Dodaj do ulubionych

Basen a dzidzi?

IP: *.* 13.03.03, 16:24
Bardzo podoba mi sie pomysl nauki plywania malego dziecka.Tak zamierzam,ale sie jeszcze nie zmobilizowalam.Czytalam,ze wasze dzieci chodza na basen i wy zachwalacie,jednak jestem ciekawa w jak szybkim czasie dziecko np.6 miesieczne moze sie nauczyc plywac i tak ogolnie wady i zalety prosze.Z gory dziekuje i pozdrawiam.Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: Polka05020902 Re: Basen a dzidzi? IP: *.* 14.03.03, 11:48
      Chodzimy z Polką na basen od momentu gdy skończyła 3 miesiące. Teraz ma 13 miesięcy i nie umie jeszcze pływać ale nurkować za to tak. I jest doskonale oswojona z wodą. W wannie przewraca się twarzą w wodę i wstaje z uśmiechem. Można jej głowę zlewać strugami wody pod prysznicem i nicsmile)Na basenie świetnie się bawismile) Zajęcia są bardzo urozmaicone.Początki oczywiście nie były idealne bo 45 min. w wodzie dla takiego maluszka to może trochę długo. A teraz naprawdę zazdroszczę mężowi, że może sobie chodzić z Polą na basen i uczestniczyć w tych wodnych szaleństwach.Zachęcam gorąco!
      • Gość: jalbert Re: Basen a dzidzi? IP: *.* 14.03.03, 12:42
        Ja juz zapisalam swojego Damcia na nauke plywania dla maluszkow.Na razie jeszcze musimy poczekac,poniewaz przyjmuja dopiero od 6-go miesiaca.wpis zrobilismy juz teraz,bo we francji jest to obecnie furora i nie ma miejsc.
        • Gość: monaj Re: Basen a dzidzi? IP: *.* 14.03.03, 18:30
          no dobra, Mamy, a jak zapalenia układu moczowego szczególnie częste u dziewczynek>??? bo też chcemy iść z Polcią, ale gdzieś wyczytałam,że co 4 tygodnie kontrola moczu jeśli chodzi się na basen. a może to jakieś przestarzałe farmazony??? mona
      • Gość: kasia.s Re: Basen a dzidzi? IP: *.* 14.03.03, 13:03
        Ja z Rybką też chodzę na basen i jest naprawdę super!!! Rybka aż się pali do pływania a wodę uwielbia.Zapisałyśmy się na kurs,który składa się z 10 zajęć i byłyśmy dopiero na czterech-umiemy już utrzymać się na wodzie w rękawkach(niezbyt pewnie) a do końca kursu podobno będziemy umialy nurkować i pewnie utrzymywać się na wodzie!!!Ponieważ widzę,że to wielka frajda dla Rybki to zapewne nie skończymy na tym kursie :bounce:W każdym razie wiem,że gdyby Rybka umiala mówić to napewno by zachęcała do pływania z maluszkiem :)kasia Zuzią-Rybką
        • Gość: eKachna Re: Basen a dzidzi? IP: *.* 14.03.03, 20:32
          Zaczęłam chodzić z Michaliną na basen jak miała 4 miesiące. Konsultowałam to z lekarzem i szczerze mówiąc nie słyszałam aby ktoś, korzystający z takich zajęć, robił dziecku badania moczu co miesiąc. Oczywiście wątpliwości miałam: bo to przecież dziewczynka, bo może jakieś grzybki się zalęgną...itd, ale moja pani pediatra stwierdziła, że warto zaryzykować. Zresztą to ryzyko nie jest tak duże. Michalina po kilku miesiącach ""pływała" sama w rękawkach. Tzn. utrzymywała sie na wodzie i machając po swojemu kończynami przepływała kilka metrów.Później nastąpiła duża, półroczna przerwa w zajęciach a teraz Miśka ma już 19 miesięcy i znowu próbujemy. Tym razem chodzę z nią na zwykly basen, oczywiście do brodzika. Początkowo nic nie pamiętała z tych zajęć, kurczowo trzymała sie moich rąk ale stopniowo, jak przypominalam jej ćwiczenia z zajęć nabierała większej pewności. Pod koniec już, posadzona na brzeg basenu, rzucała się do wody w moim kierunku.Generalnie uważam, że jeśli kogoś stać na takie zajęcia ( cena jest znaczna, płaciliśmy 25 zł. za pół godz. ) to warto. Dzieci dobrze sie rozwijają, mniej chorują (potwierdzam! ) i nie boją się wody, nie ma potem problemów z myciem głowy :) .Ale mam jedną uwagę: tylko wtedy warto jeśli dziecku sprawia to przyjemność. Widziałam dziecko płaczące non stop a matka nie chciała go wyjąć. Oczywiście początkowo dziecko może nie wytrzymywać całych zajęć, nie należy wtedy zmuszać ale próbować następnym razem. I oczywiście im wcześniej tym lepiej ale dziecko musi już dobrze trzymać główkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka