Dodaj do ulubionych

Szczepionki skojarzone

03.01.07, 15:40
Wkrótce czeka mojego maluszka pierwsze szczepienie i w związku z tym mam
pytanie do doświadczonych Mam. Co myślicie o szczepionkach skojarzonych?
Warto zapłacic za nie czy wystarczy zaszczepic tymi darmowymi?
Obserwuj wątek
    • agusia19751 Re: Szczepionki skojarzone 03.01.07, 15:55
      Moja mała jest już po pierwszych szczepieniach i zostawiliśmy trochę kasy 120 zł szczepienie 5 w jednym i to az 2 razy no i szczepiliśmy na ROTA 2 razy po 300 zł ale nad tym się akurat nie zastanawiałam bo nasze maluchy zarażone rota kończą w szpitalu, teraz dopiero będzie darmowa żółtaczka i już lekarz kazał nam się zastanawiać nad PNEUMOKOKI a kosz takiej szczepionki jest 3 razy 300 zł.
    • czarnika Re: Szczepionki skojarzone 03.01.07, 16:07
      ja szczepiłam maksa skojarzoną i jestem zadowolona. mały był raz kłuty nie miał
      zadnych reakcji poszczepiennych a do tego jest teraz zabezpieczony przed
      dodatkowymi chorobami.
    • spa746 Re: Szczepionki skojarzone 03.01.07, 16:24
      Ja szczepiłam skojarzoną . Poleciłam mi ją zaufana lekarka. powiedziała, że
      jest mniejsze ryzyko reakcji poszczepiennej typu np. gorączka,płaczliwość
      dziecka. Nie dość, że oszczędzasz dziecku wkłuć to jest ona lepiej tolerowana
      przez organizm maluszka, bo w tych zwykłych występują duże ilości wirusów a w
      skojarzonych dużo mniejsze ilości i do tego są to geny wirusów a nie wirusy
    • ktos1232 Re: Szczepionki skojarzone 03.01.07, 17:03
      Michaś dostał 6 w 1 za 170zł - wolę nie żałować tym bardziej, że jestem zmuszona
      dać go w pierwszym tygodniu 6 m-ca do żłobka... następne szczepienie skojarzone
      będzie tańsze bo za 120 zł, ale jak wyliczyłam, to akurat becikowe pójdzie na te
      szczepionki, a jeszcze chcę dać przeciw pneumokokom - kasa niesamowita, ale
      gdyby coś się stało (nie daj Boże) to do końca życia przebaczyć bym sobie nie
      mogła, że pożałowałam kilku stów na zdrowie mojego szczęścia ....
    • pmierzow Re: Szczepionki skojarzone 03.01.07, 17:13
      Wrzuc w wyszukiwarke, ten temat wraca jak bumerang, znajdziesz b. duzo watkow z
      ciekawymi wypowiedziami za i przeciw.
    • kalipka Re: Szczepionki skojarzone 03.01.07, 17:50
      szczepiliśmy skojarzoną a dodatkowo pneumokoki, trochę to kosztuje ale jakoś
      tak jestem spokojniejsza, no i mniej zastrzyków
      • ktos1232 kalipka ile płaciłaś za pneumokoki ? ... 03.01.07, 17:52
        i kiedy szczepiłaś - w jakich miesiącach życia dziecka ??
        • kalipka Re: kalipka ile płaciłaś za pneumokoki ? ... 03.01.07, 18:00
          pierwszą szczepionkę jak miała 6,5 mca i zapłaciłam 317 zł, w piatek idziemy na
          drugą (mała ma 8,5) a trzecia dopiero za kilka miesięcy
          • ktos1232 Re: kalipka ile płaciłaś za pneumokoki ? ... 03.01.07, 18:07
            a wiesz już może jaki to będzie w sumie koszt ??
            • kalipka Re: kalipka ile płaciłaś za pneumokoki ? ... 03.01.07, 18:10
              szczerze to nie wiem, na razie szykuję się na tą samą cenę ale może dalsze
              dawki są trochę tańsze, napiszę w piątek
              • ktos1232 Re: kalipka ile płaciłaś za pneumokoki ? ... 03.01.07, 18:14
                super - dzięki wielkie i będę czekać na piątek smile) bo się zastanawiam ile muszę
                odłożyć na tą "przyjemność" - a co jest powodem, dla którego szczepisz
                dzieciątko ??? bo moje idzie do żłobka i dlatego chcę go zaszczepić.
                • kalipka Re: kalipka ile płaciłaś za pneumokoki ? ... 03.01.07, 19:39
                  Majka nie idzie do żłobka siedzę z nią w domu ale ciągle mamy styczność z
                  dziećmi w róznym wieku (znajomi, rodzina) które chodzą do przedszkola dlatego
                  wolę dmuchać na zimne, oszczędzać będę na sobie pozdrawiam
                  • kalipka do ktos1232 05.01.07, 17:18
                    no i niestety kazda szczepionka 317zł, a wiec pneumokoki kosztują mnie w sumie
                    951 zł uncertain
                    • ktos1232 Re: do kalipki 05.01.07, 17:51
                      rany julek - toż to zdzierstwo totalne... a ja naiwna wyczytałam gdzieś, że
                      koszt całej serii to ok. 500 zł i jak mam to rozumieć... 1000zł na skojarzone i
                      drugi na penumokoki - koszmar finansowy jednym słowem.
                      Dziękuję, że o mnie pamiętałaś.
                      Wszystkiego dobrego życzę smile)))
    • kahadomi Re: Szczepionki skojarzone 03.01.07, 18:37
      Mała była szczepiona 5w1 za 120 zł, w sumie potrzebne są 3 szczepionki (tak
      stwierdził lekarz), polecam- żadnych objawów poszczepiennych oraz mniej bólu.
      Ale oczywiście wszystko zależy czy kogoś stać na to, jeśli nie- trudno, nie
      należy mieć wyrzutów, że się mało chroni dziecko czy coś takiego...u mnie w
      dzielnicy rodzice rzadko decydują się na te szczepionki- ze względów
      finansowych oczywiście!!!A tak w ogóle ciekawe kiedy doczekamy się darmowych,
      wszystkich szczepionek???
      • ange24 Re: Szczepionki skojarzone 03.01.07, 22:28
        Dzięki dziewczyny za wszystkie sugestie.
        Chyba zdecydyję się na tę 5 w 1
    • polirinia Re: Szczepionki skojarzone 05.01.07, 17:33
      w Stanach i wiekszości krajów UE, szczepionka skojarzona jest bezpłatna i
      obowiązkowa
      U nas pokutują szczepionki sprzed ponad 30 lat, do produkcji których
      wykorzystuje się szczepy, które obecnie kolkakrotnie sie zmutowały, więc nie
      dość, ze szczepionka jest nieskuteczna, to powoduje szereg niepożądanych
      reakcji poszczepiennych od gorączki po wymioty i wybroczyny na skórze dziecka,
      warto zapłacić, chociaz w normalnym kraju robic się tego nie powinno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka