franola 23.02.07, 21:26 Kąpiecie się razem ze swoimi dzieciaczkami w wannie ? Jesli tak to ile mialy jak zaczynalyscie wspóle kąpiele i jakie były te pierwsze razy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deela czasami 23.02.07, 21:30 pierwszy raz jak mial 3 miechy skonczone najpierw kapie sie ja potem czyszcze wanne leje dzieciowej piany i kapie sie z malym maly ma mnie gdzies, podoba mu sie lustro nad wanna Odpowiedz Link Zgłoś
wacyn10 Re: czasami 23.02.07, 22:08 jak miał ok 2 m-ce. Kąpie się z moim mężem jest szczęśliwy, pływa sobie, gada... Mocno wyczerpany po takiej kąpieli Odpowiedz Link Zgłoś
julka261 Re: Wspólna kapiel ? 23.02.07, 22:13 jak sie kapiecie z dziecmi to jak to wyglada ??? czy lezy sam, czy go trzymac , czy lezy na was, czy zamoczyc uszka.... (przepraszam ze tak głupio pytam ale nie wiem) jak to robicie bo mój kończy 3 miesiace i chce go wsadzić do waany z tata pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wacyn10 Re: Wspólna kapiel ? 23.02.07, 22:20 wiesz co, my tak na wyczucie na początku próbowaliśmy - mąż (wcześniej umyty) najpierw wziął go na klatkę na brzuszku i synek się oswajał, potem go położył na wodzie na pleckach i podtrzymywał go od dołu, potem tylko za kark i synek tak sobie pływał. Podstawia mu nóżki pod lecącą wodę i wtedy synek się chichra. Przesuwa go po wodzie do przodu, do tyłu, polewa wodą, uszy zamoczone bez problemu tylko potem dobrze wysusz. Od niedawna daję też zabawki (ma 6 m-cy), wkłada je do buźki. Ogólnie się relaksuje, dla taty wielka radocha. Aha - raz się popłakał nie wiem czemu ale tak to jest zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
joan2705 Re: Wspólna kapiel ? 23.02.07, 22:45 Kapie sie z synem (wczesniej sama biore prysznic)odkad skonczyl 4 miesiace i umial juz siedziec z podparciem. W wannie ja bylam tym podparciem i tak juz zostalo. Teraz ma 8 miesiecy. Siedzi przede mna i tak jak poza wanna na kolanach, podskakuje bo cieszy go pluskajaca woda albo bawi rybka-termometrem (plywajace kaczuszki w ogole nie robia na nim wrazenia), a kiedy go klade na plecy (caly czas podtrzymujac z tylu) uderza w wode nozkami. Myjac mu glowe uwazam, zeby woda nie nalala mu sie do uszu, ale jak cos tam czasem chlapnie to nic sie nie dzieje. Chcialabym jeszcze zapytac( akurat dzis kiedy kapalam sie z synkiem przyszlo mi to do glowy Jak dlugo planujecie kapac sie z dzieckiem? Chodzi mi zarowno o kwestie samodzielnosci malucha, jak i o to do kiedy "wypada" to robic, zwlaszcza w przypadku kapieli mamy z synem jak jest u mnie lub taty z corka. Odpowiedz Link Zgłoś
pojawaj Re: Wspólna kapiel ? 23.02.07, 22:45 My dzisiaj miałyśmy ten pierwszy raz. Misia zadowolona, bo miejsca dużo więcej niż w jej wanience. Pluskała sobie do upadłego nóżkami, naleciało jej wody do oczu i uszu, ale nie miała nic przeciwko. Ja miałam odrobinę tremy, czy aby córcia mi się z rąk nie wyślizgnie, ale okazało się, że to nie takie proste. Pamiętaj tylko, że taki maluszek musi być zawsze pod Twoją opieką, nie zostawiaj go nigdy nawet na moment samego! Odpowiedz Link Zgłoś
wacyn10 do joan2705 23.02.07, 22:51 u nas chyba gabaryty wanny zdecydują o zakończeniu wspólnych kąpieli Synek ma 6 m-cy, jest duży, tata też duży, już teraz ledwie się mieszczą. Chyba poczekamy aż synek zacznie sam siadać i bez problemu będzie mógł sobie w swojej wanience albo w dużej wannie pod naszym okiem "popływać". Wtedy już się raczej razem nie zmieszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos1232 Re: Wspólna kapiel ? 23.02.07, 23:39 miał 3,5 m-ca. Najpierw ja biorę prysznic i się myję, później nalewam wodę do wanny, tak na głębokość, że jak siądę, to zakrywa mi nogi. Później tatuś przynosi małego i sadzam go tak, że rozszerzam nogi i opieram o siebie, a jego ręce leżą mi na udach, a głowa opiera się o brzuch, albo np. jego głowę kładę sobie trochę nad kolanami, a reszta jego ciała swobodnie sobie pływa między moimi łydkami - kurcze ciężko to opisać sama zobaczysz jak Wam będzie najwygodniej a frajda niesamowita - chlapie nogami i rękami na całego pilnuję aby uszka nie dostały się pod powierzchnię wody powodzenia )) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlota123 Re: Wspólna kapiel ? 24.02.07, 09:07 Moja kąpie się z tatą w zasadzie od samego początku bo nie lubiła kąpieli w wannience i tak zostało. A mam pytanie co z tymi uszkami? Bo moja mała ma zawsze zamoczone przecież inaczej sie nie da. dodam, że ma 9 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
madalena555 Re: Wspólna kapiel ? 24.02.07, 12:42 a mi wogóle nie podobaja takie pomysły jak kąpiele z dziećmi,bez przesady... też mam dzieciaczka ale nie .take jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Re: Wspólna kapiel ? 24.02.07, 13:33 moja córka kąpie się ze mną lub z mężem od 3 ms, trochę się obawiałam, czy mała się nie przestraszy za pierwszym razem, ale okazało się, że była wniebowzięta. Odpowiedz Link Zgłoś
wacyn10 moczymy uszy od początku 24.02.07, 14:21 tylko trzeba je dobrze wytrzeć. Madalena555 - to wszystko zależy od formy cielesnego obcowania jaką zdecydujesz się z dzieckiem przyjąć. Napisałaś "bez przesady" - ale co jest przesadą, dlaczego? Napisz, ciekawa jestem. Dla mnie wszelkie przytulania, miśkowania, dotykanie, całowanie, głaskanie itp jest ważne a widzę że synkowi taki kontakt z tatą bardzo pasuje. Ja jestem zdecydowanie na tak! Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: moczymy uszy od początku 24.02.07, 16:08 nic sie nie stanie jak dzicko zamoczy uszka,przecież jakby nurkowało to tez by moczyło uszy prawda?i uważam ze kąpiel z dzidzią jest super! Odpowiedz Link Zgłoś