zaczęły dokuczać pleśniawki. Lekarz przepisał nystatynę. Tak jak należy podawałam ją maluchowi choć wybitnie mu nie podeszła. Po trzech dniach podawania zauważyłam, że maluszka bardziej niż zwykle zaczął boleć brzuszek: kilka razy dziennie kupka, płacz z powodu kolek. Mikołaj ma już prawie trzy miesiące ( miną 4 lipca ) przez cały okres właściwie nie było problemów z kolkami i teraz nagle... Czy któraś mama zauważyła u swojego dziecka podobne reakcje na to lekarstwo? Nie mogę już patrzeć jak się maluch męczy i zaprzestałam podawania tego świństwa. Problem tylko w tym, że pleśniawki znowy się pojawiły.Kacha
Obserwuj wątek
    • Gość: Dyska_ Re: Nystatyna IP: *.* 02.07.02, 08:55
      Moj prawie 3-tygodniowy synek tez ma plesniawki, ale mi polecono aftin, bo nystatyna jest antybiotykiem i lekarz stwierdzil, ze jesli aftin nie pomoze, to dopiero przepisze nystatyne. Na szczescie pomaga. Pedzluje mu buziaczka 3 razy dziennie. Nawijam na maly palec gazik, zakrapiam na niego lek i po kolei wycieram jezyczek, dziasla, podiebienie i policzki po wewnetrznej stronie. Z plesniawkami chodzi o to, zeby zetrzec grzybnie. Wskazane jest, zeby robic to po jedzeniu, zeby grzyb nie mial pozywki do rozwijania sie. Mam nadzieje, ze po aftinie Twoj synek nie bedzie mial zadnych problemow :)Pozdrawiam :hello:Edyta
    • Gość: Igus Re: Nystatyna IP: *.* 02.07.02, 10:18
      Ja zauważyłam u mojego malucha pleśniawki; zaczęłam mu podawać Aphtin - wkrapiać do buzi po jedzeniu jedną kropelkę i jednocześnie smarować sobie brodawki przed karmieniem;Smak tego lekarstwa jest nijaki (bo spróbowałam);maluch nie narzeka na nic a pleśniawki jak na razie zniknęły (po dwóch dniach używania leku)
      • Gość: Iwona_P Re: Nystatyna IP: *.* 02.07.02, 21:13
        My smarowalismy Pimafoucort"em.Skutkowało, a smak o niebo lepszy niż Nystatyna. Moja lekarka stwierdziła, że to trochę przestarzały preparacik...:hello:Iwona
      • Gość: 21081970 Re: Nystatyna IP: *.* 02.07.02, 23:06
        Czy Aftin jest do kupienia bez recepty? Moja córeczka ma chyba pleśniawki - taki biały osad na języczku..
    • Gość: Ika Re: Nystatyna IP: *.* 02.07.02, 23:50
      Mój synek zdecydowanie zaprotestował przeciwko nystatynie, a ponieważ próbuję wszystko, co mam mu zaaplikować - wcale się nie zdziwiłam, że się tak skrzywił i otrzepał z obrzydzeniem. Nigdy więcej nie podałam mu tego :( A pleśniawki miał straszne... Aphtin (bez recepty jest) nie pomagał, ale pleśniawka jest grzybem, a grzyb nie lubi kwaśnego środowiska, więc spróbowałam Cebion i zadziałało :) Na gazik i przetrzeć :)
      • Gość: ewka2002 Re: Nystatyna IP: *.* 03.07.02, 08:32
        Mi pediatra poradziła aphtin ale Ewce nie smakował poprostu za kazdym razem wymiotowała i spróbowałam fioletu na bazie wodnej dziecko wygląda nie za ładnie :-) ale naprawde skutkuje! dwa dni fioletowej terapi podziałało :hap: wiele matek nie używa filoetu własnie z powodu jego koloru ale naprawde polecam nie ma smaku i działa pozdrawiam ASIA
    • Gość: cobraverde Re: Nystatyna IP: *.* 05.07.02, 09:16
      Nystatyna to raczej przestarzały lek. Podawano go mi go, gdy byłam dzieckiem (a mam 30 lat) razem z antybiotykiem żeby zapobiegać grzybicy jamy ustnej. Reagowałam na niego bardzo alergicznie - wymiotowałam po każdej dawce. Jestem pewna, że są lepsze i nowocześniejsze leki.Zuza
    • Gość: oladrab Re: Nystatyna IP: *.* 05.07.02, 21:49
      Mojej dzidzi nysattyna nie pomogła, a pleśniawy były coraz większe. Zastosowałam fiolet i pomogło. Tylko z umiarem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka