Dodaj do ulubionych

chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :)

22.01.07, 10:17
witam

przyznam sie ze zadko chodze do kosciola odkad urodzilam coreczke, np
wczoraj. wybralismy sie w troje, pierwsze 15 zainteresowanie nowym miejscem
ogromne, ale to co sie potem dzialo sad placz i kwekanie przenoszenie z rak
mamy do taty i na odwot. wzielam 7 roznych zabawek .nic nie pomoglo...ale
wytrwalismy do konca! smile oczywiscie nie mam nikogo do pomocy kto by mogl w
domu z mala zostac...no nic tak sobie napisalam....
Obserwuj wątek
    • asiakal Re: chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :) 22.01.07, 10:26
      Chodzę do kościoła ale dziecka nie zabieram. Ma teraz 11 miesięcy i na pewno nie
      przesiedziałaby grzeczniutko całej mszy. Trzeba by się nią zajmować, zabawiać a
      wtedy to i my nic z tej mszy wyniesiemy a i ludzi obok to rozprasza. Albo
      zostaje z dziadkami i wtedy idziemy razem z mężem albo chodzimy na różne msze i
      "się wymieniamy".
    • jotka_aa Re: chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :) 22.01.07, 10:37
      Uważam tak samo jak moja poprzedniczka skoro dziecko nie potrafi spokojnie
      przesiedzieć całej mszy nie powinno zabierać się go do kościoła, a tym bardziej
      zabawek tam dla niego, które by notorycznie upuszczał...ja również wymieniam się
      z mężem i chodzimy na różne godzinowo msze, tak, żeby swoją obecnością nie
      zakłócać spokoju i powagi mszy świętej.
    • pmierzow Re: chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :) 22.01.07, 10:47
      Jakis czas temu byl taki watek.

Ja Malucha (5.5 mca) do kosciola nie zabieram, bo placze a poza tym kosciol w
      sezonie jesienno-zimowym, to nagromadzenie bakterii i wirusow (jak kazde duze
      skupisko ludzkie w miejscu ze slaba wentylacja). Przy okazji chrztu rozmawialam
      o tym z ksiedzem, ktory powiedzial, ze mloda mama powinna opiekowac sie
      dzieckiem, a nie chodzic do kosciola (mialam wyrzuty sumienia, bo teraz chodze
      b. rzadko) i ze malego dziecka do kosciola nie ma sensu zabierac.

Oczywiscie nie krytykuje tu zadnej mamy, ktora chodzi do kosciola, zeby nie
      bylo watpliwosci! wink)
      • karinka21 Re: chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :) 22.01.07, 10:50
        ja biorę, ale jestem z nim przed Kościołem, u nas są głośniki przed wejściem i
        wszystko super słychać, i często jest wiele rodziców z wózkami właśnie na
        zewnątrz.
    • mama_amelii Re: chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :) 22.01.07, 11:53
      Witam.Ja odradzam chodzenie do kościoła,hipermarketów,innych zbiorowisk i skupisk bakterii.Szczególnie teraz kiedy żadne bakterie nie pomarzły i panuje zapalenie płuc.Latem jak najbardziej,zresztą maluszek będzie już starszy.
    • pacia811 Re: chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :) 22.01.07, 12:05
      ja na początku nie chodziłam z małą, bo jakoś nie czułam się na siłach, bo mała
      non stop chciała cycka...
      potem jak miała 3,5 miesiąca, co akurat wypadło przed śiwętami Bożego
      Narodzenia, chodziłam i było spokojniesmile
      teraz nie chodzę bo rzeczywiście nagromadzenie ludzi, bakterii i wirusów, więc
      nie warto narażać siebie i maluszkasmile
    • babie_lato1 Re: chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :) 22.01.07, 14:21
      Ja nie chodzę z dzieckiem, chodzimy z mężem na msze oddzielnie, na zmianę.
      Byliśmy kiedyś parę razy razem, ale nie miało to póki co, jak dla mnie,
      większego sensu, mordęga. Nie widzę żadnych płynących z tego pożytków. Takie
      małe dziecko szybko się nudzi, mało widzi zza pleców pozostałych wiernych, więc
      zaczyna - słusznie - marudzić, ku utrapieniu rodziców i wszystkich dookoła. Poza
      tym może się czyms zarazić w tak dużym skupisku ludzi, spocić itd. Dzieci w
      kościele zupełnie mi nie przeszkadzają, natomiast ze swoim poczekam.
    • nancy_m Re: chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :) 22.01.07, 14:41
      Od kiedy mały skończył miesiąc chodzi z nami do kościoła. Teraz ma już 9 miesięcy. Jak byl młodszy to zazwyczaj spał, a teraz siedzi albo w wózku albo na kolanach, jest nawet grzeczny. Nie lubimy z mężem chodzić na msze osobno a małego nie ma z kim zostawić więc chodzi z nami i nie ma z nim problemów. Śpiewa sobie i do babć się uśmiechasmile
      • aleex_b Re: chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :) 22.01.07, 15:06
        Cześć. Mam synka w wieku 5 tygodniu i juz od 3 tygodni byliśmy razem z całą
        rodzinką na mszy w kościele. Mały jest bardzo grzeczny choć już pod koniec mszy
        zaczyna marudzić ale na rękach się uspokaja. Ciekawe jak będzie dalej??
    • jola427 Re: chodzicie z niemowlakami do kosciola ? :) 22.01.07, 17:43
      Ja na początku nie chodziłam z małą do kościoła, ale stopniowo zaczęłam. Nie
      wiem co się dzieje, ale kościół ma dziwny wpływ na Natalkę. Zawsze w kościele
      zasypia, mimo że śpiewa chór, grają organy, ksiądz wygłasza kazanie, czy jakaś
      miła pani obok baaaaaardzo głośno śpiewa. Mała zawsze zasypia. Więc korzystam z
      tego ile sie da. Wybieramy mszę o 12 lub 13 czyli w okolicy drzemki i mała śpi
      jak suseł. No i tylko współczuję niektórym rodzicom jak widzę, że sie męczą z
      płaczącym dzieckiem i niecierpliwie przekładają je sobie z rąk do rąk.
      Pozdrawiam.
      • jola427 Śliczna ta Twoja córeczka 22.01.07, 17:44

• dyzurna dziekuje :) twoja tez jest przeslodka ! 22.01.07, 22:01

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka