Dodaj do ulubionych

usg bioder

22.01.07, 10:30
witam
mam pytanko odnośnie usg bioderek, moja córcia konczy 6 tygodni. w jakim wieku
powinno byc wykonywane to badanie, i czy pediatra ma obowiazek na nie skierowac???
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kathia_25 Re: usg bioder 22.01.07, 10:40
      mnie lekarz dał skierowanie jak mały miał 6 tygodni,ale z różnych przyczyn nie
      mogłam iść i poszłam w końcu prywatnie;w ogóle lekarz powiedział mi,że usg
      bioderek najlepiej robić w 4 miesiącu
    • pmierzow Re: usg bioder 22.01.07, 10:40
      Czesc,
      1. My robilismy wlasnie kolo 7go tygodnia (pozniej oczywiscie tez mozna, ale
      jesli badanie wykryje jakies nieprawidlowosci, to im wczesniej zacznie sie
      rehabilitacje, tym krocej ona trwa)
      2. Usg bioder jest badaniem zalecanym a nie obowiazkowym, wiec NFZ go nie
      refunduje, w takiej sytuacji robi sie go prywatnie wiec pediatra nie daje
      skierowania, a jedynie powinien Ci przypomniec, ze nalezaloby takie badanie
      wykonac
      • kathia_25 Re: usg bioder 22.01.07, 10:42
        a ja dostałam skierowanie
      • xena261 Re: usg bioder 22.01.07, 11:11
        My dostalismy skierowanie i nic nie placilam wiec chyba jest refundowane,usg
        mial robione jak mial rowne 2miesiace.
    • zielonania Re: usg bioder 22.01.07, 10:56
      My poszlismy pierwszy raz jak Ania miała 7 tygodni, poniewaz lekarz stwierdził
      niewielką dysplazję z jednej strony, zalecił ćwiczenia i konsultację jak mała
      skończy 4 m-ce. ćwiczenia spełniły swoja rolę, wszystko jest w porzadku,
      nastepne badanie jak zacznie chodzić i okaże się, że stawia nóżki do środka.
      Oczywisie wszystkie te badania prywatnie, po skierowaniu przez pediatrę.
      Pozdrawiam
      • lenajanek Re: usg bioder 22.01.07, 11:11
        ja z moim synkiem byłam w 5 tygodniu, prywatnie, ale dostałam skierowanie - to
        wszystko dlatego, że był położony miednicowo.
        od lekarza też wiem, że im szybciej pójdzie sie do lekarza, tym krócej trwa
        ewntualna rehabilitacja, tzn. jeśli pójdziesz w 4 tyg. to 4 tyg, w 2 mies. to 2
        mies.
        • jeta26 Re: usg bioder 22.01.07, 11:15
          ja byłam dwa razy. raz jak mały skończył 5 tygodni i drugi raz jak skończył 12
          tygodni. za pierwszym razem lekarz stwierdził że dziecko jest za małe i należy
          przyjść jeszcze raz. wizyta prywatna bez skierowania.
          • madzi1983 Re: usg bioder 22.01.07, 11:21
            Ja byłam pierwszy raz jak mała miała 6 tyg, dostałam skierowanie od pediatry, i za darmo bylo usg bioderek, i do tej pory też tak jest. Wazne jest żeby pójść jak najwcześniej, bo wtedy ewentualna rehabilitacja trwa krócej
    • mama_amelii Re: usg bioder 22.01.07, 11:27
      Witam.Pierwsze badanie wykonuje się w 4-5 tyg.Drugie miesiąc później.U mnie w mieście dziecko trzeba zapisać od razu po urodzeniu,żeby miesiąc później zostało przyjęte.Państwowo potrzebne jest skierowanie.
    • kocik1980 Re: usg bioder 22.01.07, 12:05
      dzieki za informacje musze sie w takim razie zorientowac jak to wyglada u mnie w
      miescie i gdzie wykonuja takie badanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka