Dodaj do ulubionych

pleśniawki- czym zwalczyć?

28.01.07, 15:50
dziewczyny,dziś zobaczyłam że u mojej 8 mc córki pojawiły się małe białe
kropeczki na języku i około 3 na ustach od wewnątrz.
Kupiłam Aftin, ale nie jest napisane do ilu razy dziennie i przez jaki czas
można go stosować. Czym w zwalczyłyście pleśniawki?z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • mooh Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 15:56
      Aftinu nie wolno stosować u dzieci młodszych niż trzyletnie. Było o tym na
      forum już wiele razy, więc wystarczy wrzucić hasło w wyszukiwarkę. Powinnaś też
      w tych wątkach znaleźć inne sposoby zwalczania grzybka. Podstawowym lekiem jest
      Nystatyna, którą przepisuje lekarz. Dobrze jest podać dziecku odpowiedni
      probiotyk, żeby zasiedlić jamę ustną i przewód pokarmu właściwą florą
      bakteryjną.
      • zuzka_lobuzka06 Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 17:13
        witam,
        ja również dzis zauważyłam u mojej 10 tyg.córeczki białe krosty.Połozna kazała
        mi smarować zwykłą witaminą C w kropelkach dla dzieci w celu
        zakwaszania.Zobaczymy czy poskutkuje bo nie bardzo chcę z tym od razu do
        pediatry pędzic.
        Pozdrawiam
      • kasssannndra Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 19:56
        mooh napisała:

> Aftinu nie wolno stosować u dzieci młodszych niż trzyletnie.

A gdzie tak jest napisane?Ja stosowałam u synka jak miał 2 miesiace i jakoś nic
        mu nie było.
        • mooh Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 20:53
          kasssannndra napisała:

> A gdzie tak jest napisane?Ja stosowałam u synka jak miał 2 miesiace i jakoś
          nic mu nie było.

Chociażby na ulotce smile. Tak na poważnie - jest zarządzenie ministra zdrowia w
          tej sprawie. Stężenie takie jak w Tormentiolu od 3 roku życia, takie jak w
          Aphtinie, od 11 roku życia (we wcześniejszym poście pomyliłam się podając
          niższą granicę wieku)
          Dla zainteresowanych:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=41597396&a=42202510
          • kasssannndra Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 21:15
            Ja ulotki żadnej nie dostałam.Dostałam tylko buteleczkę do której ulotki sie
            nie dołacza (malutka buteleczka plastikowa bez opakowania).
            Tzn., zę wg. ciebie Aphtin powinno sie stosować od 11 roku życia.
            No chyba 11 letniego dziecka już sie nie karmi piersią, a tu lekarz poleca
            Aphtin dla maluszka karmiącego piersią wiec ok. 6 miesiecznego:
            kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,1335592.html
            • kasssannndra Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 21:22
              Ulotke znalazłam dopiero w internecie i nic tan nie pisze by stosować go
              dopiero od 3 (czytez 11) lat:www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=196
              A większosć osób na różnych forach poleca go juz dla małych dzieci.Nawet matki
              kupują to z poleceń lekarza.Wiec jak to jest??
              www.tik-tak.pl/tt_baza_porad_pokaz.php?id=30
              www.babyboom.pl/forum/niemowlaki-f16/plesniawki-na-jezyczku-jak-je-zwalczyae-598/
              www.noworodek.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=40284&view=previous&sid=a47f8a38624c0d5c215f7b5717f8dcf3
              • mooh Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 23:22
                Kilka postów niżej linkowałam wypowiedź eksperta z innego forum. Osoba ta
                kieruje zakładem odpowiedzialnym za opiniowanie kosmetyków dla dzieci i
                niemowląt. Skomentowała wątek przeniesiony zresztą z tego forum, dotyczący
                dyskusji o stosowaniu boranów u niemowląt. Podaję jeszcze link do odpowiedniego
                dziennika ustaw.
                www.dziennik-ustaw.azz.pl/poz-2228.html
                • mooh Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 23:58
                  Producenci z jakichś powodów unikają informowania o tym, że nie wolno stosować
                  Aphtinu u zieci ponież 11 roku życia. Ale ten producent zamieścił taką
                  informację:
                  www.farmina.pl/items.php?cat=&id=1
    • iveko Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 17:26
      My stosowaliśmy Nystatyne kilka razy dziennie (3-4 razy).
      pierwszy raz przez kilka dni az znikły, niestety po kilku dniach znowu wróciły i
      zabieg trzeba było powtórzyć. Zawijasz gazik na palec zwilżasz kropelkami i
      smarujesz całą jamę ustną..

Pozdrawiam
    • czarna.perla Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 17:37
      dziewczyny, a czy wiecie, że pleśniawki to nic innego jak grzybica, a to, że są
      one w buzi może świadczyć o tym, że są w całym przewodzie pokarmowym bo właśnie
      w ustach przewód pokarmowy się zaczyna- najczęściej właśnie tak jest.

grzybica przewodu pokarmowego może powodować szereg dolegliwości pozornie nie
      związanych z prezewodem pokarmowym, bardzo częto zły sen, kłopoty z jedzeniem i
      przybieraniem na wadze, wysypki.....

grzybica bardzo często dotyka dzieci, które są lub były leczone antybiotykami
      nawet jeśli dostawały leki osłonowe.

niestety 99% lekarzy sprawę olewa, rodzice często też wolą myśleć zę wszystko
      jest ok a nie przyznać, że dziecko ma grzybicę.

wybór należy do Was , ja już to przerabiałam bo moje dziecko ma 18 mies. kilka
      kuracji antybiotykiem za sobą, biały nalot na jezyku, brzydki zapach z buzi
      (czasami), wstrętne zielone i śmierdzące kup a z leczeniem zmagam się już 3
      mies.
    • mamulinek77 Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 18:00
      Też mi lekarka powiedziała, że pleśniawki to nic innego jak grzybica układu
      pokarmowego dziecka i że często maja je dzieci, których matki mają w ciąży np.
      niedoleczoną grzybicę pochwy. Mój synek miał pleśniawki i pani doktor, która
      leczy go homeopatycznie przepisała Pefrakehl (lek homeopatyczny)- 3 razy
      dziennie 3-4 krople na gazik i przetrzeć całą buzię i za każdy razem jeszcze 2
      kropelki bezposrednio do buzi. Przeszło i nie wraca.
    • magda3571 Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 18:08
      My stosowaliśmy aftin (polecił nam go lekarz pediatra - widocznie jakiś
      niedouczony nam się trafił). Potem mieliśmy nystatynę i tez nie pomogła. Dobrym
      sposobem okazało się zakwaszanie, tak jak pisze Zuzka. My, zgodnie z poradą
      lekarki, wkraplaliśmy do buzi cebion. Pomogło błyskawicznie i, co najważniejsze
      od kilku miesięcy nie ma nawrotów.
      • zebra12 Cebion 28.01.07, 19:29
        moja córka ma niestety odruch wymiotny po cebionie. I jak ja mam jej go dawać?
    • spa746 Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 18:20
      nasączyć wacik kosmetyczny cebionem i trzeć język i jamę ustną - to porada
      mojej pielęgniarki rodzinnej
      • kasssannndra Re: rada babci... 28.01.07, 19:55
        Osobiscie nie stosuje wiec nie wiem czy działą, ale babcia twierdzi ze nie ma
        nic lepszego niz pieluszka namoczona moczem dziecka i tym posmarowane usteczka.
        Podobno tak kiedyś sie robiło...sama nie wiem co o tym mysleć...
    • jolest1 Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 20:12
      ja zwalczalam Aftinem (z zalecenia lekarza) u swojego 6 tyg. dziecka. Smarowac
      nalezy po kazdym posilku - nawilzyc gazik i przecierac jezyczek.
      Pierwsze slysze - i moj maz lekarz tez - by mozna go bylo stosowac po 3 roku
      zycia. Aftin jest skuteczny, u nas b. szybko wyleczyl maluszka.
      • mooh Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 20:56
        jolest1 napisała:

> Pierwsze slysze - i moj maz lekarz tez - by mozna go bylo stosowac po 3 roku
        > zycia. Aftin jest skuteczny, u nas b. szybko wyleczyl maluszka.

Mylnie napisałam, że od 3 roku życia. Granica wieku w przypadku Afinu jest dużo
        wyższa - 11 lat. Niech mąż lekarz zapozna się z zarządzeniem ministra zdrowia w
        sprawie stosownia związków boru w lekach i kosmetykach lub z ... ulotką.
        Rodzice o innych profesjach mają prawo nie wiedzieć, ale lekarze ...
    • mrowka777 Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 20:30
      ja tez słyszę po raz pierwszy ze nie można stosować Aftinu. Jest to bardzo stary
      lek, nawet moja mama go stosowała. Być może "tendencje" w leczeniu z czasem się
      zmieniają tak jak żywienie niemowląt. Kiedyś dzieci po 3 miesiącu życia miały
      wprowadzane nowe produkty i to o wiele szybciej niż teraz i jakos to było.
      ja stosowałam aftin u córki, gdy miała 2 miesiące, bo nystatyna nie pomogła.
      lekarz przepisał 2 razy po 2 opakowania-i cały czas powracały. później
      powiedział,że nystatyny już nie mogę stosować, bo niby za duzo i kazał aftinem.
      znikły
      aha- co do zwalczania pleśniawek moczem- pomaga i to chyba najszybszy sposób
      jaki znam........ smile
    • mamaigiiemilki Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 20:58
      Zastanawiałam się, czy napisać, ale co tam(liczę się z tym, że mogę zostać
      wyśmiana...)To jest rada mojej mamy- przecierać buzię dzieci ich własnym moczem
      (np. obsikaną pieluchą tetrową). Wiem, co sobie niektóre pomyślą.Ja zanim
      zostałam matką twierdziłam,że nigdy...Natomiast później kiedy zobaczyłam białe
      kropeczki od razu zaczełam przecierać buzie małych moczem. Efekt był taki, że
      juz nigdy nie miały takiego problemu.Także, kto chce niech stosuje, a kto nie
      chce niech sie nie naśmiewa. Pozd.
    • czarna.perla Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 22:28
      Dziewczyny i naprawdę żadna z Was nie pokusiła się nigdy o zbadanie czy tych
      grzybów nie ma dalej w przewodzie pokarmowym?????????????

Ja nie mogłabym spokojnie spać gdybym nie potwierdziła, że wszystko ok lub nie.
    • anna.kucharska1 Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 28.01.07, 23:06
      U nas pomogla nystatyna
    • wiki061 Re: pleśniawki- czym zwalczyć? 29.01.07, 11:30
      witaj.moja miesieczna córka niewiedziec skad tez nabawiła sie okropnych
      plesniawek(nie akceptuja smoczka,rak do buzi równiez nie pcha)przez co miała
      problemy z jedzeniem bo wiadomo ze to bardzo boli.kupiałam APHTIN i po kazdym
      karmieniu posmarowałam nim róg pieluch i czysciłam buzie....niestety działało
      to bardzo powoli przec co córa dalej męczyła sie przy jedzieniu.w koncu poszłam
      do pediatry ktora przepisala mi 1%ROZTWÓR WODNY FIOLETU GENCJANOWEGO ktorym
      kazala mi pedzlowac buzie dziecka(na bagietke ze 2 krople i przetrzec buzie).i
      uwiezcie mi:nie wyglada pieknie fioletowa buzia ALE TO NAPRAWDE
      DZIAŁA.plesniawka przeszła w oka mgnieniu.młoda nie plakala przy jedzeniu a i
      ja byłam spokojna ze nic ja nie boli.polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka