Dodaj do ulubionych

spasione niemowle?

08.01.07, 12:54
Zsstanawiam sie, czy, o zgrozo, nie spaslam przypadkiem moejgo syna. Mlody ma
6 miesiecy i nigdy maly nie byl (4600 jak sie urodzil), ale teraz ma 80 cm
wzrostu i wazy chyba 10 kilo - a w kazdym razie tak mi mowi moj kregoslup i
rece. W ciagu ostatnich 2 tygodni zaczal regularnie dostawac warzywa i owoce,
2 razy dziennie i w tempie blyskawicznym przytyl, wyglada jak pulpet, nogi ma
jak konary baobaba, buzi mu nie widac zza policzkow, a brzuch ma jak pilka.
Poza tym dostaje cyca. Nie daje mu kasz ani ryzu, bo to puste kalorie. Nie
siada jeszcze, ale pelza, do tylu i troche do przodu. Czy to normalne, ze
niemowlaki tak przybieraja na wadze po wprowadzeniu stalych pokarmow, a przed
siadaniem i lazeniem? Czyjes dziecko tak mialo, czy wyhodowalam kolosa?
Obserwuj wątek
    • shady27 Re: spasione niemowle? 08.01.07, 13:16
      gdybys napisala, ze wazyl po urodzeniu 3 kilo z kawalkiem to mozna by powiedziec, ze owszem jest grubiutki, ale waga wyjsciowa to prawie 5 kilo wiec mysle, ze wszystko jest ok,tym bardziej, ze wysoki tez jest smile
    • czarnika Re: spasione niemowle? 08.01.07, 13:27
      nic sie nie martw. u mnie to samo. lekarz powiedzial że jak zacznie pelzać i
      raczkować to zgubi smile
      • ewa_mewa Re: spasione niemowle? 08.01.07, 14:15
        Od warzyw i owoców na pewno nie utył - chyba że słodziłaś mu owoce cukrem a do
        zupek dodawałaś za dużo tłuszczu. Ale od cyca i owszem.
        • hisia Re: spasione niemowle? 08.01.07, 14:50
          Jak się zacznie konkretnie ruszać to zchudnie, poza tym jest przecież dużym
          dzieckiem od początku. Mój starszy syn ważył 10 kilo jak miał 8mcy a teraz ma
          13 lat i jest wielkim facetem, nie uwierzysz, 180 wzrostu! Twój synek kiedyś
          będzie cię nosił na rękach!
          • alza73 Re: spasione niemowle? 08.01.07, 15:52
            nam Pani doktor powiedziała, że dziecko ma w ciągu pierwszych 3 m-cy podwoić
            wagę urodzeniową, a w ciągu roku potroić. Tak też było, a jak Michaś zaczął
            chodzić (biegać) to strasznie szybko zeszczuplał. Więc chyba ten "tłuszczyk"
            był mu potrzebny.
            • ewa_mewa Re: spasione niemowle? 09.01.07, 09:54
              Podwoić to sie waga powinna w ciągu 6 a nie 3 miesięcy. Gdyby sie podwajała w
              ciągu 3 m-cy - to dopiero byłyby kloce!
              • hellusia Re: spasione niemowle? 09.01.07, 09:58
                U nas bylo podobnie, gdy mial 5 miesiecy to wazyl 9700g i tez pewnie mial z 80
                cm. Bylam tez troszke zalamana. Od 8-go miesiaca nie dajemy mu mleka w nocy
                (ciagnal flache co 2-3h) tylko oszukujemy go piciem. Teraz ma skonczone 9 i
                wazy tylko 12,5, wiec udalo nam sie wychamowac to szybkie tycie.
                • mamucha27 Re: spasione niemowle? 09.01.07, 10:05
                  Mój syn podobnie ważył jak miał 5 mies. czyli 9,5 kg.(był na samej piersi) a
                  urodził sie z wagą 3 kg.
                  Teraz ma 10 mies. i waży ok.11 kg. Później twoje dziecko przestanie tak tyć bo
                  wchodzą nowe pokarmy i dziecko staje się bardzo ruchliwe. Nie przejmuj się.
                • magda270519761 Re: spasione niemowle? 09.01.07, 10:06
                  Moja ważąca na 6 m-cy 10 kg(cycowa) teraz ma 2 lata i już tylko 16 kg i 94 cm.
    • zobrien Re: spasione niemowle? 09.01.07, 10:38
      Dzieki za slowa otuchy, bo juz sie martwilam, ze szykuje sobie opaslego
      kaleke smile Mlody odkryl wlasnie mozliwosci, jakie roztacza przed nim suwanie sie
      na brzucu po podlodze, wiec taka silownia powinna szybko przyniesc efekty. LEce
      te podloge zmyc, mi wysmuklenie tez by sie przydalo smile)))
      • kgaw Re: spasione niemowle? 09.01.07, 13:54
        Ja również mam dużego chłopaka. Mój synek ma 7,5 miesiąca i na chwilę obecną
        waży 13550,0 g i mierzy 77 cm. Jeśli chodzi o pełzanie to jakiś miesiąc temu
        odkrył że można się poruszać do tyłu. Niestety bardzo szybko zapomniał jak się
        pełza. Teraz przy próbach kładzenia go na brzuszek synek się wścieka...a
        kilogramów mu przybywa, co również mój kręgosłup odczuwa...sad. Macie może
        jakieś sposoby jak takiego smyka można zachęcić do poruszania się??
    • koza_w_rajtuzach Re: spasione niemowle? 09.01.07, 12:05
      Powiem Ci w ten sposób.
      10 kg jak na 6 miesięcy jest dużo, ale Twój syn jest bardzo wysoki. Moja prawie
      roczna córka ma 74 cm wzrostu i waży prawie 12 kg. Dużo rusza się, ale wynika z
      tego, że waży więcej i mierzy mniej od Twojego półroczniaka. Twój syn jest po
      prostu wysoki i dobrze zbudowany. To moja córka jest grubaskiem smile.
    • joanna.gr Re: spasione niemowle? 10.01.07, 09:54
      Moj ma 3,5 mies. i wazy 8,3 kg.To dziedziczne,moj maz tez byl pulpetem jako
      niemowle,a teraz jest smukly.Tyle tylko,ze nasz dzidzior nie dzwiga glowy....bo
      mu za ciezko.
    • klaudyna1985 Re: spasione niemowle? 10.01.07, 19:50
      Witam!!!
      Mój synek ma niespełna 4 miesiące i waży 8,5 kg i mierzy 67 cm. Urodził sie z
      wagą 4 kilogramów. Nasza pediarta powiedziała że wszystko jest w porządku i
      widocznie musi być taki. Jest duży i tyle!!!
      Nie przejmój się spali jak zacznie chodzić!!!! smile)))))

Pozdrawiam!!!

klaudyna_lawnik@interia.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka