Dodaj do ulubionych

Nie przewraca się na boki

19.01.07, 11:50
A ma już prawie 5 mscy i chyba powinien.
Wcale nie jest jakiś nieruchawy, bo rączkami i nóżkami macha jak trzeba i na
brzuszku potrafi długo leżeć z głową podniesioną wysoko, no i podtrzymywany
oburącz ładnie podnosi głowę z leżenia na pleckach.
Nie zaobserwowałam tylko tego jak w temacie. Coś z nim nie tak czy to taka
indywidualna sprawa?
Obserwuj wątek
    • dtz Re: Nie przewraca się na boki 19.01.07, 12:21
      Moja córeczka za tydzień kończy 5 miesięcy i też się nie obraca, tzn zrobiła to
      3 razy i zaniechała. Ponieważ urodziła się z problemami jest pod stałą kontrolą
      neurologa, kt. nie widzi nic absolutnie niepokojącgo w tym, że się nie obraca.
      Mówi, że każde dziecko rozwija się w swoim czasie i należy spokojnie czekać.
    • asiach11 Re: Nie przewraca się na boki 19.01.07, 13:51
      napewni nie martw się przyjdzie czas i siły. moja córcia obracała się na brzuch
      tuż po skończeniu 3 m-cy, teraz zaczyna 7 m-c i nie potrafi obrócić się z
      brzuszka. tylko spokojnie
    • kaskazuza Re: Nie przewraca się na boki 19.01.07, 13:56
      Teoretycznie ma czas właśnie do końca piątego miesiąca, później warto
      skonsultować się z pediatrą lub neurologiem
    • 1a6 Re: Nie przewraca się na boki 19.01.07, 13:56
      MOIM zdaniem pokaz dziecko lekarzowi,w tym wieku dziecko powinno to robic,mało
      ruchliwy to moze swiadczyc o obnizonym napieciu miesniowym.skoro juz to
      zauwazyłas to znaczy ze chyba cos nie tak.lepiej sie upewnij,nie zaszkodzi.
    • abuziak Re: Nie przewraca się na boki 19.01.07, 16:16
      moja córka też w tym wieku sie nie przewracała, zaczęła dopiero koło 7 miesiąca, ale tylko na miękkim podłożu (na łóżku), potem przekręcała się, żeby się do mnie przytulić do spania. przekręcania uczyłam ją turlając na łóżku i po kilku razach powoli załapała. nie pomogło natomiast pokazywanie zabawek żeby sięgała po nie.
    • magenta_s Re: Nie przewraca się na boki 19.01.07, 17:01
      Ania 5 miesięcy skończy w sobotę, a zaczęła przewracać się na boki jakieś 2
      tygodnie temu, stało się to nagle, zaczęła podnosić do góry nóżki i łapać
      rączkami za stopy i przypadkowo przekręciła się przy tym na boczek, tak jej się
      to spodobało, że teraz jak chce się przekręcić na boczek do zadziera do góry
      nóżki i za chwilę już leży na boku.
      Myślę, że wcale nie musisz się jeszcze martwić że Twoje dziecko się nie obraca,
      każde dziecko rozwija się swoim tempem, nie musi wszystkiego robić w terminie
      podanym w książce, przecież są to tylko informacje uśrednione.
    • zikam Re: Nie przewraca się na boki 19.01.07, 19:38
      Mój synek zaczął przekręcać się na boczki w wieku 3 mies., a z brzuszka na
      plecki i odwrotnie dopiero w wieku 6 mies. też już się martwiłam. A mając 6 i
      pół mies. samodzielnie zaczął siedzieć. Moim zdaniem należy cierpliwie czekać,
      na wszystko przyjdzie czas.
      • 111a4 Re: Nie przewraca się na boki 19.01.07, 20:41
        czekaj cierpliwie.moja córka na boki zaczeła sie przewracac pozno bo ok 8
        miesieca.
        • arabell1 Re: Nie przewraca się na boki 19.01.07, 21:25
          Mój synek zaczął się przewracać na boki wieku 7 miesięcy.Tak jak moja
          poprzedniczka napisała trzeba się uzbroić w cierpliwość. Dziecko samo
          zdecyduje kiedy będzie samo sie przewracać, siadać i tak dalej.
    • anes111 Re: Nie przewraca się na boki 19.01.07, 23:04
      Możesz troszkę z nim poćwiczyć. To ćwiczenie pokazała mi rehabilitantka.
      Kładziesz maluszka na płaskiej powierzchni. Jeżeli chcesz go przewrócić na jego
      prawy bok, jedną ręką lekko (nie do końca i na siłę) prostujesz jego prawą
      nóżkę, a lewą zginasz i dociskasz do tułowia (bioderka), po czym przekręcasz go
      na jego prawą stronę. Powrót tak samo, tj. prawa nóżka wyprostowana, a lewa
      mocno zgięta i dociśnięta do tułowia- odwracasz go z powrotem. Analogicznie w
      lewą stronę - lewa nóżka wyprostowana, a prawa zgięta i dociśnięta do tułowia.
      Przy odwracaniu dziecka z powrotem musisz uważać, żeby rączka prawa (przy
      odwracaniu z prawego boczku), lub lewa (przy odwracaniu z lewego boczku)
      pozostała wyprostowana wzdłuż tułowia, żeby maluchowi nie zwichnąć łapki. Jeżeli
      masz jakieś pytania pisz na anes11@vp.pl. Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka