lenka74 10.02.07, 15:06 Jak podajecie dzieciom żelazo w płynie? Pozdrawiam Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
burzjo Re: Zelazo 10.02.07, 15:10 kilka kropelek na soczek lub herbatkę, co najmniej godzinę po mlecznym posiłku i co najmniej godzinę przed następnym posiłkiem mlecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Zelazo 10.02.07, 16:19 A dlaczego dajesz je pomiędzy posiłkami mlecznymi? Czy jest to jakiś wymóg? Przyznam, że ja dodaję do kaszki wieczornej. Czy robię źle? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiap76 Re: Zelazo 10.02.07, 18:44 Ja wogóle nie podaje żelaza ponieważ pediatra stwierdziła że małej mogą szczarnieć zęby najlepiej podawać co drugi dzień żółtko dodam że mała ma 6,5 m- ca Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Zelazo 10.02.07, 19:06 Rozumiem, że mówimy tu o lecznicznym podawaniu żelaza, na polecenie lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Zelazo 10.02.07, 19:14 Żelaza nie daje sie niemowlakom profilaktycznie, tylko przy stwierdzonej anemii lub innym wskazaniach lekarskich. Nie powionno sie go podawac z posiłkami mlecznymi, bo sie wtedy bardzo źle wchłania. raczej tak jak pisała któras mama wczesniej - w herbatce miedzy posiłkami. dzieciom ok 9 miesięcznym mozna juz podawać ferrum lek - syrop z żelazem, ma dobry smak (zamiasst kropelek Vigntolu - ble!) A zabki trzeba płukac po podaniu żelaza, to nie będa ciemniały. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Zelazo 10.02.07, 19:22 Dzięki, nie doczytałam się na ulotce o tych pokarmach mlecznych i nie wiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kraplakowa Re: Zelazo 10.02.07, 19:48 Moja córka ma 4 miesiące i od ponad 2 tygodni dostaje Ferrum lek. Pediatra kazała go podawać tuż przed posiłkiem (mlekiem oczywiście). Podaję go małą strzykawką. Mała je bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś