Dodaj do ulubionych

codzienne kąpiele??

25.04.03, 14:51
Hejhej! Mam pytanie dotyczące kąpieli. To znaczy, czy Waszym zdaniem i w
opiniach pediatrów należy kąpać maleństwo codziennie. Moja mieszkająca za
granicą siostra, jak i mieszkające za granicą koleżanki (ściślej mieszkające
w Niemczech) przekazały mi opinie tamtejszych lekarzy, którzy uważają że nie
należy dziecka kąpać codziennie. Wystarczy raz lub dwa razy w tygodniu, a w
pozostałe dni należy dbać o czystość przez "mycie na sucho". Chodzi o to, że
codzienna kąpiel narusza naturalną warstwę ochronną skóry i likwiduje
niepotrzebnie zbyt dużo bakterii. W konsekwencji prowadzi to do nadmiernego
wysuszenia skóry i do wzrostu skłonności do uczuleń. Nie znam się, ale
rzeczywiście stwierdziłam że moja mała ma suchą, szorstką skórę na ramionach
i na nóżkach. Co prawda nie miałabym serca żeby pozbawiać jej
przyjemności...uwielbia się pluskać, ale postanowiłam w ramach eksperymentu
kąpać ją w czystej wodzie (a tylko dwa razy w tygodniu z dodatkiem płynu do
kąpieli dla maluszków). Zobaczę jaki będzie efekt.

Pozdrawiam
Ula
Obserwuj wątek
    • plink Re: codzienne kąpiele?? 25.04.03, 19:06
      Myślę, że te kąpiele bez płynu dla maluszków jeszcze bardziej wysuszą skórą
      dziecka. My naszej Gosi bez płynu w ogóle nie możemy kąpać, ponieważ od razu
      cała się łuszczy. Natomiast od czasu do czasu pozwalamy sobie jej nie kąpać.
      Bardzo dużo jeździmy i jeżeli zdarza nam się wrócić późno lub wyjeżdżamy na
      jeden nocleg, to wtedy małej nie kąpiemy. Szczerze mówiąc nie zauważyłam, żeby
      robiło jej to jakąś większą różnicę. Oczywiście uwielbia się pluskać, więc jak
      jesteśmy w domu to normą jest kąpanie codzienne. Ale jak miała dość dużą
      wysypkę alergiczną, dermatolog też radziła ograniczyć kąpiele.
      Pozdrawiam,
      Magda
      • zuzia_i_werka Re: codzienne kąpiele?? 25.04.03, 23:05
        Ja myślę,że wszystko trzeba robić umiarem.Wiadomo,że gdzie jak gdzie ale w
        medycynie mody zmianiaja sie najczęściej i coś co było świetne kilka lat temu
        teraz jest be!I chyba tak tez jest z kąpielamismile Osobiście staram sie małą
        kąpać codziennie bo wyobrażam sobie jak ja bym sie czuła nieumytasmilezwłaszcza
        po ciepłym dniu.Ale jak mocno przysnie wieczorem albo późno wrócimy to się nie
        kąpie i też nie ma tragedii.A do kąpania przy suchej skórze gorąco polecam
        emulsję Oilatum-parę kropli świetnie nawilża skórkę bobasa!Pozdrawiam!
    • joola_edziecko Re: codzienne kąpiele?? 25.04.03, 23:17

Mam 8-mio miesięcznego synka. Od samego początku kąpałam go co drugi, trzeci
      dzień. W zależności od potrzeby i sytuacji. Codziennie natomiast przed snem
      myję pupę wodą z mydłem. Jeśli zadrzy się kupa, to pupa pod kran i szuru-
      buru smile Teraz, kiedy raczkuje, często myję mu ręce.
      Małe dzieci nie brudzą się i nie pocą tak jak dorośli. Nie widzę więc potrzeby
      codziennych kąpieli. Zwłaszasza zimą, kiedy w mieszkaniu bywa zimno.
      Oczywiście, kiedy moj synek wyruszy na swoich nóżkach na poznawanie świata,
      pewnie będzie pluskał się codziennie smile
      Pozdrawiam małych pluskaczy.
      Jola
    • bea4oliv Re: codzienne kąpiele?? 26.04.03, 09:10
      My kąpiemy małego ( 1o miesięcy ) codzinnie. Poprostu po kapieli lepiej spi.A
      jak zauważam że ma za bardzo wysuszoną skórę, poprostu smarujemu go kremikiem
      nivea dla maluchów.Zresztą ta wieczorna kapiel to cały rytał przed spaniem więc
      jak go tej przyjemności pozbawić. Zdrzalo się go nie kąpąć ale chyba i jemu i
      nam brakowało tego pluskania.
      bea
      • umargos Re: codzienne kąpiele?? 26.04.03, 12:17
        Hejhej! Moje maleństwo też lubi się kąpać i lepiej śpi....co prawda wwoli
        zdecydowanie cieplejszą wodę niż 37 stopni....bo jej zimno. Ale chodzi mi o coś
        innego. Nie o upodobania dzieci i nasze własne...nie o to że można nie kąpać
        dziecka codziennie, ale o to że podobno nie należy.
        Pozdrawiam
        Ula
      • irszka Re: codzienne kąpiele?? 03.05.03, 21:41
        Ja sobie nie wyobrazam dziecka kapac dwa razy w tygodniu!Przeciez to jest
        zwyczajny brak higieny!Dla dziecka to super zabawa.
        Rozumiem raz na jakis czas..moze cos wypasc ale przeciez nie ma nic
        przyjemniejszego niz pachnace niemowle po kapieli!
        Po tem smaruje tomka oliwka i ma super skorke.
        pozdrawiam,Irena
    • libra.alicja Re: codzienne kąpiele?? 26.04.03, 15:09
      Kąpiemy codziennie, wyjątkowo nie, jak była wysoka gorączka. Kąpiel w samej
      wodzie, zwłaszcza w zwykłej miejskiej kranówce, wysusza najbardziej, wystarczy
      dodać płynu np. Oilatum i skóra po kąpieli jest miękka i lekko natłuszczona.
      Kąpiel nie powinna też trwać dłużej niż 10 minut.

Od kiedy moja Basia pewnie stoi, codziennie myjemy ją pod prysznicem, tzn.
      prysznic - namydlenie - spłukiwanie, a 2-3 razy w tygodniu ma dłuższą kapiel z
      zabawą i pluskaniem. Myslę, że tak jest naturalnie, bo my również bierzemy
      codziennie prysznic, a kąpiel raz w tygodniu (jak znajdzie się na takie leżenie
      w wannie czas).
      • zarra Re: codzienne kąpiele?? 28.04.03, 23:14
        Ja myślę,że są po prostu dwie szkoły:
        Jedna mówi kąpać codziennie, bo skóra musi oddychać i pełni funkcję podobną do
        nerek, a druga że codziennie nie, bo zmywamy dziecku naturalną warstwę
        ochronną. I bądż tu człowieku mądry wink
        Ja pierwsza córkę w wieku niemowlęcym kąpałam codziennie, a teraz mam drugą i
        kąpiemy co drugi dzień. Ale im będzie starsza ( teraz ma 6 tygodni ) to
        będziemy kąpać codziennie, choćby ze względu na rytuał chodzenia spać no i
        brudzić się będzie coraz częściejwink A takie malutki jak moja chyba lepiej nie
        kapać codziennie-ale to moje zdanie.Musisz sama "wybrać szkołę".
        pozdrawiam
        ola
    • zosimama Re: codzienne kąpiele?? 03.05.03, 14:15
      Nasza Zośka ma 10 tygodni i tylez razy byla kąpana. Przez pierwsze dwa tygodnie
      życia miała bardzo suchą skórę - nie wiem, czy do końca słusznie, ale winię za
      to skuteczne zmycie mazi płodowej w wyniku codziennych kąpieli w szpitalu (choć
      b. dobrze rozumiem, że w szpitalu takie zasady muszą obowiązywać). Młodziutka
      skóra nie działa jeszcze tak jak skóra dorosłego człowieka, a więc nie nawilży
      się sama, ani nie natłuści. A kiedy mamusia lub tatuś chcą w tym skórze pomóc,
      używając do tego kremów, oliwek, leków (jakim wydaje mi się Oilatum), to
      powinni sobie zadać pytanie, czy będą tak robić do końca życia dziecka. Uważam,
      że dziecięcej skórze trzeba dać szansę, by mogła sama zacząć ochraniać siebie i
      dziecko. Taka jest tendencja w Stanach: w miarę możliwości ograniczać
      kosmetyki, a i w niemieckich książkach doczytałam się, by nie starać się
      wszystkiego skutecznie zmywać ze skóry dziecka. Oczywiście nie wtedy, gdy jest
      to kupencja... Wspomniane "mycie na sucho" jest doskonałym sposobem na
      utrzymanie czystości.
      A że na plakatach w przychodniach wiszą teksty, że należy dziecku jak
      najczęściej robić masaż, a do masowania konieczna jest oliwka firmy X, to musi
      to mieć wpływ i na rodziców i na pediatrów.
      Ale najważniejsza jest zasada: rodzice wiedzą najlepiej, co dobre dla ich
      dziecka. (Szkoda, że ja też nie zawsze wiem... na całe szczęście jest eDziecko!)
      pozdrawiam
    • macinak Re: codzienne kąpiele?? 03.05.03, 22:06
      Mi pediatra powiedziala, że nie ma potrzeby kąpać dziecko codziennie. Niestety
      moja córcia czasami musi być wykąpana nawet 2 razy dziennie wink
      Miałam duże problemy z suchą skórą i pediatra odradziła stosowanie oliwek.
      Powiedziała, że można dodawac Oilatum lub krochmal lub siemię lniane. To
      ostatnie sprawdziło się w 100 %. Po oilatum i innych płynach z oliwką na
      zabawkach robiła się lepka maź.
      Pozdrawiam Gośka
      • tigra3 Re: codzienne kąpiele?? 13.05.03, 22:40
        Witam!Uwazam,ze niema potrzeby kapania codziennie.Moja corka urodzila sie w
        grudniu,wiec kapalam ja 2-3 razy w tygodniu.Do kapieli uzywam Balneum,a
        wloski,szyjke,pod paszkami myje dzieciecym mydelkiem.Nie zalecam uzywania po
        kapieli zadnych balsamow i oliwek,bo wlasnie tym sposobem zabija sie naturalna
        ochrone skory.Krem uzywam tylko do smarowania pupy przy kazdym przewijaniu.Tak
        stosuje juz 5 miesiecy i dziecko nie ma zadnych problemow skornych i
        odparzen.Jednakze w okresie letnim noworodka lepiej kapac co drugi dzien,z
        uwagi na wysokie tempratury powietrza i jesli widzisz,ze dziecko bylo spocone
        to lepiej je wykap,bo sie lepiej bedzie czulo.Nikt nie chce spocony isc spac!!!
    • newmom Re: codzienne kąpiele?? 09.05.03, 17:12
      ja sowjego 5 miesiecznego synka kapie codzinnie przed polozeniem do lozeczka i
      nakarmieniem. Moim zdaniem jest to wspaniala metoda na zrelaksowanie dzidziusia
      i danie znaku ze jez pora isc spac.Maly sie tak przyzwyczail ze od 4 miesiaca
      zycia spi po 11 godzin w nocy (od 20:00 do 07:00). Problemow ze skora nie ma.
      Po kazdej kapieli natomiast nakladam duzo kremu nawilzajacego. Dzidzius to
      uwielbia.
    • babajaga2 Re: codzienne kąpiele?? 11.05.03, 11:28
      Moja Córcia ma 2 miesiące.Położna która odwiedziła nas w domu po urodzeniu
      małej zaleciła kąpanie jej co 2 dzień.Ja tak robiłam ale teraz gdy jest ciepło
      to kąpię ją codziennie.Najpierw myję mydełkiem a później dolewam do wody
      oliwki bambino i nie musze smarować jej rekami bo w wodzie lepiej sie
      rozsmarowuje, i natłuszcza dokładnie całe ciałko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka