chipsi 09.01.07, 03:21 Pediatra stwierdził u mojej 4 miesięcznej córeczki rozmiękanie potylicy i zalecił duże dawki wit. D3 (2x5 kropli dziennie). Co to za dolegliwość? czy któraś mama miała taki problem z dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
intuicja77 Re: Rozmiękanie potylicy 09.01.07, 07:59 Za dużo nie pomogę , ale u naszego synka tez jedna z lekarek stwierdziła "potworne rozmiękanie potylicy" stwierdziła ,że palce "wchodzą w główke jak w piłkę" nie muszę mówic ,że potwornie nas przeraziła tym. Na szczęście w krótkim czasie byliśmy jeszcze u dwóch lekarzy i oboje stwierdzili , że żadnego rozmiękania nie widzą i kategorycznie nie zgadzaja sie na zaproponowane przez pania doktor dawki wit d3 / kazała nam podoawać 3 krople dziennie/ bo w przypadku przedawkowania konsekwencje sa opłakane!!!!! Zasięgnij KONIECZNIE opini innego lekarza! Tym bardziej ,że ta dawka która masz podawać jest rzeczywiście spora..... Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
niesiah Re: Rozmiękanie potylicy 09.01.07, 09:40 Jeden z moich synów tak miał zaraz po tym jak bardzo dużo przybrał - przyczyna to szybki rozrost przy minimalnym przyswajaniu wapnia. Jest to jeden z pierwszych objawów krzywicy. U nas lekarz jednakże nie zalecił podawania aż tak dużych ilości wit. D. Wystarczyło 4 krople przez tydzień a po konsultacji 3 krople przez kolejny tydzień i powrót do normalnej dawki. Nie ma się czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Rozmiękanie potylicy 09.01.07, 09:47 nie napisałaś, jakie jest ciemiączko... tu masz podobny wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=55141979&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulki080506 Re: Rozmiękanie potylicy 09.01.07, 11:58 ja bym się bała podawać tak duzo wit. D3, skutki przedawkowania są poważne...skonsultuj się z innymi lekarzami, poproś o skierowanie na badania zawartości fosforu i ...nie pamiętam dokładnie czego jeszcze, ale jak wpiszesz na forum vit. D3, to sobie dużo poczytasz na ten temat z tego co zapamietałam, to przedawkowanie jest groźniejsze niż niedobór,a najlepiej zrobić badania i dopiero potem ustalić dawkę Odpowiedz Link Zgłoś