Dodaj do ulubionych

6 miesiecy i nie przekreca sie na boki

01.02.07, 17:50
Witajcie,moja corcia skonczyla wlasnie 6 miesiecy i
nie potrafi sama przekrecic sie na boki,ani z plecow na brzuch lub
odwrotnie!Mieszkam w Anglii i tutejszy lekarz powiedzial,zebym jeszcze
poczekala!!! a ja sie martwie,napiszcie czy to ok, czy raczej nie.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • emilly4 Re: 6 miesiecy i nie przekreca sie na boki 01.02.07, 18:07
      Faktycznie-poczekaj jeszcze troche.
      Ale jesli chcesz mozesz to troche przyspieszyc poprzez zabawe z maluchem.
      Rozloz na podlodze koc,poloz sie razem z dzieckiem i zacznijcie sie turlac i
      wyglupiac. Porozkladaj zabawki-niech maly sprobuje ich dosiegnac. Wejdzcie
      razem do wanny i cwiczcie plywania-tylko ostroznie. Takie zabawy ucza
      maluszka,ze nic mu sie nie stanie..a jego kregoslup i szyjka beda silniejsze.
      smile
    • monikzy Re: 6 miesiecy i nie przekreca sie na boki 01.02.07, 20:27
      Mój Kubuś ma 8 m-cy i też za bardzo się nie przekręca na boki. To znaczy
      potrafi, bo czasem sięga zabawki ale niezbyt mu sie to podoba. Podobnie nie umie
      przekręcać się z pleców na brzuch. Na odwrót już załapał. Pozdrawiam i nie martw
      się smile))).
      • 111a4 Re: 6 miesiecy i nie przekreca sie na boki 01.02.07, 20:56
        Mysle ze nie ma sie czym martic. Mówi sie ze kazde dziecko jest inne. I tak
        jest.moja córka zaczeła sie przewracac dopiero w 10 miesiacu. Ale tez bardzo
        sie martwiłam. A ona nie miała na to ochoty wczesniej i tyle. Długo tez nie
        raczkowała,zaczeła jak miała roczek,nie stawała na nozki...to tez mnie
        martwiło.Nawet do neurologa dostała skierowanie... Nastepnego dnia stanela na
        nozki,kilka dni pozniej zaczeła chodzic. Kazde dziecko ma swoje tempo
        rozwoju...
    • fizjoterapeuta2 Re: 6 miesiecy i nie przekreca sie na boki 01.02.07, 22:37
      Witam. Jestem fizjoterapeutą i od 6 lat zajmuję się terapią dzieci. Myślę, że
      nie jest tak do końca jak państwo piszecie. A już na pewno proszę nie sugerować
      się wypowiedzią osoby, która w mówi, że 10 miesięcy to też norma. Natomiast
      podobają mi się forma zabawy z dzieckiem na podłodze, zachęcanie do zmian
      pozycji. Tak naprawdę to dziecko w wieku 4 miesięcy kiedy to w jego rozwoju
      zaczynają pojawiać się reakcje statokinetyczne powinno zmieniać pozycję, tzn.
      zaczyna od obrotu z leżenia tyłem do leżenia na boki. itd. Tak więc gorąco
      zachęcam do zmian pielęgnacji, tj. podnoszenie z leżenia na boku raz jednym raz
      drugim, dkładanie w podobny sposób oraz zabawa na podłodze. Niestety więcej
      czynności należy do odpowiednio przeszkolonego i certyfikowanego terapeuty
      jednej z metod neurorozwojowych. Zachęcam do kontaktu z takową osobo lub
      prewencyjnie do wizyty u lekarza specjalisty neurologa dziecięcego. Życzę
      sukcesów i pozdrawiam.
      • marcelkowamama do fizjoterapeutki2 02.02.07, 09:45
        a co jesli w dziewiątym miesiącu dziecko nie umie sie przekrecic z brzucha na
        plecy i dopiero pelza w tyl?
        • marva Re: do fizjoterapeutki2 02.02.07, 10:45
          moje dziecko w dziewiatym mies. jeszcze nawet nie wstawało samo, o pełzaniu nie
          było mowy, zaczął przekręcac się na boczki jak miał 5,5 mies. z plecków na
          brzuszek troche później, raczkował jak skończył 10 mies. a pierwsze kroczki
          postawił tydzień przed roczkiem.
          Zachęcałam jak mogłam do wszelkich czynności, ale mój leniuch sam sobie
          wyznaczał terminy:o)))
          Teraz śmiga jak rakieta, biega, skacze, robi mostki, wygina się w różne figury.
          Tez się martwiłam, teraz wiem, że niepotrzebnie.
          Jeśli tak bardzo Cię to niepokoi, udaj się z nim na jakąs konsultację, np. do
          neurologa. Ja na Twoim miejscu poczekałabym spokojnie jeszcze miesiąc.
          • jabandushi Re: do fizjoterapeutki2 02.02.07, 12:21
            Jestem mamą dwójki dzieci -córeczki i synka.Moja córeczka jest dzieckiemz
            dziecięcym porażeniem mózgowym.Z doświadczenia wiem,że chowanie głowy w piasek
            jest najgorszą z możliwych metod.To,że w szóstyum miesiącu dziecko nie przekręca
            się z boku na bok to jeszcze nie jest powód do paniki, ale dla Twojego spokoju
            lepiej skonsultuj się z lekarzem neurologiem. Jeżeli coś jest nie do końca tak,
            jak być powinno, to lekarz to wychwyci i zaleci ćwiczenia. Moja córeczka np.
            była na początku ćwiczona metodą Vojty, która jest skuteczna ale jej skuteczność
            jest tym większa im wcześniej zacznie się ją wdrażać.Oczywiście nie mówię, że
            Twoje dziecko ma tego typu problem, ale skoro już dojrzałaś do tego, aby
            podzielić się z nim na forum, to żadne dobre rady ( a juz na pewno nie takie,że
            nie przekręcanie się dziecka 10 miesięcznego z boku na bok to norma!), Ciebie
            nie uspokoją.
            Na Twoim miejscu poszukałabym w rejonie miejsca zamieszkania certyfikowanego
            terapeuty, który ocenia rozwój dzieci metodą Vojty.
            Jeżeli cokolwiek byłoby nie tak to on to wychwyci.Badanie jest bezbolesne dla
            dziecka, polega na odpowiednim "chwytaniu" dziecka (jeżeli mogę to tak
            powiedzieć) i obserwowaniu reakcji będących odpowiedzią na daną czynność terapeuty.
            Jeżeli miałabyś jakieś trudności z wyszukaniem osób znających tą metodę, to
            zadzwoń do Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu i poszukaj w Katedrze jak
            się nie mylę fizjoterapii dr.Ewy Gajewskiej, która doskonale zna tą metodę i
            może ędzie znała kogoś, kto w Twoim mieście praktykuje tę metodę.
      • fizjoterapeuta2 Re: 6 miesiecy i nie przekreca sie na boki 02.02.07, 21:56
        przede wszytskim jestem fizjoterapetą a nie fizjoterapeutką. Ogólnie zgadzam
        się z tym co piszą panie wpisujące się po mojej wypowiedzi. Aczkolwiek dla
        dziecka w wieku 6 m.c. nie do końca polecam metodę Vojty i proszę nie pisać o
        bezbolesnym badaniu w/g Vojty tym bardziej o bezbolesnej terapii tą metodą.
        Polecam metodę NDT-Bobath. Pozdrawiam
        • 111a4 Re:10 miesiecy 02.02.07, 22:01
          Ja nie napisałam ze jesli dziecko sie nie przekreca na boczki w 10 miesiacu to
          jest norma!!!!!!!!!!!!!!!!!!napisałam o swojej córce,o tym ze ona dopiero
          wtedy zechciała sie przekrecac,ale nie napisałam ze to
          normalne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!wiec nie rozumiem dlaczego sie tego tak co
          niektóre osoby czepiły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • 111a4 Re:10 miesiecy 02.02.07, 22:02
            to żadne dobre rady ( a juz na pewno nie takie,że
            nie przekręcanie się dziecka 10 miesięcznego z boku na bok to norma!), to na
            przykład!!!!
            • 111a4 Re:10 miesiecy 02.02.07, 22:05
              albo " A już na pewno proszę nie sugerować
              się wypowiedzią osoby, która w mówi, że 10 miesięcy to też norma",ja nie
              napisałam ze to norma!!!!!!!!!!!!!!!
            • fizjoterapeuta2 Re:10 miesiecy 02.02.07, 22:07
              Bardz przepraszam nikogo się nie czepiam. Chcę tylko pomóc i taki jest mój cel
              korespondowania z Państwem. Zdaję sobie sprawę, że każde dziecko rozwija się w
              sposób charakterystyczny dla siebie. Twierdzę tylko, że lepiej porazić się
              lekarza lub fizjoterapeuty a nie koleżanki na forum. Pozdrawiam serdecznie
              • 111a4 Re:10 miesiecy 02.02.07, 22:10
                Rozumiem.Ja jednak nie napisałam ze to jest normalne !!!!!Napisałam tylko ze
                nie kazde dziecko rozwija sie jednakowo a moje(!!!!!) dziecko zaczeło sie
                przekrecac w wieku 10 miesiecy!!!!
                • fizjoterapeuta2 Re:10 miesiecy 02.02.07, 22:16
                  Ok rozumiem. Nie mam do Pani pretensji. Natomiast w dalszym ciągu uważam, że
                  dziecko w wieku 6 m.c. mimo wszystko powinno te czynności wyonywać bez
                  większych trudności i czuję potrzebę poradzenia mamie dziecka aby dla własnego
                  spokoju udała się do specjalisty. Pozdrawiam
                  • 111a4 Re:10 miesiecy 02.02.07, 22:31
                    Wszystko co Pani pisze jest oczywiscie prawda.Moje dziecko jest w takim razie
                    jakims wyjatkiem. Autorka watku powinna pojsc do specjalisty, jesli tylko czuje
                    ze cos jest nie tak. Ja tylko przedstawiłam moj przypadek, i nie zaprzeczam ze
                    pomoc specjalisty moze byc potrzebna.
        • jabandushi Re: 6 miesiecy i nie przekreca sie na boki 02.02.07, 23:49
          Ja nie mówię,że ćwiczenia tą metodą są bezbolesne,tylko,że badanie jest
          bezbolesne.Tak na prawdę nikt nie wie, czy dzieciom przeszkadza trzymanie w
          określonej pozycji czy to sprawia im ból czy to jest raczej niewygoda.Na tym
          jednak etapie to rodzic decyduje,-w porozumieniu z rehabilitantem- co jest
          najskuteczniejsze.
          Będąc mamą z dwunastoletnim stażem twierdzę, że na początku najlepsza jest
          rehabilitacja Vojtą i to właśnie do 7 miesiąca życia.Moja córeczka miała to
          szczęście,że została zdiagnozowana w szpitalu i od razu będąc jeszcze na
          oddziale przejściowym była rehabilitowana tą metodą.Ja potem stosowałam Dommana
          (ale w żadnym razie nie mogę porównywać stanu mojego dziecka z córeczką tej
          dziewczyny).Nie ma co gdybać - trzeba iść na konsultację i tyle
    • lidkaaa Re: 6 miesiecy i nie przekreca sie na boki 02.02.07, 22:26
      Nasz pediatra mówi,że do 2 roku zycia nie ma co porównywać rozwoju dzieci,bo
      każde rozwija się indywidualnie.
      • maribelka7 Re: 6 miesiecy i nie przekreca sie na boki 02.02.07, 22:54
        dziekuje wszystkim za odpowiedzi,pojde z corka do specjalisty,
        mam nadzieje,ze bedzie wporzadku,,bo boje sie o moja kruszyne..
        • jabandushi Re: 6 miesiecy i nie przekreca sie na boki 02.02.07, 23:51
          nic się nie bój! ja wiem co mówię, im wcześniej zaczniesz działać tym lepiej.I
          nie daj się zbyć byle czym.Z doświadczenia wiem, że jak sama na coś nie wpadłam
          to zazwyczaj błądziłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka